Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

...ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ!

Αναμφίβολα το κέντρο βάρους του ανασχηματισμού της κυβέρνησης αποτελεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Ωστόσο, τα παραλειπόμενα έχουν το δικό τους ενδιαφέρον: 

Τρεις «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ υπουργοποιήθηκαν και τώρα όλοι περιμένουν με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους. 

Παράλληλα, πραγματική έκπληξη προκάλεσε μια μετακίνηση υπουργού, καθώς και η επιλογή του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου. 
Όσο για τις δύο θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης, μπορεί οι αρμοδιότητες να είναι διακριτές, αλλά για κάθε ενδεχόμενο φαίνεται πως έχει προβλεφθεί και ιεραρχία μεταξύ τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έγιναν συγκεκριμένες κινήσεις:

Ένταξη στο κυβερνητικό σχήµα τριών βουλευτών που είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση όλο το προηγούµενοδιάστηµα για το Μνηµόνιο και το Μεσοπρόθεσµο. Πρόκειται για τους Παντελή Οικονόµου (από σφόδρα πολέµιος του Μνηµονίου καλείται τώρα να το υλοποιήσει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών), Πάρι Κουκουλόπουλο (εµπνευστή της κίνησης των ∆εκαέξι) και Κ. Σπηλιόπουλο (έναν εκ των φερόµενων υπό παραίτηση βουλευτών στην κρίση της περασµένης Πέµπτης).

Τέθηκαν εκτός κυβέρνησης η Τίνα Μπιρµπίλη, ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας και ο Γιάννης Πανάρετος, που είχαν μπει στο στόχαστρο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η κόντρα της Τίνας Μπιρμπίλη με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει από την εποχή του νομοθετήματος για τις περιοχές Natura· ο Δημήτρης Δρούτσας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της πρόσφατης τοποθέτησής του υπέρ της κατάργησης προνομίων των βουλευτών και της πρότασής του να εκλέγονται για έως δύο θητείες· ο Γιάννης Πανάρετος φαίνεται ότι «πλήρωσε» την κόντρα του με τους πανεπιστημιακούς... κι όχι μόνο.

Όσον αφορά στην Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, φέρεται να µπλόκαρε για δεύτερη φορά (όπως ακριβώς είχε συµβεί και στον ανασχηµατισµό του περασµένου Σεπτεµβρίου) τον ανασχηµατισµό, αρνούµενη να µετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και απαιτώντας να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτό το αίτηµα και την άφησε εκτός κυβερνητικού σχήµατος.

Οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν την μετακίνηση -που ξάφνιασε πολλούς- του Γιάννη Ραγκούση από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Υποδομών να οφείλεται στην έντονη αντίδραση που φέρεται να είχε σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Το περιβάλλον του κ. Ραγκούση αποδίδει την μετακίνησή του από το πρώτο τη τάξει υπουργείο στο υπουργείο Υποδομών στο γεγονός ότι τοποθετήθηκε πρώτος κατά των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που ζήτησε η τρόικα και στους χειρισμούς στο ζήτημα του ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

Έκπληξη προκάλεσε και η επιλογή του Ηλία Μόσιαλου για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεδομένου ότι το προφίλ του τεχνοκράτη καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο LSE και προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ παραπέμπει περισσότερο στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας. Αλλώστε ο ίδιος επανειλημμένα μιλούσε και με αριθμούς για τα κακώς κείμενα της κατάστασης στην Υγεία.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει: «Δεν με αγχώνει η φθορά, γιατί έχω διέξοδο. Δεν επιθυμώ να γίνω πόλος εξουσίας, δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό μου μέλλον, δεν μπήκα γιαυτό στην πολιτική». Επίσης, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει πολιτικό γραφείο, ούτε συνεργάτες, ούτε βουλευτικό αυτοκίνητο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος να απέκτησε ομόβαθμό του στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και μάλιστα με ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέχει στην Κυβερνητική Επιτροπή ενώ ο ίδιος όχι, ωστόσο είναι λίγο «πιο ίσος» μεταξύ των δύο, διότι είναι πρώτος τη τάξει μεταξύ των δύο αντιπροέδρων.

Newsroom ΔΟΛ - antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ