Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματος. Χωρίς το νερό δεν θα υπήρχε αίμα για να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα, η θερμοκρασία του σώματος δεν θα ήταν φυσιολογική ενώ οι βιοχημικές αντιδράσεις δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Το νερό επίσης διευκολύνει την λειτουργία της πέψης και του εντέρου, ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση., συντελεί στη σωστή λειτουργία αρθρώσεων ήπατος νεφρών και καρδιάς, στην ομαλή αποβολή τοξινών και επικίνδυνων μικροβίων που εισέρχονται στο σώμα, στην διατήρηση ηλεκτρολυτικής ισορροπίας.
Παρά το σημαντικό ρόλο που έχει η επαρκής πρόσληψη υγρών για τον οργανισμό, εάν το σώμα προσλάβει υπερβολική ποσότητα νερού από αυτή που χρειάζεται, εμφανίζεται μια επικίνδυνη κατάσταση υπερφόρτωσης από υγρά που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό. Στην υπερφόρτωση από υγρά ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει το πλεονάζον ύδωρ, η καρδιά δεν μπορεί να το εξωθήσει με επάρκεια στην κυκλοφορία, η συγκέντρωση του νατρίου διαταράσσεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών όπως:
· Οιδημάτων
· Πνευμονικού οιδήματος
· Υπονατριαιμίας
· Αναπνευστικών προβλημάτων
· Κόπωσης
· Κώματος
Μία συνήθης ανησυχία που ταλανίζει ασθενείς και υγιείς αφορά την ποσότητα του νερού που χρειάζονται. Ωστόσο δεν υπάρχουν ενιαίες αναγκαίες ποσότητες πρόσληψης για όλους.
Οι πιο κοινοί παράγοντες που καθορίζουν τις ημερήσιες ανάγκες για νερό είναι:
Φύλο, ιδιοσυγκρασία.
Η ιδιοσυγκρασία και το φύλο επηρεάζουν τις ημερήσιες ανάγκες με τους άντρες να χρειάζονται συνήθως περισσότερο νερό.
Ηλικία, ασθένειες ή προβλήματα υγείας. Όταν έχετε πυρετό, εμέτους ή διάρροια, το σώμα σας χάνει επιπλέον υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Μπορεί επίσης να χρειαστεί αυξημένη πρόσληψη υγρών, εάν έχετε πέτρες του ουροποιητικού συστήματος. Ορισμένα άλλα νοσήματα ωστόσο όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένοι τύποι ασθενειών των νεφρών, του ήπατος και των επινεφριδίων, μπορεί να αλλοιώσουν την απέκκριση του νερού με αποτέλεσμα να επιβάλλεται ελαττωμένη πρόσληψη υγρών. Με ανάλογο τρόπο με την πάροδο της ηλικίας η καρδιακή αντλία μπορεί να υπολειτουργεί με αποτέλεσμα η υπερβολική λήψη υγρών να αντενδείκνυται.
Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον υγρά. Ιδιαίτερα όταν θηλάζουν οι γυναίκες μπορεί να καταναλώνουν πάνω από 3 λίτρα νερού ημερησίως.
· Παράγοντες διατροφής
Κατά μέσο όρο, τα τρόφιμα παρέχουν περίπου το 20 τοις εκατό της συνολικής πρόσληψης νερού. Ωστόσο πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σπανάκι, έχουν πάνω από 80% νερό. Για τον υπολογισμό των ημερήσιων αναγκών σε νερό πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατανάλωση ποτών όπως είναι το γάλα, οι χυμοί, τα αλκοολούχα ποτά, τα ροφήματα με καφεΐνη – π.χ. καφές, τσάι σόδα-.
· Το περιβάλλον. Το ζεστό περιβάλλον αυξάνει τις ανάγκες της ημερήσιας πρόσληψης υγρών. Ο θερμός αέρας εσωτερικού χώρου μπορεί να προκαλέσει αυξημένες απώλειες νερού από το δέρμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.500 μέτρα μπορεί οδηγήσει σε αυξημένη διούρηση και πιο γρήγορη αναπνοή, με αποτέλεσμα την ταχύτερη κατανάλωση ων αποθεμάτων νερού του οργανισμού.
· Η άσκηση. Αν ασκείστε πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό για να αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών που χάνετε με την εφίδρωση. Το είδος και η διάρκεια της άσκησης είναι σημαντικά. Όσο πιο έντονη και παρατεταμένη είναι η άσκηση όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη αναπλήρωσης των υγρών που χάνετε με τον ιδρώτα.
Ο υγιής νέος ενήλικας που ζει σε ένα εύκρατο κλίμα συνήθως χρειάζεται δέκα με δώδεκα ποτήρια νερό ή ροφήματα ημερησίως. Οι ακριβείς ωστόσο ανάγκες του οργανισμού σε νερό μπορούν να εκτιμηθούν μόνο μετά από τη σωστή ιατρική εξέταση από έμπειρο παθολόγο (ή παιδίατρο στην περίπτωση μικρών παιδιών) με σφαιρική γνώση. Αυτό επιβάλλεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ηλικιωμένων, μωρών, εγκύων ή χρονίως πασχόντων.
Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
http://iatreioamoschovaki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ