Μια ομάδα ιατρών κατέγραψε την περίεργη περίπτωση, κατά την οποία αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν πάνω από 450 μικρά μεταλλικά αντικείμενα από το στομάχι ενός 37χρονου άνδρα.
Όπως περιγράφουν σε αυτή τη μοναδική μελέτη περίπτωσης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Case Reports, αφαιρέθηκαν περίπου 3 κιλά βίδες, μεταλλικά παξιμάδια, κλειδιά, πλάκες και «άλλα μεταλλικά μέρη» καθώς και πέτρες που βρέθηκαν στο στομάχι του συγκεκριμένου άνδρα. Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί που μετέφεραν τον άνδρα στο χειρουργείο, μέσω μιας τομής στο στομάχι του, εξήγαγαν συνολικά 452 μεταλλικά αντικείμενα, βάρους 2,9 κιλών. Σύμφωνα με τις ακτινογραφίες, η μάζα των μεταλλικών αντικειμένων εμπόδιζαν την έξοδο του στομάχου του άνδρα, προκαλώντας χρόνιο πόνο στο στομάχι και συχνούς εμετούς που τον άφηναν ανίκανο να φάει ή να πιει. Συνολικά, εκτιμούν ότι ο ασθενής συνέχιζε αυτή την ανθυγιεινή πρακτική για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Οι ειδικοί από την ιρανική πόλη Ahvaz, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ, που μελέτησαν την περίπτωση, δήλωσαν ότι ο ασθενής διαγνώστηκε τελικά με ψύχωση, μια ψυχική κατάσταση κατά την οποία το άτομο χάνει τη σύνδεση με την πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής φέρεται να ανάρρωσε καλά από τη χειρουργική επέμβαση και λίγο αργότερα διαγνώστηκε με ψύχωση, τρεις ημέρες μετά την επέμβαση στο στομάχι του και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Η ψύχωση συνήθως πυροδοτείται από κάποια άλλη κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως η σοβαρή και χρόνια κατάθλιψη, ή από άλλες αιτίες, όπως ο τραυματισμός στο κεφάλι, όγκος στον εγκέφαλο ή εθισμός στα ναρκωτικά. Αν και οι επιστήμονες που περιέγραψαν λεπτομερώς την πρόσφατη περίπτωση δεν διευκρίνισαν τι πιστεύουν ότι προκάλεσε την ψύχωση του άνδρα, σημείωσαν ωστόσο ότι ήταν «έντονα εθισμένος σε οπιοειδή».
Παρά την τεράστια ποσότητα μετάλλου που είχε καταναλώσει ο άνδρας δεν είχε εκδηλώσει άλλο πρόβλημα πριν από την πρώτη εισαγωγή του στο νοσοκομείο για το θέμα. Περαιτέρω εξετάσεις αποκάλυψαν επίσης ότι κανένα μεταλλικό αντικείμενο δεν είχε εισέλθει σε άλλα μέρη του πεπτικού του συστήματος. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο ασθενής επέστρεψε σε αυτούς για μετεγχειρητική αξιολόγηση, η οποία δεν έδειξε σημάδια επιπλοκών.
Αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ο όρος στην αναφορά του περιστατικού, η καταναγκαστική κατανάλωση μη φαγώσιμων αντικειμένων, όπως τρίχες, χαρτί ή άμμος, αναφέρεται ως σύνδρομο pica. Οι έγκυοι μπορούν επίσης να αναπτύξουν το σύνδρομο, κάτι που πιστεύεται ότι είναι μια αντίδραση του οργανισμού τους που αναζητά ορισμένους τύπους θρεπτικών συστατικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ