Είναι τρελός; Είναι άρρωστος; Είναι ακόμη ένας ορθολογικός ηθοποιός; Αυτό διερωτάται ο αρθρογράφος του Politico Πόλ Τέιλορ, προσπαθώντας να διαβάσει το μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παρακολουθώντας την ακανόνιστη συμπεριφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν, το πρησμένο πρόσωπό του, τις απρόβλεπτες τηλεοπτικές εμφανίσεις του και τώρα, το πυρηνικό παιχνίδι, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε την υπόθεση ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας ψυχρός πολιτικός που παίρνει λογικές, αν και βαθιά ανεπιθύμητες, αποφάσεις, αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με το άρθρο, η συμπεριφορά του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα θύμισε την κωμική ταινία “SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα” ή Dr. Strangelove, όπως είναι ευρέως γνωστή, και κορυφώθηκε με τη δραματική απόφαση της Κυριακής να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε «ειδική επιφυλακή», ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.
“Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι χρήσιμο ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν τα πυρηνικά όπλα στην εισβολή του στην Ουκρανία – αφού οποιαδήποτε ατομική έκρηξη τόσο κοντά στην πατρίδα του, θα προκαλούσε θάνατο και καταστροφή στα δικά του στρατεύματα και φυσικά στη Ρωσία. Και αν χρησιμοποιούσε πυρηνικά εναντίον της Δύσης, η οποία δεν έχει παρέμβει στρατιωτικά στην άμυνα της Ουκρανίας, θα κινδύνευε με αντίποινα που θα μπορούσαν εν τέλει να καταστρέψουν τον πλανήτη. Κι όμως, απείλησε να κάνει ακριβώς αυτό.
Πρακτικά, τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται γενικά για ένα πράγμα: για να αποτρέψουν τη χρήση άλλων πυρηνικών όπλων. Αλλά το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα εισήγαγε πρόσφατα μια νέα πιθανή λογική: «κλιμάκωση της έντασης για να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση», απειλώντας με πυρηνικό χτύπημα προκειμένου να κάνει έναν αντίπαλο να υποχωρήσει σε μια συμβατική μάχη. Αλλά η θεωρία δεν έγινε ποτέ πράξη.
Ίσως ο Πούτιν αναπαράγει τη λεγόμενη «θεωρία του τρελού» του Ρίτσαρντ Νίξον, με την οποία ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησε να κάνει τους Βορειοβιετναμέζους να πιστέψουν ότι ήταν έτοιμος να πατήσει το κουμπί, με την ελπίδα να τους τρομάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αλήθεια ή μπλόφα, η πυρηνική προειδοποίηση του Πούτιν περιόρισε για μια εβδομάδα την παθολογική συμπεριφορά του ηγέτη του Κρεμλίνου, ο οποίος ξεκίνησε από φαινομενικά ανοιχτές διαπραγματεύσεις και κατέληξε σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία σε τέσσερα μέτωπα, ενώ απειλούσε τον κόσμο με μαζική καταστροφή.
Τα σημάδια της ασταθούς ψυχικής κατάστασης του Ρώσου προέδρου είχαν διαφανεί από τον τρόπο που υποδέχτηκε τον Γάλλο και Γερμανό ηγέτη, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καθίσουν στην άλλη άκρη ενός τραπεζιού μήκους τεσσάρων μέτρων, κάτι που φαινομενικά αποτελούσε προφύλαξη από τον COVID-19. Βέβαια, τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν τον εμπόδισαν να αγκαλιαστεί με τον Λευκορώσο δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Η ακραία μορφή κοινωνικής απόστασης έθεσε ερωτήματα για την υγεία του ίδιου του Πούτιν, και ενισχύθηκε από το ανεξήγητο πρήξιμο του προσώπου του, το οποίο οι γιατροί λένε ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι παίρνει κάποια μορφή στεροειδών για ένα άγνωστο πρόβλημα υγείας” σημειώνει το άρθρο του Politico.
“Η ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του περιλάμβανε, επίσης, τη δημόσια ταπείνωση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, κατά τη διάρκεια μετάδοσης συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας του Πούτιν, όπου ο Ρώσος πρόεδρος καθόταν σαν δάσκαλος στο γραφείο του, ενώ υπουργοί, στρατηγοί, σύμβουλοι και αρχηγοί κατασκοπευτικών μονάδων κάθονταν σαν ακροατήριο απέναντί του και τον ενημέρωναν εναλλάξ από ένα πόντιουμ.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν αργότερα αποκάλυψαν ότι αυτή η συνάντηση περιλάμβανε επίσης μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας, με τον Πούτιν να κάθεται σε ένα μικρό λευκό γραφείο στην άκρη μιας μεγάλης αίθουσας υποδοχής, μακριά από τους αξιωματούχους του.
Ο Πούτιν χτυπούσε τα δάχτυλά του ανυπόμονα, εξετάζοντας τα νύχια του και κοιτώντας το ταβάνι κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης. Η φύση της αυταρχικής του διακυβέρνησης αποκαλύφθηκε με μια παγωμένη λάμψη στο πρόσωπό του, τη στιγμή που ρώτησε τον Ναρίσκιν αν θα συνιστούσε να αναγνωριστεί επίσημα η «ανεξαρτησία» των δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
«Μίλα ξεκάθαρα, Σεργκέι Γιεβγκένοβιτς, πες το: απλώς ναι ή όχι», είπε ο Πούτιν καθώς ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών τραύλιζε νευρικά για τη σωστή απάντηση ενώ μετά έδωσε τη λάθος: ότι θα υποστήριζε τη συγχώνευση των περιοχών στη Ρωσία.
Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Πούτιν απάντησε: «Δεν μιλάμε για αυτό. Μιλάμε για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους. Ναι ή όχι.”
Στη ναζιστική Γερμανία ή στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, ο “κακός” θα είχε αποβληθεί και θα είχε πυροβοληθεί, πιθανώς μπροστά στους συναδέλφους του αξιωματούχους, για να τρομοκρατηθεί οποιοσδήποτε πιθανός αμφισβητίας. Στη Ρωσία του Πούτιν, ο επί χρόνια συνεργάτης του προέδρου είναι ακόμα ζωντανός και βρίσκεται στο πόστο του. Όμως το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.
Στην κλινική ψυχολογία, οι παρανοϊκοί κατηγορούν συνήθως τους υποτιθέμενους διώκτες τους ότι κάνουν ακριβώς αυτό που σχεδιάζουν οι ίδιοι. Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονμπάς για να πραγματοποιήσει μια «γενοκτονία» κατά των Ρωσόφωνων, σε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη των δικών του προθέσεων” συνεχίζει ο Πολ Τέιλορ.
“Οι ατάκες του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο, με τις οποίες χαρακτήριζε τους εκλεγμένους ηγέτες της Ουκρανίας ως “τοξικομανείς νεοναζί”, προκάλεσαν αμφιβολίες ακόμη και στους κόλπους των υποστηρικτικών του, σχετικά με την ψυχική κατάσταση και την υγεία του. Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από απλή εξαπάτηση. Υποδηλώνει κάποιο στοιχείο αυταπάτης.
Δυτικοί αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν με τον Πούτιν ή τον παρατήρησαν από κοντά, κάνουν λόγο για αλλαγή στη στάση και τη συμπεριφορά του. Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος συνομιλεί τακτικά με τον Ρώσο ηγέτη εδώ και χρόνια, παρατήρησε έναν νέο, επιθετικό τόνο στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους, όταν εκείνος υπερασπίστηκε την κυριαρχία της Φινλανδίας.
«Αυτή ήταν μια αλλαγή στη συμπεριφορά του, και απ’ ό,τι υποθέτω θέλει να φαίνεται πολύ αποφασιστικός, θέλει να ακούγεται έτσι. Ήταν ένα διαφορετικό είδος συμπεριφοράς», είπε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN.
Όποια και αν είναι η κατάσταση της υγείας του Πούτιν, είτε είναι σωματικά άρρωστος ή ψυχικά ασταθής, είτε είναι απλώς λογικός και επικίνδυνος, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους υπόλοιπους από εμάς” αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Ο ηγέτης του Κρεμλίνου είναι βουτηγμένος σε μια παρανοϊκή νοοτροπία, καθώς πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να υπάρχει και ότι η Ρωσία πρέπει να κυριαρχεί στον κόσμο, αν όχι σε ολόκληρο, τότε τουλάχιστον ένα μέρος του», ανέφερε ο αντιφρονών και συνιδρυτής της – παράνομης στη Ρωσία – οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, Λεβ Πονομάριοφ, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Μπορεί να μας παρασύρει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή ακόμη και σε μια πυρηνική σύγκρουση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ