Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

BRIEFING ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ - 27.7.2015

Μια ματιά στα ξένα ΜΜΕ, προτείνει ο Φραγκούλης Φράγκος:

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ & ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  
Για καθυστέρηση έναρξης των συνομιλιών Αθήνας-Τρόικας κάνουν λόγο τα αμερικάνικα ΜΜΕ και πρακτορεία, ενώ κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών. «Αμνό που θυσιάζεται» χαρακτηρίζει ο Stiglitz την Ελλάδα, ασκώντας κριτική στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. [NYT]

Η Ελλάδα περιμένει την επιστροφή της Τρόικας, γράφει το Bloomberg. Υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών, με διεθνή αξιωματούχο να αποδίδει την καθυστέρηση πρώτον στο ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την κίνηση των εκπροσώπων της Τρόικας στην Αθήνα και δεύτερον στο ότι οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους αν θα χρειαστούν και επιπλέον προαπαιτούμενα. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν λένε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους, κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης πιέζουν για επιπλέον μέτρα. [Bloomberg] Υπάρχει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσε ο Dombrovskis στη La Stampa. [Bloomberg] Οι συνομιλίες με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες θα ξεκινήσουν την Τρίτη, ενώ οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών θα φτάσουν στην Αθήνα με μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών. [Reuters] Τα διαδικαστικά θέματα για τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου στον ΣΚΑΙ. [AP]  
Στο μεταξύ, ο Τσίπρας είναι υπό πίεση καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «μυστικό» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή στη δραχμή, γράφει το Reuters, αναφερόμενο στα δημοσιεύματα των FT και της Καθημερινής περί σχετικών σχεδίων. Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση. Το «άγριο σχέδιο Β΄» του Βαρουφάκη για  παράλληλο τραπεζικό σύστημα δε θα μείωνε την πίεση στην ελληνική οικονομία, ευτυχώς ο Τσίπρας δεν έδωσε τελικά το πράσινο φως, γράφει  ο Hugo Dixon στο blog του. Για το «παράδοξο του Τσίπρα» κάνει λόγο το Bloomberg διαπιστώνοντας ότι παρά «τον οικονομικό πόνο» η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού παραμένει υψηλή.
To Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα, ίσως ανοίξει την Τρίτη. [Reuters] Ελληνικές προτάσεις για άρση των περιορισμών στις συναλλαγές απορρίφθηκαν από την ΕΚΤ, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. [Bloomberg] Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν για μήνες τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων. [Reuters]  Πάντως η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα στον τομέα του τουρισμού. [WSJ] Έντονο ωστόσο παραμένει το πρόβλημα των προσφύγων - εκατοντάδες πρόσφυγες καταλύουν στους δρόμους της Αθήνας. [Reuters]
«Ελλάδα, ο αμνός που θυσιάζεται», τιτλοφορείται άρθρο γνώμης του  Joseph E. Stiglitz στους NYT, εκτιμώντας ότι είτε εφαρμοστεί το πρόγραμμα καλά είτε όχι θα οδηγήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα του χρέους και βαθύτερη ύφεση. Επιπλέον πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδας. Η συζήτηση για το πρόγραμμα στήριξης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε είναι θέμα μόνο οικονομικό, έχει να κάνει με την ιδεολογία και την εξουσία, τονίζεται. «Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, καλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιο λογικούς δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο το πιο πιθανό είναι η Τρόικα να συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια: να κατηγορεί το θύμα», καταλήγει το άρθρο.
«Το ευρώ μετατράπηκε σε παγίδα» τονίζει κύριο άρθρο των ΝΥΤ (25/7) απευθύνοντας έκκληση για αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, καθώς «είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μια συμφωνία που περιλαμβάνει περισσότερες περικοπές δαπανών, υψηλότερους φόρους και ασαφείς μόνο υποσχέσεις για ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να οδηγήσει στην ανάκαμψη και να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Από την άλλη πλευρά, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιχειρηματολογεί ο πρόεδρος του Ifo Hans-Werner Sinn σε άρθρο του στους NYT.
Αν υπήρξε πολιτική επέκταση της ελληνικής κρίσης, το Ην. Βασίλειο εμφανίζεται «το πιο φανερό θύμα», γράφει ο Simon Nixon στην WSJ, σημειώνοντας ότι στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία η υποστήριξη ακραίων αριστερών κομμάτων έχει μειωθεί, σε αντίθεση με το Ην. Βασίλειο, όπου το ελληνικό παράδειγμα φαίνεται να λειτούργησε ως έμπνευση για την αριστερά.



ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ - 
Η Ελλάδα κλυδωνίζεται από αναφορές ότι υπήρχε κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης για κατάληψη των τραπεζών και επιστροφή στην δραχμή. H αντιπολίτευση απαιτεί εξηγήσεις. (Guardian) Άρθρο της Telegraph με αφορμή το δημοσιευμα της Καθημερινής για το Γιανη Βαρουφακη. Ο κ Βαρουφακης έχει κάνει δηλώσεις στην Telegraph για το θέμα λέγοντας ότι οι δηλώσεις είναι ακριβείς, αλλά παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να διαστρεβλώνεται το νόημά τους.
Η άφιξη της Tρόικα στην Αθήνα. Aξιωματούχοι σημειώνουν ότι αρχικά οι επαφές θα γίνουν με μεσαία στελέχη και όχι επικεφαλής, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές θα ζητήσουν επιπλέον "προαπαιτούμενα". (FT)
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, σε συνέντευξή του στους Financial Times, έκανε έκκληση για μια βαθύτερη  ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον απόηχο της ελληνικής κρίσης, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του κοινού νομίσματος είναι "η ευθεία πορεία της Ευρώπης προς την πολιτική ενοποίηση".Ο ίδιος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι προς ανακούφιση της Ρώμης η συμφωνία με την Ελλάδα επιτεύχθηκε για να αποφευχθεί τελικά η έξοδος της χώρας από το ευρώ τονίζοντας ότι πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αναφέρθηκε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, την ανάγκη για πολιτική ένωση καθώς και στη δυσαρέσκεια που αποκάλυψε η κρίση σε χώρες της Ευρώπης.
Σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Joseph Stiglitz, δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από την υποψηφιότητα Corbyn, καθώς η λιτότητα έχει αναδείξει τέτοιες προσωπικότητες, ότι η Ευρώπη για να σωθεί πρέπει να αφήσει το ευρώ και ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτύχει.(Guardian)
Άρθρο του Andrew Lilico, Executive Director στο Europe Economics  στην Telegraph, αναφέρει  ότι το τρίτο πακέτο δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, επιμένοντας ότι το Grexit εξακολουθεί να ειναι η καλύτερη προοπτική .
Άρθρο του George Sorosστους FT με τίτλο "Αποτυγχάνοντας η Ευρώπη να βοηθήσει τους μετανάστες, αποτυγχάνει η ίδια".


ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ KAI ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ - 
Καθυστερεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα για το τρίτο πακέτο βοήθειας. Οι λόγοι, δεν είναι πολιτικοί ή διπλωματικοί, αλλά οργανωτικοί, διαβεβαιώνει η Αθήνα. Στο μεταξύ προετοιμάζεται το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ οι έλεγχοι κεφαλαίων παραμένουν σε ισχύ [reuters/FAZ]. Η διαχείριση της κρίσης έχει αποτύχει, σύμφωνα με τον Peer Steinbrueck, ο οποίος ψήφισε κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το τρίτο πακέτο. To Grexit, είπε, δεν πρέπει να είναι ταμπού, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους, διαφορετικά σύντομα θα έρθει και το τέταρτο πακέτο [FAZ]. Ο Γιάνης Βαρουφάκης με έναν χάκερ προετοίμαζε το Grexit [SZ]. Ο Τσίπρας επέτρεψε την επιβεβαίωση στο ελληνικό κοινοβούλιο της οικονομικής εκμετάλλευσης της Ελλάδας [SZ]. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί επείγον το να απελευθερωθούν οι απολύσεις στην Ελλάδα και να χάσουν τη δουλειά τους πολλοί Έλληνες στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος [Spiegel]. Πρέπει να δούμε τη μεταβίβαση της ελληνικής περιουσίας σε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ως «απελευθερωτική κίνηση», λέει στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν θέλει να κατονομαστεί εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασης στο κυβερνών κόμμα [Spiegel].
Η πολιτική Merkel και Schaeuble για την Ελλάδα δείχνει ότι και οι δύο επαναφέρουν τη Γερμανία στην εθνική πολιτική με ευρωπαϊκό μανδύα. Το ερώτημα αν η Γερμανία θα κινηθεί στον 21ο αιώνα προς μία ευρωπαϊκή Γερμανία, αντί μίας γερμανικής Ευρώπης, είναι ερώτημα ρεαλισμού. Στην ολονύχτια διαπραγμάτευση για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, κέρδισε έδαφος η πολιτική της γερμανικής Ευρώπης - μία μοιραία απόφαση για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Για πρώτη φορά η Γερμανία δεν ήθελε περισσότερη Ευρώπη, αλλά τη μετατροπή της ευρωζώνης σε ένα είδος γερμανικής σφαίρας επιρροής. Η Ελλάδα κλήθηκε να επιλέξει είτε την έξοδο από το ευρώ είτε τη μετατροπή της σε ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο χωρίς προοπτική οικονομικής βελτίωσης. Η διαμάχη με τη Γαλλία και την Ιταλία δεν αποσοβήθηκε, αλλά βάθυνε. Η επανεθνικοποίηση της γερμανικής πολιτικής έφερε πίσω τον «μισητό Γερμανό» [Joschka Fischer/SZ]. Ο Wolfgang Schaeuble προωθεί την επιστροφή της Ευρώπης στην αποικιοκρατία στο πρότυπο του «μοντέλου Tietmeyer», ενός οράματος ευρείας απορρύθμισης και δημοσιονομικού ελέγχου [SZ]. O Michael Heise, oικονομολόγος της Allianz, προειδοποιεί για τον κίνδυνο διαχωρισμού της ευρωζώνης σε Βορρά και Νότο [Handelsblatt]. O Schaeuble κάνει λάθος. Η σταθεροποίηση του ευρώ είναι περισσότερο ελπίδα παρά πραγματικότητα [Spiegel]
Το σπίτι του Γιάνη Βαρουφάκη επισκέπτoνται ρτεπόρτερ του Spiegel. Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, αφού μάτωσε τον γερμανό ομόλογό του έχει γίνει σταρ της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Φέτος οι Γερμανοί κάνουν διακοπές στο εξωτερικό περισσότερο από ποτέ, χωρίς να τρομάζουν ούτε από την κρίση στην Ελλάδας ούτε από την οδηγία του ΥΠΕΞ για τρομοκρατικό κίνδυνο σε όλο τον κόσμο [SZ].


ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ -
Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα ενώ οι συζητήσεις καρκινοβατούν -Χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης η επιστολή προς το ΔΝΤ - Για «απίστευτο» σχέδιο Β του Γ. Βαρουφάκη μιλάει η La Tribune - «Πανωλεθρία» Τσίπρα στην Ευρώπη αλλά και πλήρη κυριαρχία του στο εσωτερικό βλέπει ο Jean Quatremer - Το δύσκολο δίλημμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Μετά από ένα χρόνο απουσίας οι εκπρόσωποι της τρόικα ξεκινούν στην Αθήνα τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο δάνειο, σημειώνει ηLe Figaro. Επισημαίνεται πως από την Δευτέρα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η καθυστέρηση κατά μερικές ημέρες της άφιξης των κλιμακίων οφείλεται σε «τεχνικούς» και όχι «πολιτικούς» ή «διπλωματικούς» λόγους προσθέτει η εφημερίδα επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν.
Ως μια «πολιτική χειρονομία καλής θέλησης» χαρακτηρίζει η Le Figaro την  επιστολή του Ε. Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αιτείται νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Ταμείο. Σημειώνεται πως ενώ οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα δείχνουν να καρκινοβατούν, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απευθύνεται στο ΔΝΤ για νέο δάνειο. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «έντονο συμβολισμό» που ενέχει η επιστροφή της τρόικα σε μια χώρα που απέρριψε μαζικά την λιτότητα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στην Αθήνα.
«Απίστευτο και τουλάχιστον εκρηκτικό» χαρακτηρίζει η La Tribune το σχέδιο Β του Γ. Βαρουφάκη που προέβλεπε το χακάρισμα  εκατομμυρίων ΑΦΜ προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Καθημερινή το όλο σχέδιο τελούσε σε γνώση του Α. Τσίπρα ο οποίος φέρεται να είχε δώσει το πράσινο φως στον Γ. Βαρουφάκη πριν ακόμα από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνεται πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να αναδείξει το όλο θέμα, το οποίο έρχεται σε συνέχεια σχεδίων που φέρεται να εκπονούσε ο Π. Λαφαζάνης για κατάσχεση των ευρώ της ΤτΕ στην μετάβαση προς ένα νέο εθνικό νόμισμα.
Τον απολογισμό των έξι πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο Jean Quatremer στην Liberation σε ένα άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η πανωλεθρία τουΑ. Τσίπρα». Συνοψίζοντας ο αρθρογράφος μιλάει για ένα «Βατερλώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο» που συνοδεύεται από μια «οικονομική καταστροφή» αλλά και μια «πολιτική νίκη» που πιστοποιεί την ηγεμονική θέση του Έλληνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας.
Να αποφύγει την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού της δικτύου επιθυμεί η Αθήνα αναφέρει η Le Monde παραπέμποντας σε δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα θα αναζητήσει εναλλακτικές για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», η οποία είναι μέρος της συμφωνίας του νέου προγράμματος διάσωσης.
Για «δύσκολο δίλημμα» που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κάνει λόγο η Les Echos, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι από την λύση που θα προκριθεί εξαρτάται η ολοκλήρωση της συμφωνίας που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ειδικότερα πως είτε η ευρωζώνη θα αναλάβει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ζητώντας όμως από τους ομολογιούχους και τους μεγαλοκαταθέτες να υποστούν απώλειες είτε το κόστος θα προστεθεί στο «βουνό» του ελληνικού χρέους.
Τέλος, την επανέναρξη ύστερα από ένα μήνα  της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την Les Echos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ