Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Εκτός λειτουργίας 13 μονάδες της ΔΕΗ. Φόβος μπλακ αουτ. Οδηγίες στους καταναλωτές

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες εξαιτίας της απεργίας, εξέδωσε το πρωί η ΔΕΗ.

«Σχετικά με την κατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας, η ΔΕΗ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε συνέχεια της απεργίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ που ξεκίνησε από χθες το βράδυ, και με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) συνολικής ισχύος περίπου 2.700 MW», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) είναι αρμόδιος για την ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν περικοπές ηλεκτροδότησης. Η ΔΕΗ ΑΕ ζητεί την κατανόηση των πολιτών για τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση».

Φόβοι για μπλακ αουτ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ θα αφήσουν το σύστημα επιτήρησης του δικτύου χωρίς εποπτεία και συντήρηση. Κάθε βλάβη στο δίκτυο μπορεί να προκαλέσει από μικρές τοπικές διακοπές έως και γενικευμένα μπλακ άουτ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής έχουν ήδη καταρτίσει προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7000-7500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.

Η ΔΕΗ έχει απευθύνει κάλεσμα στους καταναλωτές να κάνουν λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών και των άλλων ενεργοβόρων συσκευών, όπου παρίσταται ανάγκη κατά τις επικαιροποιημένες ώρες αιχμής, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση του συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες και διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 32 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 17 έως 33 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο, από 19 έως 35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 20 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου, αλλά στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 32 βαθμούς και στις νότιες ακτές της Κρήτης στους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ:

O ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

• Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

• Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

• Όσον αφορά στα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ