Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Σεπτέμβριος 2024


Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
MATAROA STREET CONTEST
από τις 14 Σεπτεμβρίου | Κήπος της Μεσογείου, Νέα Παραλία

Με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η Πολιτιστική Εταιρεία, στο πλαίσιο του Mataroa Project, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες/ιδες graffiti και street artists για τη δημιουργία έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες συμμετείχαν στην πρώτη διοργάνωση του MATAROA Street Contest, από τους οποίους επιλέχθηκαν 12 για να πραγματοποιήσουν το έργο τους στον Κήπο της Μεσογείου. Η δράση θα ξεκινήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ενώ η έκθεση θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη από τις 14 Σεπτεμβρίου και εξής.
17 Σεπτεμβρίου-27 Οκτωβρίου
 
Τα Δημήτρια, η μεγαλύτερη και πιο ιστορική γιορτή πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, έρχονται για 59η συνεχόμενη χρονιά με ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευθυγραμμισμένο με τον παγκοσμίως τιμώμενο συγγραφέα Φραντζ Κάφκα κι ένα πρόγραμμα πολλαπλών αναγνώσεων και δράσεων. Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, λογοτεχνία, γαστρονομία και περφόρμανς συνθέτουν το παλίμψηστο του φετινού 59ου φεστιβάλ, που από τις 17 Σεπτεμβρίου έως και τις 27 Οκτωβρίου, μέσα από επάλληλα γεγονότα και δράσεις θα παρουσιάσει πολυεπίπεδες εκδοχές και στρωματογραφίες τέχνης και αστικής κουλτούρας.
27-29 Σεπτεμβρίου | Κήπος Αλέξανδρου, Νέα Παραλία
 
Η καλύτερη εκδρομή στην πόλη!
Το μεγαλύτερο αστικό Πικ-Νικ της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για 12η χρονιά το τελευταίο τριήμερο του Σεπτέμβρη, δίνοντας στο καλοκαίρι μία μικρή παράταση! Πικ-Νικ, Μουσική και Σινεμά στην καρδιά της πόλης, δίπλα στη Θάλασσα.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Ένδυμα Ψυχής
Βαγγέλης Κύρης-Ανατόλι Γεωργίεφ

6 Σεπτεμβρίου-6 Ιανουαρίου | Πολιτιστικό Κέντρο ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης - Βίλα Καπαντζή

Από τις 6 Σεπτεμβρίου 2024 έως και τις 6 Ιανουαρίου 2025, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου. 
Η έκθεση που μάγεψε το κοινό της Αθήνας, έρχεται στη Θεσσαλονίκη εμπλουτισμένη με νέα έργα από μοναδικές ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για μία έκθεση μοναδική, που φιλοξενεί, με μία ξεχωριστή τέχνη, ενδυμασίες και στολές της ελληνικής επικράτειας: ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ παρουσιάζουν το «ελληνικό ένδυμα» με έναν καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένο από σύγχρονους ανθρώπους, και μέσα από την ώσμωση τη φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη. Περισσότερες από 70 φορεσιές του παρελθόντος «ντύνουν» πρόσωπα του παρόντος, σε μια μοναδική σύνδεση που αναδεικνύει τον πλούτο, την ευφάνταστη ποικιλία, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών, την κατασκευαστική δεξιότητα των ενδυμάτων. Ταυτόχρονα, μέσα από το διαπεραστικό βλέμμα, τη στάση και κίνηση του σώματος, οι ενδυμασίες γίνονται το αφήγημα της ιστορίας του τόπου, των ιστορικών προσώπων, των ιστοριών των κοινωνιών και της καθημερινότητάς τους.
ΘΕΑΤΡΟ | ΜΠΑΛΕΤΟ

Η σπασμένη στάμνα

5 & 6 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Κήπου
 
Το έργο “Η Σπασμένη Στάμνα” γραμμένο το 1806, είναι μία απ’ τις πιο σημαντικές κωμωδίες της ευρωπαϊκής δραματουργίας. Το θέμα της κωμωδίας αυτής είναι ο λανθασμένος τρόπος που ασκείται η δικαιοσύνη από κάποιους λειτουργούς της. Μια χαλκογραφία του 18ου αιώνα και το προσωπικό του στοίχημα για το αν μπορεί να συνθέσει κωμωδία στάθηκαν αφορμές για να γράψει ο Χάινριχ φον Κλάιστ τη Σπασμένη στάμνα. Την παράσταση «Η Σπασμένη Στάμνα» μετέφρασε, διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης.

Βάκχες

6 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Δάσους

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις Βάκχες του Ευριπίδη. Η τραγωδία του μυστικισμού, της έκστασης αλλά και της βαρβαρότητας, έρχεται σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, σε μια καθηλωτική καλλιτεχνική εμπειρία, με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον θεό του θεάτρου, Διόνυσο. Όταν ο θεός Διόνυσος φτάνει στη Θήβα, ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να δει τον πρώτο του εξάδελφο ως Θεό και απαγορεύει τη διάδοση της νέας θρησκείας. Η άρνησή του εγείρει τη μήνι του θεού ο οποίος, σε μια τραγική αντιστροφή διώκτη και διωκόμενου, οδηγεί τον Πενθέα στον αφανισμό από την ίδια του τη μητέρα.

Όρνιθες

9 & 10 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Δάσους

Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας;

Μετά τους «Πέρσες» και τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ο Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία και επιστρέφει με τους “Όρνιθες” του Αριστοφάνη. Στην κορυφαία αυτή κωμωδία, αν και η πλοκή είναι φανταστική, η θεματική είναι αληθινή και ουσιώδης:  οι «Όρνιθες» παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου στους ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών: Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου, θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν τη δική τους ιδανική πολιτεία στους αιθέρες μακριά από τους ανθρώπους.

Η Λίμνη των κύκνων (μπαλέτο)

21 & 22 Σεπτεμβρίου | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η «Λίμνη των Κύκνων», είναι ένα  μπαλέτο απαράμιλλης ομορφιάς, βασισμένο στη μεγαλοφυή μουσική σύνθεση του Pyotr Ilyich Tchaikovsky και ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα  όλων των εποχών  που εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους του χορού σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 150 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο Μπολσόι. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, και μας παρασύρει σε έναν ονειρικό κόσμο μέσα από την πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού. 

Την παράσταση παρουσιάζει το Romae Capital Ballet, ένα από τα πιο σημαντικά  μπαλέτα κλασικού χορού της Ιταλίας, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Κίνα και Μέση Ανατολή. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι της Maria Grazia Garofoli, που εδώ και 20 χρόνια διατελεί καλλιτεχνική διευθύντρια της φημισμένης Arena di Verona και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες χορογράφους σήμερα. 

Η Μηχανή του Τούρινγκ

24-29 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Αριστοτέλειον

«Η μηχανή του Τούρινγκ», του Benoit Soles, σε σκηνοθεσία - διασκευή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τον Ορφέα Αυγουστίδη, η παράσταση που έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο με περισσότερα από 260 sold-out, επιστρέφει για 4 συλλεκτικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Ορφέας Αυγουσίδης επιστρέφει, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με την εμβληματική ερμηνεία του στον ρόλο του Άλαν Τούρινγκ, μιας θρυλικής προσωπικότητας που άλλαξε τη ροή της ιστορίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ
4 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Δάσους
 
Ο Έρωτας κομμάτι της ζωής μας. Πολλά τραγούδια καινούργια και παλιά, του Σταμάτη. Μεγάλες διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες που σφράγισαν βράδια και καημούς και ελπίδες, από μια παρέα ανθρώπων που πιστεύουν στο τραγούδι και στην ψυχαγωγική του λειτουργία, και είναι έτοιμοι να οδηγήσουν αυτή τη βραδιά, στα ωραιότερα όνειρα μας. 
6 Σεπτεμβρίου | Φράγμα Θέρμης

Η μοναδική Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τη μαγευτική φωνή της –  που αναδεικνύει υπέροχα ηχοχρώματα – θα μας ταξιδέψει με τα υπέροχα τραγούδια της. Η παρουσία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη επί σκηνής είναι αναμφισβήτητα μία αποκάλυψη και πάντα έχει κάτι καινούργιο να μας προσφέρει.

«Καλό καλοκαίρι» μας υπόσχεται η αγαπημένη ερμηνεύτρια μαζί με μία εξάδα σπουδαίων μουσικών αφού είναι βέβαιο ότι θα μας παρασύρουν σε μουσικά μονοπάτια γεμάτα ένταση, ευαισθησία και πάθος.

7 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Γης

Ο Γιάννης Πάριος, μετά από ένα χειμώνα με αλλεπάλληλες sold out εμφανίσεις στην Αθήνα, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Γης, για τη μία και μοναδική του συναυλία για αυτό το καλοκαίρι! Ο κορυφαίος τραγουδιστής που υμνεί τον έρωτα και σαγηνεύει την ψυχή μας με τις μοναδικές ερμηνείες του, θα μας χαρίσει μία βραδιά με τραγούδια από «όλη τη ζωή του»…

Με αποσκευές τα τραγούδια πενήντα έξι χρόνων και μία ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών, θα ερωτευτούμε, θα ονειρευτούμε, θα νοσταλγήσουμε αλλά και θα γλεντήσουμε με τα διαχρονικά νησιώτικα τραγούδια του !

9 Σεπτεμβρίου | Ανοιχτό θέατρο Νεάπολης

Περισσότερα από 50 χρόνια τραγούδια από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς θα προσπαθήσουν να χωρέσουν μία ολόκληρη ζωή σε μία ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη βραδιά. Τραγούδια καινούρια και παλιά από αυτά που γνωρίσαμε από τα μαθητικά μας χρόνια και σιγοτραγουδήσαμε, τραγούδια με τα οποία μελαγχολήσαμε, αγαπήσαμε, χαμογελάσαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, προχωρήσαμε. Τραγούδια που ζητήσαμε και τραγουδήσαμε μαζί με χιλιάδες άλλους στα στάδια και τα θέατρα, κι άλλα που περιμένουμε ν' ακούσουμε στην επόμενη συναυλία... Μια μοναδική συναυλία με τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη.

Τάνια Τσανακλίδου: 50 χρόνια Τάνια

15 Σεπτεμβρίου 2024 | Θέατρο Δάσους
 
Η Τάνια Τσανακλίδου μια ερμηνεύτρια που έχει "σφραγίσει" με τη φωνή και την ευαισθησία της μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου έρχεται την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους. Η ερμηνεύτρια και ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου φέρνει στο σήμερα τους μουσικούς θησαυρούς της 50χρονης δισκογραφίας της στήνοντας μια γιορτή - αναδρομή με αυτά που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την μεγάλη πορεία της. Σε ένα πρόγραμμα που θα θυμίσει στους μυημένους αξέχαστες παραστάσεις της, θα δούμε ξανά την αγαπημένη μας Τάνια να μας παρασέρνει στον μουσικό της κόσμο με την ερμηνεία και την γοητευτική σκηνική παρουσία της. 

Il Divo

17 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Γης

Οι τρεις τενόροι Urs Bühler, Sébastien Izambard, David Miller και ο βαρύτονος Steven LaBrie είναι μια κολεκτίβα από ξεχωριστές φωνές και ο γοητευτικός συνδυασμός αυτών άλλαξε για πάντα τη λαϊκή αντίληψη για την όπερα και την κλασική μουσική. Με την καλλιτεχνική μαεστρία που διέπει τις συγκλονιστικές οπερατικές ερμηνείες τους και την αξιοσημείωτη ικανότητά τους να ντύσουν ποπ τραγούδια με κλασικές ενορχηστρώσεις έκαναν προσιτή την κλασική μουσική στο ευρύ κοινό σημειώνοντας περισσότερες από 30 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων. Συνταξιδιώτες σε αυτή την οδοιπορία  εμπειριών θα είναι όσοι βρεθούν στο Θέατρο Γης στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Jack Savoretti

21 Σεπτεμβρίου 2024 | Μονή Λαζαριστών

Ο Jack Savoretti έρχεται στην Ελλάδα στα πλαίσια της περιοδείας του για το νέο του άλμπουμ “Miss Italia”, που είναι το πρώτο ιταλόφωνο άλμπουμ του και αποτελεί μια επανασύνδεση του Jack με τις ρίζες του. Πιστός στις μουσικές του επιρροές, από τους ΄60s και ‘70s Καλιφορνέζους τραγουδοποιούς ως τους Ευρωπαίους ερμηνευτές, όπως ο Charles Azanvour και ο Lucio Battisti, ο Jack ξεκίνησε ένα ταξίδι που τον βοήθησε να εξελιχθεί ως δημιουργός και ερμηνευτής σε μία εντελώς διαφορετική γλώσσα. Έτσι, λοιπόν, θα τον απολαύσουμε ξανά επί σκηνής να ερμηνεύει τα νέα του τραγούδια αλλά και τις μεγάλες επιτυχίες του “What More Can I Do”, “Greatest Mistake”, “Love is On The Line”, “Who’s Hurting Who”, “Whiskey Tango”, “Too Much history” αλλά και το διαχρονικό “Senza Una Donna" από την πρόσφατη συνεργασία με τον Zucchero.

ΒΙΒΛΙΑ
Αλληλογραφία Ερνστ Τσίλλερ (Αθήνα) και Θεόφιλου Χάνσεν (Βιέννη) 1859-1890
Η ανέγερση της Σιναίας Ακαδημίας και άλλες ιστορίες
Ερνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller) / Θεόφιλος Χάνσεν
Μορφωτικο Ιδρυμα Εθνικης Τραπεζης

Η επί τριάντα χρόνια (1861‒1891) αλληλογραφία στη γερμανική γλώσσα του Δανοαυστριακού Θεοφίλου Χάνσεν, από τη Βιέννη, με τον Γερμανό Ερνστ Τσίλλερ, που βρισκόταν στην  Αθήνα, είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία ζωής, μαθητείας, φιλίας, σεβασμού και επαγγελματικής δράσης. Είναι όμως και πηγή για τη μελέτη δύο πόλεων του 19ου αιώνα, της Βιέννης και της Αθήνας, μέσα από την αρχιτεκτονική στη γένεση νέων εποχών. Οι 428 επιστολές δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, χάρη στη φροντίδα της ιστορικού τέχνης Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη, που τις συγκέντρωσε, τις επιμελήθηκε και τις μετέφρασε. 
Το ταξίδι
Τηλέμαχος Χυτήρης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ

Στο χάραμα της μέρας, χωρίς ν' ακουστεί,
ξανοίχτηκε ένα σκαρί
Όσο μάκραινε από το βράχο τόσο πιο πλούσιο

το φως ακοντιζόταν
έτσι που δεν καταλάβαμε πώς φεύγει η αυγή
κι έρχεται η δύση
Το πέλαγο κατέβαινε σα φωτεινό ποτάμι
Ο αγέρας γινόταν μουσική από αρμονία

κι απ' όνειρο πλασμένος
Ήταν γλυκό το πρωινό
πάνω από της Γης τον ξύπνο
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ημέρα με τα χρώματα

4 Σεπτεμβρίου | Πλαζ Αρετσούς

Η Μέρα με τα Χρώματα 2024, το πρώτο φεστιβάλ χρωμάτων στην Ελλάδα επιστρέφει στην Ακτή Αρετσούς στην Καλαμαριά στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο. Μπουγέλο, Παιχνίδια, Διαγωνισμοί, Εκπλήξεις!

Astroparty 2024

14 Σεπτεμβρίου | NOESIS

Tο Astroparty του ΝΟΗΣΙΣ, μία εκδήλωση που έγινε θεσμός, μία γιορτή για τα θαύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, από το πεδίο των επιστημών και της τεχνολογίας, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον υπαίθριο χώρο του ΝΟΗΣΙΣ.

Dadoo Festival 2024

28 Σεπτεμβρίου | NOESIS

Το βιβλιοπωλείο Dadoo διοργανώνει για πρώτη φορά ένα ολοήμερο φεστιβάλ για παιδιά ηλικίας 1 έως 12 ετών, στον Ελαιώνα του βιβλιοπωλείου Dadoo στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Μουσική, Θέατρο, Ζωγραφική, Φωτογραφία, Συναυλίες, Θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, Εργαστήρια και άλλες παράλληλες δράσεις.

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Μπασλάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ