Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Οι τιμές στα τρόφιμα επηρεάζουν τις επιλογές των καταναλωτών


Το κόστος των τροφίμων απασχολεί περισσότερο τους Ευρωπαίους σήμερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει την αγορά τροφίμων.

Τα ευρήματα προέρχονται από το ειδικό ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ (η τέταρτη αντίστοιχη έρευνα από το 2005). Με βάση συνεντεύξεις με 27.000 άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, η έρευνα παρουσιάζει μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα τρόφιμα, της ευαισθητοποίησής τους για την ασφάλεια των τροφίμων και των ανησυχιών τους και ποιον εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

Η έρευνα έδειξε ότι το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό (70%), καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από την ασφάλεια των τροφίμων (65%) και την περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες (50%).

Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (99%) ενδιαφέρεται για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν ακούσει για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (86%), τα πρόσθετα στα τρόφιμα ή τα ποτά (81%), τις τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό, ποτό που έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα (75%), τις ασθένειες που εντοπίζονται στα ζώα (73%) ή τα κατάλοιπα, αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (72%).

Τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (69%) και τα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά (54%) βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των Ελλήνων. Λιγότεροι άνθρωποι ανησυχούσαν για τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στα τρόφιμα (12%) και τη καλή μεταχείριση των ζώων εκτροφής (10%). Σημειώνεται ότι το 59% των ερωτηθέντων νοιάζονται εξίσου για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα.

Περίπου 7 στους 10 (66%) αναφέρουν την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους τους ως μία από τις κύριες πηγές πληροφοριών τους σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα, ακολουθούμενη από την τηλεόραση (65%) και τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο (49%).

Τους γιατρούς εμπιστεύονται 9 στους 10 ερωτηθέντες (94%) και τους πανεπιστημιακούς/επιστήμονες δημόσιων φορέων (93%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ