Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΦΙΔΡΩΣΗ: ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη 

Η υπερβολική εφίδρωση κατά τη νύχτα, είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατά την διάρκεια του θέρους.

H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, η λειτουργία των οποίων κυρίως ρυθμίζεται από συμπαθητικές νευρικές ίνες που έχουν ειδικές συνδέσεις με εγκεφαλικά κέντρα του υποθαλάμου και σύνθετη αλληλεπίδραση με στοιχεία του αίματος και ορμόνες, όπως οι κατεχολαμίνες, τα ανδρογόνα, οι θυρεοειδικές ορμόνες. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τα θερμορυθμιστικά κέντρα του υποθαλάμου προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερή την θερμοκρασία του σώματος και η κινητοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων αποτελεί βασικό συντελεστή του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού.

Έτσι η υπερβολική εφίδρωση είναι συχνή κατά το καλοκαίρι, γίνεται όμως ιδιαίτερα αντιληπτή κατά τη νύχτα από τον ασθενή λόγω της δυσάρεστης διατάραξης του ύπνου που προκαλεί. Αρκετές φορές το σύμπτωμα επιδεινώνεται από το άγχος και τα εφιαλτικά όνειρα που εκείνο προκαλεί με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνά κάθιδρος. Η κατάσταση μπορεί να επιμολυνθεί από μικρόβια, που πολλαπλασιάζονται τοπικά και συχνά γίνεται πρόξενος δυσοσμίας και άγχους που επιτείνει τον ιδρώτα, δημιουργώντας φαύλο κύκλο. Ενίοτε με το air condition ή τη συχνή στον ελλαδικό χώρο διάνοιξη των παραθύρων κατά τη νύχτα, καθώς το ψυχρό ρεύμα αέρα έρχεται σε επαφή με τη μουσκεμένη φανέλα προκαλούνται επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί και ψύξεις που υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι συχνές αφυπνίσεις ή η δυσοσμία των πασχόντων προκαλούν δυσάρεστα αισθήματα και ποικίλες διαταραχές ύπνου και στους συντρόφους και συγκατοίκους με αποτέλεσμα η υπερβολική νυχτερινή εφίδρωση να εξελίσσεται συχνά σταδιακά σε οικογενειακό πρόβλημα. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα η ιατρική παθολογική εξέταση και θεραπεία είναι μονόδρομος.

Ενίοτε η υπεριδρωσία δεν έχει ως αίτιο τη συνήθη νυχτερινή καλοκαιρινή εφίδρωση αλλά άλλα υποκείμενα παθολογικά αίτια που έχουν ως σύμπτωμα την εφίδρωση. Η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων διαταράσσεται εύκολα σε μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ορμονικών σκευασμάτων, αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Η πιθανότητα ύπαρξης υποκείμενου παθολογικού αιτίου αυξάνει όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα εκτός της εφίδρωσης όπως πυρετός δύσπνοια καύσος κατά την ούρηση. Έτσι για παράδειγμα, ο αιφνίδιος πόνος και η δύσπνοια, οφειλόμενα σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ζωτικών οργάνων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονικές εμβολές, ενδέχεται να συνοδεύονται από κρίσεις εφίδρωσης, με εμφάνιση χαρακτηριστικά ψυχρού ιδρώτα. Νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις είναι:
· Οι αυτοάνοσες διαταραχές
· Η αυτόνομη νευροπάθεια
· Λοιμώξεις όπως φυματίωση και βρουκέλλωση
· Ορισμένα καρκινώμνατα
· Η χρήση τοξικών ουσιών και φαρμάκων
· Το λέμφωμα
· Ορμονικά νοσήματα ή διαταραχές όπως νοσήματα θυρεοειδούς και εμμηνόπαυση
· Παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τον ύπνο όπως είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου
· Τα ψυχιατρικά νοσήματα
· Η ιδιοσυγκρασιακή υπεριδρωσία

Τι πρέπει να ξέρετε όταν παρουσιάζετε απλή νυχτερινή καλοκαιρινή εφίδρωση αναφορικά με μέτρα πρόληψης:
1. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας και κατά το διάστημα 10.30-18.00
2. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και την επίπονη άσκηση κατά την διάρκεια της ημέρας.
3. Αποφύγετε τα πλούσια λιπαρά γεύματα ιδιαίτερα κατά το δείπνο.
4. Αποφύγετε τη συγκινησιακή φόρτιση ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Φροντίστε για ένα σωστό ήρεμο περιβάλλον ύπνου χωρίς περιττούς θορύβους και με επαρκή συσκότιση.
5. Μεριμνάτε για την επαρκή σας ενυδάτωση κατά την διάρκεια της ημέρας.
6. Το αλκοόλ και η χρήση τοξικών ουσιών αυξάνουν την εφίδρωση. Αποφύγετε το αλκοόλ ιδιαίτερα πριν τον ύπνο.
7. Κάντε ένα δροσερό μπάνιο πριν τον ύπνο. Να επιλέγετε βαμβακερά και άνετα ενδύματα ύπνου.
8. Αποφύγετε τα ρεύματα.
9. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για χρόνιο νόσημα ενδέχεται να χρειάζεστε ορισμένες τροποποιήσεις στο θεραπευτικό σχήμα κατά το καλοκαίρι.

Η σωστή ιατρική εξέταση από ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία κατευθύνει την διάγνωση και τη σωστή θεραπεία επί έντονων συμπτωμάτων.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
http://iatreioamoschovaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ