Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

«Μόλκα»: Το σεξουαλικό έγκλημα που έχει γίνει ο εφιάλτης των γυναικών στη Νότια Κορέα


Ο έντονος φόβος ότι κρυφές, μικροσκοπικές κάμερες θα τις καταγράψουν γυμνές επηρεάζει ένα τεράστιο ποσοστό των γυναικών της χώρας σύμφωνα με έκθεση του HRW.

Η «επιδημία» online σεξουαλικής κακοποίησης που πλήττει τη Νότια Κορέα προκαλεί βαθιά ψυχικά τραύματα στα θύματα, που τα «σημαδεύουν» για πολλά χρόνια, ενώ έχει δημιουργήσει ισχυρό φόβο σε μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού της χώρας. Τα παραπάνω αναφέρει μια νέα έκθεση που δημοσιεύουν διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με την «Μόλκα», όπως ονομάζεται στη Νότια Κορέα η χρήση κρυφών καμερών για την καταγραφή γυμνών γυναικών χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αλλά και άλλα ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παραρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με τίτλο «Η ζωή μου δεν είναι το πορνό σου: Ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα στη Νότια Κορέα», αρκετά από τα θύματα της «Μόλκα» επηρεάζονται από την παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους σε τέτοιο βαθμό, που σκέφτονται την παραίτηση από τη δουλειά τους, την μετανάστευση σε άλλη χώρα ή ακόμα και την αυτοκτονία. Η τραυματική εμπειρία γίνεται χειρότερη εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν συχνά οι αστυνομικές Αρχές και τα δικαστήρια, ισχυρίζεται ο οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ, καλώντας την κυβέρνηση της χώρας να εισαγάγει αυστηρότερες ποινές για τους δράστες και να ενισχύσει την εκπαίδευση των ανδρών όσον αφορά στην «κατανάλωση» online κακοποιητικού υλικού.

«Τα ψηφιακά σεξουαλικά εγκλήματα έχουν γίνει τόσο συχνά στη Νότια Κορέα, και γεννούν τέτοιο φόβο, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όλων των γυναικών και κοριτσιών της χώρας», λέει η Χέδερ Μπαρ, υπεύθυνη της HRW για τα δικαιώματα των γυναικών. «Γυναίκες μας αποκάλυψαν ότι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν δημόσιες τουαλέτες και αισθάνονται άγχος για την παρουσία κρυφών καμερών όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και στα ίδια τους τα σπίτια. Ένας ανησυχητικός αριθμός θυμάτων αυτού του είδους των εγκλημάτων παραδέχτηκαν ότι σκέφτηκαν την αυτοκτονία», πρόσθεσε η Μπαρ, που έγραψε την εν λόγω έκθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι «εκπρόσωποι του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα, που είναι ανδροκρατούμενο, δείχνει συχνά να μην κατανοεί, αλλά ούτε και να αποδέχεται, ότι αυτά τα σεξουαλικά εγκλήματα είναι πολύ σοβαρά».

Σύμφωνα με την Guardian, η έκθεση (που βασίστηκε σε 38 συνεντεύξεις και στα ευρήματα μιας online έρευνας με συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών) αναφέρει ότι οι διώξεις σεξουαλικών εγκλημάτων που περιλαμβάνουν παράνομη καταγραφή εκτινάχθηκε μέσα σε μια δεκαετία, από το 2008 έως το 2017. Το 2008, λιγότερες από το 4% των διώξεων αφορούσαν τη «Μόλκα», αλλά το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 20% (σχεδόν 7.000 περιπτώσεις) το 2017.

«Φοβάμαι για το μέλλον μου»

Μία από τις γυναίκες στη Νότια Κορέα που έχουν πέσει θύματα online σεξουαλικών εγκλημάτων είναι η Ο Σου Τζιν (ψευδώνυμο) τη μαρτυρία της οποίας φιλοξενεί η Guardian. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νεαρή γυναίκα είχε δεχτεί να ποζάρει γυμνή όταν ήταν 20 ετών και φοιτήτρια, στο πλαίσιο μιας part time δουλειάς μόντελινγκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις στο συμβόλαιό της ότι οι φωτογραφίες θα παρέμεναν ιδιωτικές, πάνω από 700 εμφανίστηκαν σε έναν ιστότοπο όταν τελικά παραιτήθηκε, επειδή ο εργοδότης της απαιτούσε να συμμετέχει και σε άλλα γυμνά πρότζεκτ. Ακόμα και αφού ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας, φωτογραφίες της συνέχισαν να ξεφυτρώνουν σε διάφορους ιστότοπους.

Η νεαρή γυναίκα παραδέχεται ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία, αφού για πολύ καιρό δεν διέκρινε διέξοδο από τον εφιάλτη που ζούσε. «Φοβάμαι για το μέλλον μου. Οι εικόνες αυτές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους υπολογιστές ατόμων, και δεν ξέρω πότε θα σταματήσει όλο αυτό. Είχα σκεφτεί ότι αν δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση, τότε καλύτερα να βάλω τέλος στη ζωή μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ