Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Αλτσχάιμερ: Το έντονο άγχος μπορεί να επισπεύδει τη νόσο
Τι έδειξε μελέτη σε ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή. Ο ρόλος των γονιδίων και της συρρίκνωσης ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.
Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης και σκέψης μπορεί να παρουσιάσουν ταχύτερη εξέλιξη σε νόσο Αλτσχάιμερ, εάν υποφέρουν από άγχος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 339 πάσχοντες από ήπια νοητική διαταραχή κατέληξαν το συμπέρασμα πως όσοι είχαν έντονο άγχος κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ λίγα χρόνια αργότερα.
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι συχνές εκδηλώσεις στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Μάλιστα μερικές μελέτες έχουν δείξει πως μερικές φορές αποτελούν πρώιμες ενδείξεις επερχόμενης άνοιας. Ωστόσο η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το άγχος ενδέχεται να αποτελεί και συμβάλλοντα παράγοντα στην ανάπτυξή της.
Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στη νέα μελέτη είχαν μέση ηλικία 72 ετών. Όλοι τους είχαν ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ), δηλαδή επίμονα προβλήματα μνήμης και σκέψης.
Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε πλήρη άνοια, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπλέον, η ταχύτητα έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών παρουσιάζει διαφορά από άτομο σε άτομο.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αναζητούσαν παράγοντες που μπορεί να επισπεύδουν την εξέλιξη της ΗΝΔ σε νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι το άγχος είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Maria Vittoria Spampinato, καθηγήτρια Διαγνωστικής Νευροακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.
Τα ευρήματα
Κατά την έναρξη της μελέτης όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ άγχους και κατάθλιψης. Έκαναν επίσης μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και αναλύσεις αίματος.
Από τους 339 ασθενείς, οι 72 παρουσίασαν νόσο Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια. Όσοι είχαν το εντονότερο άγχος κατά την έναρξη της μελέτης, έτειναν να έχουν την ταχύτερη εξέλιξη σε Αλτσχάιμερ.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και στους ασθενείς οι οποίοι είχαν μειωμένο όγκο σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι και το γενετικό προφίλ παίζει ρόλο. Οι ασθενείς που έφεραν μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη (λέγεται ApoE4) η οποία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, είχαν ταχύτερη εξέλιξη.
Ακόμα, όμως, και όταν συνυπολογίστηκαν αυτοί οι παράγοντες, το άγχος παρέμενε σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ταχύτερη εξέλιξη. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς με ΗΝΔ και έντονο άγχος εξελίχθηκαν ταχύτερα σε νόσο Αλτσχάιμερ, ανεξάρτητα από το αν έφεραν το γονίδιο ApoE4 ή είχαν απώλεια εγκεφαλικού όγκου.
Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους για να κατανοήσουν καλύτερα τη συσχέτιση άγχους και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών. Και εκτιμούν πως αν επιβεβαιωθεί ότι το άγχος αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα, τότε θα πρέπει στο μέλλον να ελέγχονται προσεκτικότερα οι ηλικιωμένοι γι' αυτό.
Η μελέτη έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο επερχόμενο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA 2020).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ