Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι δεν θα πληρώσουν φόρο και ποιοι θα έχουν επιστροφή φόρου - Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τις προσυμπληρωμένες


Χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έλαβε 1 στους 3 πολίτες από την Εφορία και καλείται να πληρώσει επιπρόσθετο φόρο ύψους 1.250 ευρώ, όπως αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων σχεδόν 4 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων (επί συνόλου 6,6 εκατ.) που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται δε πως η εικόνα των εκκαθαριστικών έχει αλλάξει μετά την οριστικοποίηση 422.878 φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων που είχαν ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της «ακτινογραφίας» 3.992.967 φορολογικών δηλώσεων έδειξαν τα εξής:
  • Για το 29,65% των πολιτών το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό με το ύψος του πρόσθετου φόρου διαμορφώνεται κατά μέσο όσο στα 1.250 ευρώ.  Δηλαδή το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε  1.183.914 φορολογούμενους. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες  καθώς θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο λόγω του νέου τεκμαρτού πλαισίου της φορολόγησης. Στα 1.440 ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η μέση επιβάρυνση για περισσότερους  από 430.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους .
  • Πιστωτικό είναι το «ραβασάκι» της εφορίας για το 21,59% των πολιτών, δηλαδή  θα έχει επιστροφή φόρου ύψους 286 ευρώ κατά κεφαλήν. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε  862.081 φορολογικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται δε πως  οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλές (όπως ΕΝΦΙΑ) θα πρέπει να γνωρίζουν πως το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με το χρέος και εφόσον προκύψει υπόλοιπο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
  • Μηδενικό είναι το εκκαθαριστικό της εφορίας για το 48,76% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε  ή 1.946.970  φορολογικές δηλώσεις.  Το καθαρό αποτέλεσμα για το Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.
  • Το ποσό των  103,8 εκατ. ευρώ επεστράφησαν άμεσα σε 506.473 φορολογούμενους  που δεν είχαν χρέη στην Εφορία. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 65,38%.
  • Φόροι ύψους  45,4 εκατ. ευρώ συμψηφίστηκαν σε 188.155  φορολογικές δηλώσεις. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 24,29%.
  • Οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές θα γίνουν από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ σε  9.091 (1,17%) περιπτώσεις που αφορούν ποσά 6,2 εκατ. ευρώ.
Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος 

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις  και πως η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης  λήγει στις 26 Ιουλίου και η τελευταία το Φεβρουάριο του 2025. Ενώ όσοι πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου το φόρο εφάπαξ  θα έχουν έκπτωση μια  3% επί του συνολικού ποσού.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις.

Διευκρινίζεται πως οι πολίτες που θέλουν να εντάξουν την οφειλή τους στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κάποια δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Αυτόματες φορο-δηλώσεις

Ανακοίνωση  για τη διαδικασία αυτόματης οριστικοποίησης των προσυμπληρωμένων δηλώσεων εξέδωσε χθες η ΑΑΔΕ.

Όπως επισημαίνεται, με  τη νέα διαδικασία, που εφαρμόζεται πρώτη φορά φέτος, οριστικοποιήθηκαν αυτόματα 422.878 δηλώσεις.

Από τις δηλώσεις αυτές, προκύπτουν τα εξής:
•    132.222 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή φόρου, με μέσο όρο επιστροφής τα 128 ευρώ.
•    Για 237.434 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της δήλωσης ήταν μηδενικό.
•    Επιπλέον φόρο καλούνται να πληρώσουν 109.699 φορολογούμενοι, με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται σε 402 ευρώ.
•    Βάσει τεκμηρίων έχουν φορολογηθεί 93.204 υπόχρεοι και 5.093 σύζυγοι /Μέρη Συμφώνου Συμβίωσης.

Σε περίπτωση που απαιτείται διόρθωση ή συμπλήρωση των ανωτέρω δηλώσεων, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, έως τις 26/7 (προθεσμία υποβολής των δηλώσεων), τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, έως σήμερα έχουν αποσταλεί 8.036 μηνύματα σε φορολογούμενους που μεταβλήθηκαν τα δεδομένα τους και δεν κατέστη δυνατή η προσυμπλήρωση και η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσής τους. Στο προσεχές διάστημα θα αποσταλούν μηνύματα για τον ίδιο λόγο, σε επιπλέον 6.930 φορολογουμένους.

Αντίστοιχα δρομολογείται και η  ενημέρωση φορολογούμενων που υπέβαλαν δηλώσεις, αλλά εστάλησαν, μεταγενέστερα της υποβολής, στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τα τελικά εισοδήματά τους.

Οι φορολογούμενοι που έλαβαν ή θα λάβουν τα σχετικά μηνύματα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26/7.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή > «ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2024».

Οι πολίτες μπορούν να δουν και να αποθηκεύσουν τη δήλωση και το εκκαθαριστικό τους και μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ