Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Απολογισμός της Kοινοβουλευτικής Διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., κ. Γιάννης Τραγάκης, παραχώρησε σήμερα, στο εντευκτήριο της Βουλής, συνέντευξη τύπου με θέμα: «Απολογισμός της κοινοβουλευτικής Διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας».

Ο κ. Τραγάκης, στην εισαγωγή της ομιλίας του ανέφερε ότι η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, τόσο για την ίδια, όσο και για την Ευρώπη και ότι οι προτεραιότητες που έθεσε (Ανάπτυξη, απασχόληση, συνοχή – Εμβάθυνση ΟΝΕ, ολοκλήρωση ευρωζώνης – Μετανάστευση, προστασία συνόρων, κινητικότητα πολιτών) ήρθαν να καλύψουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον ευρωπαίο και κυρίως τον Έλληνα πολίτη.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τραγάκης, η Προεδρία ανέδειξε, ως οριζόντια προτεραιότητα τιςΘαλάσσιες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα που προσφέρει η Θάλασσα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναμφίβολα, σημείωσε, η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας ήταν η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, όπως επίσης και η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τοΕνιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών. Συμφωνίες, που θα παίξουν ζωτικό ρόλο προς την ολοκλήρωση μιας Τραπεζικής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Τραγάκης υπογράμμισε ότι η επιλογή των θεματικών των κοινοβουλευτικών διασκέψεων είχε ως στόχο να προβάλλουμε τις θέσεις της χώρας μας και να πετύχουμε την υιοθέτηση της ατζέντας και των θέσεων μας από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε., εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο, τα εθνικά μας συμφέροντα. Τόνισε, ότι η κοινοβουλευτική διάσταση της Προεδρίας, προετοίμασε το έδαφος και λειτούργησε ως προπομπός για την ολοκλήρωση σημαντικών φακέλων στο κυβερνητικό σκέλος, ενισχύοντας παράλληλα την διακοινοβουλευτική συνεργασία. Χαρακτηριστικά είπε: «Η προστιθέμενη αξία των διασκέψεων αυτών, έγκειται στο γεγονός ότι έδωσαν την ευκαιρία σε Έλληνες Βουλευτές, τόσο της κυβερνητικής παράταξης όσο και της αντιπολίτευσης (σε όσες μετείχαν αντιπροσωπείες και όχι μόνο Πρόεδροι Επιτροπών) να μιλήσουν για ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας σε ένα ευρύτερο κοινό αποτελούμενο από ανθρώπους, οι οποίοι διαμορφώνουν ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως για παράδειγμα οι Επίτροποι ή στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι συναποφασίζουν γι’ αυτές, όπως τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τέλος εκείνους που τις συζητούν και τις ψηφίζουν προτού φτάσουν στο στάδιο της υλοποίησης, δηλαδή οι Βουλευτές». Σημείωσε, ακόμα, ότι οι κοινοβουλευτικές διασκέψεις έδωσαν την ευκαιρία σε Υπουργούς να μιλήσουν όχι μόνο σαν εκπρόσωποι των εκάστοτε Συμβουλίων Υπουργών της Ένωσης, αλλά και ως μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, προβάλλοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας.

Συνεχίζοντας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής παρουσίασε διεξοδικά μια προς μια όλες τις κοινοβουλευτικές διασκέψεις που οργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναλύοντας τα θέματα που συζητήθηκαν, τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, σε σχέση με τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Σημείωσε με έμφαση ο κ. Τραγάκης ότι το κόστος των δράσεων της Κοινοβουλευτικής Διάστασης περιορίστηκε κατά 45,16% από τον προβλεπόμενο αρχικό προϋπολογισμό.

Κλείνοντας, ο κ. Τραγάκης ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων, που ενεπλάκησαν στην επιτυχή διοργάνωση των διασκέψεων και κάνοντας τον τελικό πολιτικό απολογισμό της κοινοβουλευτικής διάστασης της ελληνικής Προεδρίας είπε: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι καταφέραμε να κάνουμε μια επιτυχημένη προεδρία, κατά γενική ομολογία όλων όσων συμμετείχαν και παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις. Κατορθώσαμε να ενισχύσουμε τον διακοινοβουλευτικό διάλογο και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας με όλα τα κοινοβούλια των κρατών μελών, αποκαθιστώντας την χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Με μικρό κόστος, αλλά μεγάλη προσπάθεια και εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Ιταλική Προεδρία, η οποία από 1/7/2014 ανέλαβε τη σκυτάλη του Συμβουλίου της Ε.Ε., και με την οποία συνεργαστήκαμε πολύ στενά, συμφωνήσαμε στις προτεραιότητες, με σκοπό τη συγκρότηση ενός Μεσογειακού Έτους στην Ε.Ε. Θυμίζω, ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας συγκροτήθηκε το φόρουμ συνεργασίας επτά κοινοβουλίων του Νότου της Ε.Ε. με σκοπό το συντονισμό των θέσεων μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ