Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Ο ελληνικός ήλιος αποτελεί πηγή «ζήλιας» για πολλά βόρεια κράτη που σπάνια απολαμβάνουν την μεσογειακή ηλιοφάνεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, εμείς που μπορούμε να την απολαύσουμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα μάτια μας. Ο καλοκαιρινός μας σύμμαχος σε αυτή την υπόθεση είναι τα γυαλιά ηλίου, που αποτελούν κάτι πολύ παραπάνω από αξεσουάρ μόδας.


Όταν βρεθείτε στο κατάστημα οπτικών για να αποκτήσετε το επόμενο ζευγάρι σας, θυμηθείτε ότι η σωστή επιλογή δεν μεταφράζεται σε αλλεπάλληλες δοκιμές, κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη για να διαπιστώσετε αν αποτελείτε επιτομή του στιλ. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξετε στην πιο «πολύτιμη» αγορά του καλοκαιριού.

Βήμα 1ο: Προστασία από την ανεπιθύμητη ακτινοβολία.
Είναι ο λόγος που η αγορά γυαλιών από πλανόδιους, παρά το οικονομικό δέλεαρ, αποτελεί την χείριστη επιλογή για τα μάτια σας. Τα γυαλιά που θα αγοράσετε θα πρέπει να αναγράφουν «100% UV Protection» ή «UV 400», που σημαίνει πως προστατεύουν τα μάτια από τις ακτινοβολίες οι οποίες δεν βρίσκονται εντός των ασφαλών ορίων μήκους κύματος (δηλαδή παρέχουν προστασία από τις UVA ακτίνες κατά τουλάχιστον 99% και από τις UVB κατά 95%). Αν το προϊόν δεν αναγράφει κάτι σχετικό με την ηλιακή ακτινοβολία ή αναφέρεται ως «cosmetic», αποφύγετέ το.

Βήμα 2ο: Επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο φακού.
Τα χαρακτηριστικά του κάθε φακού θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας και στην χρήση των γυαλιών. Για παράδειγμα, οι «degraded» φακοί, αυτοί δηλαδή με την διαβαθμισμένη σκουρότητα είναι ιδανικοί αν οδηγείτε πολύ συχνά, καθώς το σκούρο πάνω μέρος αποκλείει την ακτινοβολία, ενώ το πιο ανοιχτόχρωμα κάτω μέρος σας επιτρέπει να βλέπετε μέσα στο αυτοκίνητο. Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση «καθρέπτη» αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, αλλά μειώνουν πολύ την φωτεινότητα, ενώ είναι πιο ευάλωτοι και στις γρατζουνιές. Ζητήστε πολωτικούς φακούς για περιορισμό του «θαμπώματος» από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες, αν ασχολείστε π.χ. με σπορ της παραλίας, ενώ αν θέλετε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι η πιο δημοφιλής λύση. Τέλος, οι φακοί που εκτείνονται μέχρι το ενδιάμεσο ματιού και αφτιού αποκλείουν ακόμη περισσότερη φωτεινότητα και είναι ιδανικοί για μεγαλύτερη «συσκότιση».

Βήμα 3ο: Επιλέξτε το χρώμα των φακών.
Καθόλου δεν επηρεάζει το χρώμα στην προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους «αντίληψης» της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπετε μέσω αυτών. Έτσι, επιλέξτε:
- Γκρίζους φακούς για μειωμένη ένταση του φωτός, χωρίς μεγάλη διαστρέβλωση χρωμάτων και αντίθεσης.
- Καφέ φακούς για όραση με μεγαλύτερες αντιθέσεις, καθώς απορροφούν αρκετό «μπλε φως» και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα.
- Κιτρινωπούς φακούς για να ξεχωρίζετε ευκολότερα λεπτομέρειες. Αυτοί οι φακοί ενισχύουν την αντίθεση, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση με πολύ ήλιο.

Βήμα 4ο: Προσέξτε τον σκελετό των γυαλιών.
Δεν αρκεί μόνο να αναγράφεται σε αυτόν μία διάσημη φίρμα –άλλωστε συχνά το μόνο που σημαίνει η συγκεκριμένη ταμπελίτσα είναι μερικές επιπλέον εκατοντάδες ευρώ στην τιμή τους. Πρέπει να προσέξετε ο σκελετός να εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι σας: Να ακουμπά μόνο στην μύτη και στα αφτιά σας, χωρίς να τα πιέζει και να μην έρχεται σε επαφή με τους κροτάφους και τις βλεφαρίδες σας. Επιπλέον προσοχή χρειάζονται οι μεταλλικοί σκελετοί, καθώς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο σχετικό δημοσίευμα του iatronet.gr, η οξείδωσή τους πάνω στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες.

Βήμα 5ο: Η ώρα του στιλ.
Ελέγξτε τελικά ποιος τύπος γυαλιών σας ταιριάζει και τονίζει το στιλ ή το fashion statement που θέλετε να κάνετε και… καλό καλοκαίρι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ