Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Τα γυαλιά ηλίου είναι επικίνδυνα στην οδήγηση!


Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και την ακτινοβολία του, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης κ.α.

Γι’ αυτό και οι οφθαλμίατροι συνιστούν την προστασία των ματιών μας, με τη χρήση γυαλιών ηλίου και μάλιστα πιστοποιημένων προδιαγραφών και όχι οικονομικών λύσεων… περιπτέρου. Νέες επιστημονικές έρευνες, όμως, έρχονται να αναδείξουν την ΄άλλη όψη του νομίσματος.

Η… κατάχρηση των γυαλιών ηλίου, εμπεριέχει κινδύνους, που οι περισσότεροι αγνοούν. Κάποιοι από αυτούς συνδέονται άμεσα με την οδήγηση και μολονότι ο ΚΟΚ δεν προβλέπει κάποιο πρόστιμο, είναι καλό για λόγους ασφαλείας να τους αξιολογήσουμε.

Η χρήση των γυαλιών ηλίου, ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, κρατάει τις κόρες των ματιών μας διεσταλμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό εκθέτει ολόκληρο το οπτικό μας σύστημα σε λιγότερο φως και μπορεί να μειώσει την ικανότητα του αμφιβληστροειδούς να προσαρμόζεται γρήγορα σε συνθήκες πιο έντονου φωτός.

Συν τοις άλλοις, έρευνα από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής διαπίστωσε ότι το φως είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός φυσικού ρυθμού και όταν τα μάτια δεν έχουν αρκετό φως, μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών και να οδηγήσει σε υπνηλία.

Ενδεικτικά των κινδύνων που συνδέονται με την υπνηλία πίσω από το τιμόνι είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για το 2023. Όσον αφορά στην υπνηλία κατά τη διάρκεια οδήγησης, το 26% των Ελλήνων οδηγών έχει την εντύπωση ότι έχει αποκοιμηθεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο τιμόνι, ενώ 2 στους 10 οδηγούς έχει εμπλακεί η παραλίγο να εμπλακεί σε ατύχημα, εξαιτίας της υπνηλίας.



Πηγή: newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ