Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Αγριεύουν τα πράγματα: Σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε σήμερα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για να αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πάψει να υποστηρίζει την αστάθεια στην Ουκρανία.

«Καταλήξαμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων» στη διάρκεια της συνόδου των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της.

Οι κυρώσεις αυτές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το τέλος της ημέρας την Πέμπτη, θα αναθεωρηθούν έπειτα από τρεις μήνες, σημείωσε ένας διπλωμάτης.

Βάσει της συμφωνίας :
  • εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της ΕΕ,
  • απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία πρέπει πρώτα να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Νωρίτερα η ΕΕ είχε αποφασίσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρώσων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Παράλληλα η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες, μεταξύ αυτών και σε μια τράπεζα, για τους ίδιους λόγους.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ βάλει εναντίον των επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Ρωσίας και αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητά της να δράσει ώστε να τιμωρήσει τις ρωσικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Ουκρανία, τόνισαν διπλωμάτες.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίγνωση των κινδύνων να υπάρξουν αντίποινα από το ρωσικό καθεστώς, όμως έλαβαν αποφάσεις έπειτα από μια ασυγχώρητη ενέργεια και έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε ο πρόεδρος Πούτιν», επεσήμανε μια διπλωματική πηγή.

«Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να διχάσει τους Ευρωπαίους και θα είναι μια δοκιμασία για την ενότητα της ΕΕ», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ