Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να ανησυχεί για τις ελληνικές τράπεζες

Μορφή αυστηρής προειδοποίησης, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ελληνικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια προσλαμβάνουν οι «επισημάνσεις» του ΔΝΤ στην έκθεση που συνοδεύει την έγκριση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε την Παρασκευή, θέμα διενέργειας και νέων stress tests ώστε να εξασφαλιστεί πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στο τέλος του προγράμματος.

Το  ΔΝΤ ζητά μαξιλάρι τουλάχιστον 10 δισ. για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη  νέας ανακεφαλαιοποίησης λόγω των κόκκινων δανείων.  Το Ταμείο θεωρεί ότι και στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων οι εκτιμήσεις των ευρωπαίων και της Αθήνας είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και η στρατηγική που ακολουθείται ατελέσφορη.

Για το λόγο αυτό απαιτείται να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη μείωση των πάσης φύσεως δανείων που δεν εξυπηρετούνται  και να υπάρξει μια επαναξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.


Φρένο από την ΕΚΤ

Ωστόσο, φρένο στην πρόταση του ΔΝΤ για νέο στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες και επαναξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού τους (asset quality review) έβαλε η ΕΚΤ ως η μόνη αρμόδια εποπτική αρχή να αποφασίσει τέτοια θέματα. Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας σύμφωνα με την Καθημερινή δήλωσε ότι «η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών. Εάν και όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά», κατέληξε ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Η απάντηση της ΕΚΤ έρχεται σε συνέχεια των εκτιμήσεων του Ταμείου για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.


Τα στοιχεία της ΤτΕ τροφοδοτούν τα δυσμενή σενάρια  

Η «απαισιοδοξία» του Ταμείου σχετικά με την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων δεν είναι ούτε τεχνητή ούτε αδικαιολόγητη όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ.

Στην τελευταία έκθεση της, η ΤτΕ παραδέχεται ότι παραμένουν σημαντικές οι προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με κυριότερη την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κοινώς των κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του 2017  τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,5 δισ. ευρώ.

 Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε από το β ' εξάμηνο του 2016 ,στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ( και ενώ η αξιολόγηση παρέμενε στον αέρα) πολλοί δανειολήπτες κυρίως στεγαστικών δανείων άφησαν τα δάνεια τους να κοκκινίσουν.

Η όποια μείωση στα κόκκινα δάνεια επήλθε, αφορούσε σύμφωνα με τα στοιχεία  της ΤτΕ τις διαγραφές επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Στο πρώτο  πρώτο πεντάμηνο του έτους τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα διέγραψαν κόκκινα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αποτελεί ποσό ρεκόρ στην τελευταία 8ετία.

Οι διαγραφές δανείων επικεντρώθηκαν κυρίως στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία - σε αντίθεση με τα στεγαστικά - δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις και δεν έχουν και την ίδια προστασία όπως τα στεγαστικά ( νόμος Κατσέλη)  

Ωστόσο ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 μοιάζει με άθλο του Ηρακλή.

Οι εκτιμήσεις  αναφέρουν πως το 2017 θα κλείσει με καταγγελίες 120 χιλιάδων δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών, ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο οι καταγγελίες αυτές δεν αρκούν για να κρατήσουν εντός των στόχων που έχει θέσει ο SSM τα πιστωτικά ιδρύματα.


Ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ως το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως τα κόκκινα δάνεια ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιμένοντας ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί.

Ο ίδιος σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση που βασίζεται σε δείγμα 13.000 επιχειρήσεων με δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο μία στις έξι επιχειρήσεις εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναλογία είναι σημαντικά μεγαλύτερη για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Την  επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων –ακόμη και των στεγαστικών- και την τήρηση σκληρής στάσης ειδικά απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» έχει θέσει ως προτεραιότητα και η ΤτΕ .

Τον εφιάλτη ενός bail in στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων , δεν αποκλείει ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Παν/μιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος

  «Είναι στα πιθανά ενδεχόμενα και δεν πρέπει να αποκλείουμε το bail in, όσο δεν ξεκινάμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, όσο δεν λύνουμε τα προβλήματα μας ως χώρα και όσο λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Όσο κάνουμε όλα αυτά το bail in θα είναι στην εικόνα» ανέφερε προσφάτως σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Το πρόβλημα έχει κακοφορμίσει. Όσο συνεχίζουμε να μην διαχειριζόμαστε με έναν αποτελεσματικό τρόπο τα κόκκινα δάνεια,αυξάνονται. Ακόμα και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν σκέπτονται ότι αν ενταχθούν στους οφειλέτες, που πρέπει να ρυθμιστούν, κάτι έχουν να κερδίσουν. Έχουμε καθυστερήσει 3 χρόνια να τα διαχειριζόμαστε.» ανέφερε ο καθηγητής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ