Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

nVidia’s Drive Auto Computers (+video)

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την παρουσίαση του νέου Audi TT. Μεταξύ των αλλαγών στο νέο μοντέλο, η γερμανική φίρμα έφερε και μια μεγάλη αλλαγή στα κοντέρ του αυτοκινήτου αποφορτίζοντας την κεντρική κονσόλα και συμβάλλοντας έτσι στη λιτότητα και λειτουργικότητα του εσωτερικού.
Η κλασική εικόνα που έχουμε όλοι μας με τους αναλογικούς δείκτες (και ενίοτε μία μικρή οθόνη που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες) ανήκει πλέον στο παρελθόν και τη θέση της έρχεται να καταλάβει μία ενιαία οθόνη των 12 ιντσών. Αρχικά, αυτή η οθόνη θα βρίσκεται στον βασικό εξοπλισμό του νέου ΤΤ, που θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο του ομίλου που θα το αποκτήσει μετά την εξωτική Lamborghini Huracan, και κατόπιν θα περάσει και σε επόμενα μοντέλα του γκρουπ VW αρχής γενομένης από το νέο Passat.

Πίσω από όλη αυτή την τεχνολογία κρύβεται η γνωστή εταιρία nVidia, η οποία έχει σχεδιάσει εξ’ ολοκλήρου τον επεξεργαστή που αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από την οθόνη των 12 ιντσών. Με τον Tegra X1 (ο οποίος αντικατέστησε τον Κ1 πρόσφατα στις αρχές του 2015) ή τον Tegra T30 (αναλόγως τις απαιτήσεις) φροντίζει να μην υπάρχει καθόλου καθυστέρηση στην οπτικοποίηση των δεδομένων μέσω των 256 πυρήνων του και του ρυθμού ανανέωσης δεδομένων (refresh rate) που είναι στα 60fps, εφαρμόζοντας ακριβώς την ίδια αρχιτεκτονική (Maxwell) με αυτή των καλύτερων καρτών γραφικών της αγοράς. Η ταχύτητά του (η οποία είναι μεγαλύτερη ενός υπολογιστή 15ετίας) και τα γραφικά του δίνουν τη δυνατότητα απόδοσης ανάλυσης μεγαλύτερη του 2Κ (2136p) προς το παρόν όμως η οθόνη που χρησιμοποιείται περιορίζει τα πράγματα λίγο χαμηλότερα από το απλό HD στα 1440x540.

Το μεγάλο κέρδος από αυτή τη μεγάλη αλλαγή, όσον αφορά το cockpit του αυτοκινήτου, δεν περιορίζεται μόνο στο αισθητικό μέρος της υπόθεσης αλλά και στο λειτουργικό. Διαμέσου των χειριστηρίων του τιμονιού ο οδηγός μπορεί να παραμετροποιήσει πλήρως τις ενδείξεις ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του. Θεωρητικά οι επιλογές είναι αναρίθμητες ωστόσο θα μπορούσαμε να τις συμπυκνώσουμε σε τρεις επιμέρους κατηγορίες: 1) τα κοντέρ με την κλασική εικόνα να κυριαρχούν και στο παρασκηνιακό κέντρο όποια πληροφορία επιθυμεί ο οδηγός, 2) απομάκρυνση των κοντέρ στα πλάγια και κυριαρχία της πλοήγησης στην οθόνη και 3) στο κέντρο το στροφόμετρο όταν πρόκειται για γρήγορη διαδρομή (αυτή η επιλογή θα υπάρχει μόνο στα σπορ μοντέλα πχ. Audi TTS). Κάθε κατηγορία μπορεί να παραμετροποιηθεί όπως προαναφέραμε όχι μόνο από τα χειριστήρια του τιμονιού αλλά και μέσω αφής από το πολυλειτουργικό joystick που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα των μοντέλων της γερμανικής φίρμας. Η αφή χρησιμοποιείται κυρίως για την εισαγωγή πληροφοριών στο σύστημα αναζήτησης της πλοήγησης αλλά και στο ευρετήριο του τηλεφωνικού καταλόγου για την πραγματοποίηση κλήσης.

Όπως φαίνεται, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε συνεργασία με κορυφαία brand names του χώρου των υπολογιστών, τείνουν να πάνε τον κλάδο του infotainment ένα βήμα παραπάνω, διευκολύνοντας τον οδηγό ακόμη περισσότερο στο χώρο των παραδοσιακών κοντέρ. Η εκτίμησή μας στο High Octane είναι πως οι υπολογιστές θα αρχίσουν να παίρνουν τα ηνία και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με στόχο την αύξηση της πληροφόρησης στον οδηγό με τρόπο κατανοητό και μοντέρνο. Όμως τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εκεί καθώς η παραμετροποίηση καλύπτει μία ευρεία γκάμα οδηγών ως προς τις ανάγκες αλλά ταυτόχρονα το όλο πακέτο προσδίδει, αναμφίβολα, ένα μεγαλύτερο τόνο πολυτέλειας και προσθήκης τεχνολογίας αιχμής στα καθημερινά αυτοκίνητα του άμεσου μέλλοντος.











Μας το κοινοποίησε το εξαιρετικό highoctane.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ