Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Το νέο είδος σφήκας που έχει σοκάρει τους ειδικούς: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»


Ένα νεοανακαλυφθέν είδος σφήκας έχει σοκάρει τους επιστήμονες με την ανατριχιαστική μέθοδο αναπαραγωγής του, η οποία περιλαμβάνει τη μόλυνση φρουτόμυγων με τρόπο που έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τα διαβόητα xenomorphs από την ταινία «Alien».

Ο εντομολόγος Matt Moore περιέγραψε λεπτομερώς τη διαδικασία, εξηγώντας πώς οι προνύμφες της σφήκας εισβάλλουν στις φρουτόμυγες, τις καταναλώνουν από μέσα και τελικά τις σκοτώνουν -ενώ οι μύγες παραμένουν ζωντανές για αρκετές ώρες μετά την παρασίτωσή τους.
Αυτή η σφήκα, που ονομάζεται «Perlmani», είναι το μόνο γνωστό είδος που μολύνει τις μύγες φρούτων. Ανακαλύφθηκε πέρυσι σε μια αυλή του Μισισιπή, οι επιστήμονες αρχικά έπεσαν πάνω της ενώ εξέταζαν τις φρουτόμυγες. Όταν ο Moore παρατήρησε για πρώτη φορά τις παράξενες προνύμφες, δεν μπορούσε να το πιστέψει. «Αν τεμαχίσεις χιλιάδες μύγες, θα δεις κάποια πράγματα που είναι παράξενα και περίεργα και δεν θα τα ξαναδείς ποτέ», δήλωσε ο Moore, εκφράζοντας την έκπληξή του για το εύρημα.

Αφού συνέλεξε πολλές προνύμφες σφήκας, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά τους μέσω ανάλυσης DNA που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο. Σε αντίθεση με τα παράσιτα, τα οποία συνήθως διατηρούν τους ξενιστές τους ζωντανούς, η «Perlmani» κατατάσσεται στα παρασιτοειδή επειδή αναπόφευκτα σκοτώνει τον ξενιστή της, καθιστώντας την πραγματικό θηρευτή των φρουτόμυγων.

Αυτή η ανατριχιαστική ανακάλυψη ρίχνει φως σε μια μοναδική και ανησυχητική μορφή φυσικής επιλογής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς η φύση συχνά αντικατοπτρίζει τις πιο οδυνηρές σκηνές από την επιστημονική φαντασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ