Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Ο αδίστακτος νταβατζής «Σαλονικιός» που χάραζε πρόσωπα: «Φύγε γιατί θα σε ξεκοιλιάσω» είχε πει στον αστυνομικό που τον σκότωσε


Σαν σήμερα το 1977 οι αστυνομικοί μπούκαραν στην χαρτοπαικτική λέσχη που έπαιζε ο διαβόητος κακοποιός «Σαλονικιός» και έλαβε χώρα άγρια συμπλοκή.

Τη δεκαετία του ΄70 στη νυχτερινή Αθήνα σκορπούσε τον τρόμο ο… «Σαλονικιός», ο οποίος σαν σήμερα το 1977 έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού σε χαρτοπαικτική λέσχη, που τον απείλησε με μαχαίρι 30 εκατοστών.

Ο 30χρονος κακοποιός Γιάννης Γκουλιόβας, γνωστός στον κόσμο της νύχτας με το παρατσούκλι ο «Σαλονικιός», ήταν από το 1965 ακόμα γνωστός στις αστυνομικές υπηρεσίες και τα αναμορφωτήρια. Ξεκίνησε από μια κλοπή μηχανής και έφτασε να γίνει διαβόητος κακοποιός, νταβατζής, τζογαδόρος και νταής της νύχτας που έβγαζε για πλάκα όπλο. Το ρεπερτόριό του πλούσιο: Παράνομη οπλοφορία, κλοπές, φθορά ξένης περιουσίας, απλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, οπλοχρησία, αντίσταση κατά της αρχής.

Κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα, τζόγαρε σκληρά και συνεχώς, ξυλοκοπούσε και εκβίαζε. Τα βράδια του περνούσε συνήθως με δύο ιερόδουλες που είχε υπό την προστασία του και απαιτούσε όχι μόνο να του δίνουν τις εισπράξεις, αλλά και να τον φροντίζουν σα να ήταν το χαρέμι του.
Οι απειλές στη Μπέμπα Μπλανς

Μετά από χρόνια, είχε αποκαλυφθεί ότι ο «Σαλονικιός» ήταν τελικά αυτός που απειλούσε ότι θα χαράξει στο πρόσωπο και εκβίαζε τη διάσημη τραγουδίστρια «Μπέμπα Μπλανς» ή Αγγελική Μούτση όπως ήταν κανονικά το όνομά της. Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, είχε πάει ένα βράδυ στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας από τον αξιωματικό υπηρεσίας να κοιμηθεί στο κρατητήριο για λίγα βράδια. Ο λόγος ήταν επειδή κάποιος την απειλούσε και φοβόταν. Δεν αποκάλυπτε το πρόσωπο αυτό, αλλά είπε ότι την απειλούσε και μέχρι τότε o εκβιαστής της είχε πάρει χιλιάδες ελληνικές δραχμές.


Η σύρραξη στο «Greek Saloon» στη Φυλής

Το 1977 ο «Σαλονικιός» πήγε στο μπαρ «Greek Saloon» στην οδό Φυλής, για να πάρει την είσπραξη από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Παράτησε το αυτοκίνητο φυσικά στη μέση του δρόμου και μπήκε στο μαγαζί. Ένα περιπολικό που περνούσε εντελώς τυχαία, σταμάτησε και ο ένας αστυνομικός μπήκε στο μπαρ για να αναζητήσει τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Ο «Σαλονικιός» μόλις τον είδε προσπάθησε να διαφύγει, ενώ η μπαργούμαν προσπαθούσε να κρύψει το περίστροφο, που πέταξε άρον άρον ο κακοποιός δίπλα από ένα ψυγείο.

Μετά από όλη αυτή την κινητοποίηση, ο «Σαλονικιός» κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε και ο αστυνομικός του έφραξε την είσοδο. Ο κακοποιός όμως για να διαφύγει του έσπασε ένα μπουκάλι στο κεφάλι, βγήκε στο δρόμο, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και προσπάθησε να διαφύγει. Ο πληγωμένος αστυνομικός τον ακολούθησε και γραπώθηκε στην πόρτα του αυτοκινήτου για να τον ακινητοποιήσει, αλλά ο «Σαλονικιός» τον πυροβόλησε τρεις φορές εξ επαφής, χωρίς να τον τραυματίσει αλλά τον σώριασε στον δρόμο και διέφυγε.

Σαν σήμερα το 1977 στα γραφεία της Ασφάλειας έφτασε η πληροφορία ότι «ο Σαλονικιός βρίσκεται στη χαρτοπαικτική λέσχη του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών και Καλλιτεχνών (Σ.Ε.Η.Κ) στη οδό Σύρου στην Κυψέλη». Εκεί κατέφθασαν τέσσερα περιπολικά, αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας. Όταν ο αστυνομικός Γεώργιος Βερύκιος μπήκε στη λέσχη μαζί με άλλους δύο αστυνομικούς ρώτησε «ποιος είναι ο Σαλονικιός;». Μεταξύ των θαμώνων ήταν και ένας τριαντάχρονος με μούσι.

«Εσύ είσαι ο Σαλονικιός;» τον ρώτησαν και αμέσως ο κακοποιός πήγε προς την τουαλέτα για να διαφύγει από το παράθυρο. Οι αστυνομικοί όρμησαν επάνω του και τον ακινητοποίησαν. Ενώ όμως τον μετέφεραν σε άλλο δωμάτιο, ο Σαλονικιός ξυλοκόπησε τους φρουρούς και άρχισε να τρέχει. Έβγαλε μαχαίρι μήκους 30 εκατοστών στον τρίτο αστυνομικό που βρέθηκε μπροστά του ουρλιάζοντας «φύγε γιατί θα σε ξεκοιλιάσω». Όταν ο Σαλονικιός προσπάθησε να τον μαχαιρώσει, ο αστυνομικός έβγαλε το περίστροφό του και τον πυροβόλησε στο στήθος.

Ο «Σαλονικιός» μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό αλλά εκεί διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ