Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ THΣ 21.7.2016

1. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά αποχωρήσεων από τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι διεθνείς πιστωτές της χώρας απαίτησαν να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση. Οι ελληνικές τράπεζες είχαν παραδοσιακά στα διοικητικά τους συμβούλια επιχειρηματίες, συνδικαλιστές και σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτικούς. Ωστόσο στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Αθήνα συμφώνησε να προσπαθήσει να αποπολιτικοποιήσει στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών και να ενισχύσει την τεχνογνωσία των διοικητικών συμβουλίων. [Reuters]
Η αποχώρηση Σάλλα γίνεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της διοίκησης των ελληνικών τραπεζών που απαιτήθηκε από τους δανειστές, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και να γίνει καλύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο μερίδιο κόκκινων δανείων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ενώ ερευνώνται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πιθανές παρατυπίες στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. [WSJ/ ]

2. Η Ισπανία θα ζητήσει περιθώριο δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματός της. El Pais.

3. Η ευρωπαϊκή οδηγία για βελτίωση της εταιρικής διοίκησης των ελληνικών τραπεζών οδήγησε στην παραίτηση του Μ. Σάλλα, έναν από τους προεξέχοντες ολιγάρχες της χώρας που βρισκόταν για 25 χρόνια στο τιμόνι της Πειραιώς.
Η παραίτηση του συμπίπτει με μια περίοδο έντασης στη σχέση με τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές, ενώ έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για τον πρώην διοικητή της Πειραιώς. Η Πειραιώς πραγματοποίησε 20 συγχωνεύσεως και εξαγορές υπό το Σάλλα.
Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και της ανακεφαλαιοποίησης, η αξία των μετοχών της τράπεζας μειώθηκαν κατά 99%.

4. H Angela Merkel δίνει μια ανάσα στη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας της από την ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κανείς δε θέλει να υπάρχει αοριστία».
ΣΧ. (Ρεαλιστικότατες παρατηρήσεις, κόλαφος γιά την ακολουθητέα πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. - LA TRIBUNE)

5. «Οι δανειστές συνεχίζουν στην ίδια λογική έως τα όρια του παραλόγου».
Χθες η Ελλάδα αποπλήρωσε 2,3 δις ευρώ στην ΕΚΤ αλλά κανείς δεν ασχολείται. Η πληρωμή αυτή γεννά ερωτήματα σχετικά με το νόημα της συνέχισης αποπληρωμής ενός χρέους προς την ΕΚΤ που ξεκινά από το 2012 και που με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς είναι σταγόνα στον ωκεανό του ενεργητικού της ΕΚΤ. Αντίθετα, θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Για να πραγματοποιήσει την πληρωμή, η Ελλάδα υπέστη νέα μέτρα λιτότητας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, όμως αυτό δεν ωφελεί την ελληνική οικονομία, καθώς το χρέος της αγγίζει το 177% του ΑΕΠ. Έτσι, αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από τους δανειστές.
Αν και η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά η πιο πειθαρχημένη χώρα της ευρωζώνης, οι δανειστές εξακολουθούν να μην την εμπιστεύονται και δεν ανοίγουν τη συζήτηση για το χρέος.
Είναι φανερό ότι δεν τους ενδιαφέρει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά μόνο η αποπληρωμή των δανείων.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τέλος της κρίσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητας: η ανεργία παραμένει υψηλή, οι εξαγωγές φθίνουν, επενδύσεις δεν έρχονται.
Αντί να επενδύσει τα χρήματα της αποπληρωμής του χρέους στην οικονομία της, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τα επιστρέφει στους δανειστές που επιμένουν ότι μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
Όμως, η ελληνική οικονομία είναι η πιο «μεταρρυθμισμένη» σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, χωρίς όμως να έχει δει όφελος από αυτό.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σήμερα χωρίς εναλλακτικές και είναι αναγκασμένη να υποκύψει στη λογική των δανειστών ως το τέλος.

6. H Ελλάδα επέστρεψε χθες 2,3 δις ευρώ στην ΕΚΤ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πληρωμές που υποχρεούται να κάνει φέτος η χώρα στους δανειστές. Η Ελλάδα από πέρυσι εφαρμόζει κατά γράμμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.( LE FIGARO)

7. Το Ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει να έχει λόγο στις κυρώσεις που επιθυμεί, για πρώτη φορά, να επιβάλλει η Επιτροπή στις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ισπανία. Το Κοινοβούλιο δε μπορεί να επηρεάσει όλη την ποινή, όπως για παράδειγμα την επιβολή προστίμου, μπορεί όμως να έχει λόγο στο θέμα που αφορά την πρόσβαση των χωρών αυτών στο Διαρθρωτικό Ταμείο (η ποινή προβλέπει πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από αυτό). Το Κοινοβούλιο ζητά να έχει λόγο κάθε φορά που υπάρχει ζήτημα αναστολής πρόσβασης σε Ταμεία της ΕΕ.

Φ. Φράγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ