Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!

Στο εξωτερικό αναζητούν πλέον την τύχη τους οι Έλληνες οδοντίατροι που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Μέσα στο 2011 το 8% των οδοντιάτρων της Θεσσαλονίκης, δηλαδή οι 150 από τους 1850 που εργάζονται στην πόλη, ζήτησαν από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο πιστοποιητικό για να μπορέσουν να εργαστούν στο εξωτερικό.

Μάλιστα ορισμένοι που δεν θέλουν να φύγουν οριστικά από την χώρα πηγαίνουν κάποιες ημέρες της εβδομάδας στο εξωτερικό για να εργαστούν και τις υπόλοιπες εργάζονται στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των οδοντιάτρων που είναι εγγεγραμμένοι στους Οδοντιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας ανέρχεται στις 16.500 και στην Ελλάδα καταγράφεται πανευρωπαϊκό ρεκόρ στην αναλογία οδοντιάτρων ανά κάτοικο.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Διοίκησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη (ΟΣΘ), με αφορμή την 24ωρη απεργία των οδοντιάτρων που προκηρύχθηκε για τις 2 Μαρτίου. Την ημέρα της απεργίας και τη στιγμή που θα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του ΟΣΘ κατά του υπουργείου Υγείας για την παράλειψή του να εκδώσει διάταγμα για την εξαίρεση του επαγγέλματος από την απελευθέρωση, οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης θα καταλάβουν τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ (11.00 πμ).

«Οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης αντιδράσαμε από την αρχή έντονα στην καθυστέρηση του υπουργείου να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που θα εξαιρούσε το επάγγελμα από την πλήρη και άκρατη απελευθέρωση, προκειμένου να προστατεύσει το αγαθό της δημόσιας υγείας» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΟΣΘ, Θανάσης Δεβλιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα ανοίξει τον δρόμο στην ίδρυση οδοντιατρικών εταιρειών από επενδυτές μη επιστήμονες υγείας, θα οδηγήσει σε εμπορευματοποίηση των οδοντιατρικών πράξεων και σε υποβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών για τους Έλληνες πολίτες.

«Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει το οδοντιατρικό επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των οδοντιάτρων που μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, δεν προβλέπονται ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των οδοντιατρείων ούτε υφίσταται επιβολή ή απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή και όλες οι εταιρικές σχέσεις είναι επιτρεπτές. Παράλληλα, δεν επιβάλλονται υποχρεωτικές κατώτατες ή ανώτατες τιμές ή αμοιβές για την προσφορά υπηρεσιών » πρόσθεσε ο κ Δεβλιώτης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αρκετές χώρες της ΕΕ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, το δυναμικό των οδοντιάτρων ελέγχεται με διάφορες διαδικασίες όπως ο καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού φοιτητών για εισαγωγή στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές και χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος μέσω εξετάσεων μετά από ειδική εκπαίδευση. Ειδικά στη Γερμανία, είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται έλεγχος του αριθμού των συμβάσεων που υπογράφει ο οδοντίατρος με τον ασφαλιστικό φορέα, έτσι ώστε να μην μπορεί να εργαστεί όποιος δεν έχει σύμβαση, λόγω έλλειψης ασθενών, αν και θεωρητικά είναι ελεύθερος να αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα οπουδήποτε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ