Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το μαυσωλείο στη Θεσσαλονίκη που λειτούργησε ως... μπακάλικο και γραφείο ποδοσφαιρικής ομάδας! (ΦΩΤΟ)

Πλατεία Τερψιθέας, Άνω Πόλη. Ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο Τουρμπές του Μουσά Μπαμπα, ένα μνημείο το οποίο έχει περάσει από διάφορα στάδια προκειμένου να ανακτήσει την ιστορική του αξία.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σε μία κρυμμένη γωνιά της Άνω Πόλης, πίσω από σκαλωσιές και πανιά, διακρίνεται το μαυσωλείο του Μουσά Μπαμπά, η ιστορία του οποίου αρχίζει τον 16ο αιώνα.



Η ιστορία του πολύπαθου μαυσωλείου

Ο Τουρμπές Μουσά Μπαμπά είναι ένα οθωμανικό ταφικό μνημείο (δηλαδή τουρμπές), το οποίο χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Ο τουρμπές έχει οκταγωνική δομή και εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Μουσά Μπαμπά, ένας άγιος μουσουλμάνος μπαμπά του τάγματος των Μπεκτασήδων δερβίσηδων. Η σημερινή αυλή της Τερψιθέας στο παρελθόν αποτελούσε την αυλή ενός τεκέ (μοναστηριού Μπεκτασήδων).



Το 2011 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης του μνημείου, οι οποίες εξελίσσονται μέχρι και σήμερα. Οι χριστιανοί πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή συνέχισαν την προσκηνηματική χρήση του μνημείου.



Bρεθήκαμε στο σημείο και μιλήσαμε με τον κ. Μάκη, ο οποίος εργάζεται για την αναστήλωση του μνημείου τα τελευταία χρόνια. Όπως λέει η ζημιά που έχει γίνει μέσα στο μνημείο είναι μεγάλη καθώς το εσωτερικό του ασβεστώθηκε αρκετές φορές από διάφορους κατοίκους της περιοχής που το χρησιμοποίησαν για διάφορες άλλες λειτουργίες. "Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να αναστηλώσουμε το μνημείο και να μπορέσουμε να φέρουμε στην επιφάνεια τις τοιχογραφίες που κρύφτηκαν κάτω από τον ασβέστη. Πολλοί ήταν αυτοί που μέσα στα χρόνια εκμεταλλεύτηκαν το μνημείο. Έφτασε σε σημείο να λειτουργήσει ακόμα και σαν μπακάλικο αλλά και σαν γραφεία ποδοσφαιρικής ομάδας της περιοχής", δηλώνει ο κ. Μάκης την ώρα που με χειρουργικές κινήσεις προσπαθεί να επαναφέρει το μνημείο στην παλιά του δόξα.



Ο μύθος γύρω από το μαυσωλείο και η σύνδεση με τον Άη Γιώργη

Όπως και κάθε μνημείο της Θεσσαλονίκης, έτσι και ο Τουρμπές έχει τον δικό του μύθο που τον ακολουθεί μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Όπως μας λένε κάτοικοι της περιοχής, ο δερβίσης Μουσά Μπαμπά ήταν υπηρέτης στο σπίτι ενός Αγά στην περιοχή. Όταν ο Αγάς αποφάσισε να πάει ένα ταξίδι στη Μέκκα για να προσκυνήσει, η γυναίκα του που της έλειπε πολύ έφτιαξε έναν χαλβά και είπε στον Μουσά Μπαμπά πως θα ήθελε πολύ να δοκιμάσει και άντρας της από αυτόν. Τότε εκείνος της είπε να του βάλει ένα κομμάτι και ο ίδιος θα φρόντιζε να το δοκιμάσει. Εκείνη δεν τον πίστεψε αλλά παρόλα αυτά του έδωσε το κομμάτι. Όταν ο Αγάς επέστρεψε στο σπίτι του, το πρώτο που είπε στην γυναίκα του ήταν πόσο πολύ του άρεσε ο χαλβάς, τον οποίο βρήκε στο κατώφλι του στη Μέκκα.



Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για να παραδεχτούν όλοι την αγιοσύνη του νεαρού που από τότε ανακηρύχτηκε άγιος Δερβίσης. Ο Μουσά Μπαμπά είναι για τους Τούρκους ο δικός μας Άγιος Γεώργιος για αυτό και σύμφωνα με το μύθο την ημέρα της γιορτής του ακούγεται καλπασμός στο πλακόστρωτο του μαυσωλείου.




Μας το κοινοποίησε το seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ