Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Εντολή κυβερνητών σε μαγαζιά των ΗΠΑ να μην πωλούν… ρωσικές βότκες


Πολυποίκιλες είναι οι επιπτώσεις των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κυβερνήτες αρκετών πολιτειών των ΗΠΑ επέβαλαν τις δικές τους ιδιόμορφες κυρώσεις καθώς διέταξαν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών στις περιοχές να σταματήσουν να πωλούν ρωσική βότκα και αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά από τη Ρωσία σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον ουκρανικό λαό μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα.

Ο κυβερνήτης της Γιούτα Σπένσερ Κοξ έγινε ο τελευταίος το Σαββατοκύριακο, δίνοντας εντολή στο Υπουργείο Ελέγχου Αλκοολούχων Ποτών της πολιτείας να βγάλει όλα τα ρωσικής παραγωγής και επώνυμα προϊόντα από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής.

Κατά την έκδοση του εκτελεστικού διατάγματος, o Κοξ ενώθηκε με τους κυβερνήτες του Νιου Χάμσαϊρ, του Οχάιο και της Πενσυλβάνια λαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό μια συμβολική χειρονομία υποστήριξης προς την πολιορκημένη Ουκρανία, η οποία δέχτηκε επίθεση από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Μικρός ο αντίκτυπος

Το μποϊκοτάζ ωστόσο είναι απίθανο να έχει κάποιον απτό αντίκτυπο. Μόνο το 1,2% των εισαγωγών βότκας των ΗΠΑ προήλθε από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Ποτών των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο παρακολουθεί τέτοια δεδομένα.

Τα στοιχεία του ομίλου δείχνουν ότι η ρωσική βότκα αντιπροσώπευε μόνο 18,5 εκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές εισαγωγές βότκας αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, οι οποίες περιελάμβαναν 660 εκατομμύρια δολάρια από τη Γαλλία.

Πολλές βότκες ρωσικού στιλ που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Smirnoff και Stolichnaya, παρασκευάζονται στην πραγματικότητα σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η ιδιοκτησία της μάρκας Stolichnaya ήταν υπό αμφισβήτηση μεταξύ μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας και του Ομίλου Stoli, αλλά η βότκα που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται από τον τελευταίο.

Η Stolichnaya δηλώνει την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό λαό

Ο Όμιλος Stoli, ο οποίος παράγει το εμπορικό σήμα Stolichnaya στη Λετονία, δήλωσε ότι υποστηρίζει τον ουκρανικό λαό. Όσοι επισκέπτονται τον ιστότοπο της Stoli βλέπουν τώρα μία εικόνα στην αρχική σελίδα με ένα απαλό μπλε και κίτρινο περιστέρι που κουβαλά ένα κλαδί ελιάς σε λευκό φόντο.

Κάτω από το περιστέρι διαβάζεται ένα μήνυμα: «Η Ομάδα Stoli υποστηρίζει την ειρήνη στην Ευρώπη και την αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό».

Η βότκα Russian Standard, η πιο δημοφιλής ρωσικής βότκας που πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, διανέμεται από τη Roust Group και τη Roust International με έδρα τη Μόσχα. Πωλείται επίσης με την επωνυμία Green Mark Vodka.

Ορισμένες επαρχίες του Καναδά, συμπεριλαμβανομένου του Οντάριο, της Αλμπέρτα και της Βρετανικής Κολούμπια, έκαναν παρόμοιες κινήσεις την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας εντολή στα επαρχιακά καταστήματα αλκοολούχων ποτών να σταματήσουν να πωλούν μάρκες ρωσικής κατασκευής.

Στο Τέξας, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ προέτρεψε όλα τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών και τα εστιατόρια στην πολιτεία να σταματήσουν να σερβίρουν προϊόντα ρωσικής παραγωγής σε εθελοντική βάση. «Το Τέξας στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε σε μήνυμά του στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ