Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στη μετα-covid εποχή, με νέα διαγνωστικά εργαλεία
Νέα διαγνωστικά εργαλεία που αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στη μετά – covid εποχή εισάγει ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με στόχο την Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας.
Κατά την διαδικτυακή παρουσίαση των νέων υπηρεσιών, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σκιαγράφησε την παρούσα κατάσταση της πανδημίας αλλά και τις εξελίξεις που πιθανώς να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον.
Ο καθηγητής τόνισε ότι στην παρούσα φάση η πανδημία, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, δείχνει ελεγχόμενη αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «παραμένει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν εκ νέου».
Όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν ανησυχεί υπερβολικά για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού: «Η αυξημένη κυκλοφορία της εν λόγω μετάλλαξης, φαίνεται μέχρι τώρα να σχετίζεται με τοπικές επιδημίες και όχι με τεράστια μεταδοτικότητα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερμιτζάκη, καθώς ο εμβολιασμός είναι το μόνο σταθερό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα προκύψει εάν μειωθεί ο ρυθμός εμβολιαστικής κάλυψης.
Να συζητηθεί άμεσα το θέμα εμβολιασμού των παιδιών
Ο Μ.Δερμιτζάκης τόνισε πως είναι άμεση ανάγκη να ανοίξει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών «τα οποία αποτελούν το 20% του πληθυσμού».
Ανέφερε ακόμη ότι εξίσου σημαντική με το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι και η κατανομή αυτής σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. «Παρατηρούμε διεθνώς ότι τα ποσοστά εμβολιασμού διαφέρουν μεταξύ διαφόρων ομάδων, ανάλογα με την ηλικία, το μορφωτικό ή και το οικονομικό επίπεδο. Η ομοιόμορφη κατανομή είναι αναγκαία για την επίτευξη της επιθυμητής συλλογικής ανοσίας», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Κυτταρική ανοσία
Την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η κυτταρική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησε η Βασιλική Πιτυρίγκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος & Επιστημονική Υπεύθυνη Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, η πραγματική ανοσία του πληθυσμού πιθανότατα υποεκτιμάται, αφού ο έλεγχος αντισωμάτων δεν αποτυπώνει τη συνολική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απέναντι στον ιό.
Η κυτταρική ανοσία σχετίζεται με την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων τα οποία διατηρούν ανοσολογική μνήμη. Η μνήμη αυτή επιτρέπει μια ταχύτερη και ισχυρότερη απόκριση (προστατευτική ανοσία) του οργανισμού μας σε μια επόμενη συνάντηση με το ίδιο ιό.
«Αρκετές μελέτες δείχνουν πως κυτταρική ανοσία αναπτύσσει έως 60% των ασυμπτωματικών φορέων και έως 85% των ασθενών που εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, ακόμη και χωρίς παρουσία αντισωμάτων», τόνισε κ. Πιτυρίγκα και πρόσθεσε: «η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών, στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου Covid – 19 και στον προσδιορισμό της συλλογικής ανοσοποίησης».
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα τον έλεγχο κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον νέο κορωνοϊό.
Ιατρική Ακριβείας – Γενετικοί Προληπτικοί Έλεγχοι
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης, στη μετα - covid εποχή, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η Γονιδιωματική Ιατρική, η οποία συμβάλλει ήδη και στην έρευνα για τον κορωνοϊό, ενώ στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της Προληπτικής Ιατρικής.
«50% του ρίσκου μελλοντικής εμφάνισης ασθενειών είναι «γραμμένο» στο γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου».
Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Πολυγονιδιακό Δείκτη Κινδύνου-PRS (Polygenic Risk Score), που αποτελεί την επιτομή της γενετικής έρευνας παγκοσμίως και περνά πλέον από το στάδιο της έρευνας στην κλινική πρακτική.
Όπως εξήγησε η Ασημίνα Χιωνά, Διδάκτωρ Βιοχημείας / Μοριακής Βιολογίας και Business Development Manager στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου, τα τεστ PRS επιτρέπoυν την εκτεταμένη διερεύνηση του ανθρώπινου DNA, εστιάζοντας στη συμβολή των γενετικών πολυμορφισμών στην προδιάθεση και ανάπτυξη 7 χρόνιων ασθενειών.
Στα τεστ PRS υπολογίζεται, μέσω Βιοπληροφορικής ανάλυσης, με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων, ένας πολυγονιδιακός δείκτης κινδύνου (υπό τη μορφή σκορ) και το σκορ αυτό συγκρίνεται με το μέσο κίνδυνο, ούτως ώστε να γνωρίζει ο εξεταζόμενος πόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει για να αναπτύξει τη συγκεκριμένη ασθένεια σε σχέση με το μέσο όρο του πληθυσμού.
Έτσι, αξιολογείται έγκαιρα ο κίνδυνος – πολύ πριν εκδηλωθούν συμπτώματα – και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί πλήρως.
Τρόπος ζωής την επομένη της πανδημίας
Στη σημασία της αλλαγής του τρόπου ζωής για την υγεία αναφέρθηκε ο Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD, Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Υπεύθυνος του Διατροφολογικού & Εργομετρικού Κέντρου Bioiatriki+. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η τήρηση του μέτρου στην περίπτωση της σωματικής άσκησης είναι πολύ σημαντική, αφού εκτός από την έλλειψη δραστηριότητας, και η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία. Η ορθή αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης μέσω της εργομέτρησης, αποτυπώνει τις δυνατότητες του οργανισμού, ώστε κάθε άτομο να μπορεί να ασκείται με ασφάλεια και να επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα απόδοσης και οφέλους για την υγεία.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημικής Covid-19. Υπό το πρίσμα αυτό κρίνεται αναγκαίο η ιατρική κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί να συμπεριλαμβάνουν την άσκηση (σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ) στις συστάσεις τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Την παρουσίαση συντόνισε ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης, MD PhD, Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Επιστημονικός Σύμβουλος Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμπληρώνει 40 χρόνια στον κλάδο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η είσοδος στην πέμπτη δεκαετία σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα εποχή. Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υλοποιεί αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρωτοπορίας και της καινοτομίας, συνεχίζει πιο δυνατή, με σταθερή προσήλωση στο όραμα της προαγωγής της Υγείας όλων.
Όλα τα νέα του Ομίλου στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram. #bioiatriki #bioiatriki40years #bioiatriki_group
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ