Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΧΕΛΩΝΑ Η WiFi ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΟΥ...

Σου έχει τύχει να σερφάρεις στο Διαδίκτυο με ασύρματη σύνδεση, αλλά η ταχύτητά σου να θυμίζει τις παλιές "καλές" εποχές που θες να ξεχάσεις, όταν για να κατέβει μια σελίδα, χρειαζόσουν πολλή (!) υπομονή; 

Αν ναι, έχε υπόψη σου πως έρευνα βρετανικής εταιρείας έδειξε ότι κατά μέσο όρο το 30% της ταχύτητας χάνεται στη Wi-Fi σύνδεση κατά την πλοήγησή σου στο Διαδίκτυο από το σπίτι!

Η πρώτη και σημαντικότερη αιτία καθυστέρησης είναι οι παρεμβολές από τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi των γειτόνωνσου, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, μιας και τα περισσότερα δίκτυα λειτουργούν στην πολυσύχναστη συχνότητα των 2.4GHz. Μία προτεινόμενη λύση είναι η αγορά δρομολογητή -router- που να λειτουργεί ταυτόχρονα στη συχνότητα των 2.4GHz κι αυτή των 5GHz, η οποία μέχρι τώρα παραμένει σχεδόν ανεκμετάλλευτη. Κυρίως τα νεότερα μοντέλα δρομολογητών που κυκλοφορούν στην αγορά σου παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η δεύτερη αιτία είναι οι οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, οι συσκευές παρακολούθησης μωρών κι άλλες ακόμη, οι οποίες παρεμβάλλονται με τη σειρά τους στη συχνότητα των 2.4GHz. Άρα, καλύτερο είναι να επιλέγονται συσκευές που χρησιμοποιούν διαφορετική συχνότητα.

Η τρίτη αιτία είναι οι παρεμβολές από συσκευές Bluetooth, αλλά εδώ σου έχω ευχάριστα νέα. Εσύ δε χρειάζεται να κάνεις κάτι, αφού με τις νεότερες συσκευές Bluetooth, οι παρεμβολές στη Wi-Fi σύνδεση φαίνεται ότι ελαχιστοποιούνται.

Η τέταρτη αιτία είναι ο βαθμός παλαιότητας του firmware, δηλαδή του λογισμικού που βρίσκεται στο εσωτερικό του δρομολογητή σου κι είναι υπεύθυνο για το σωστό τρέξιμο των λειτουργιών του. Συνεπώς, να τσεκάρεις ότι έχεις την πιο ανανεωμένη έκδοση firmware στο δρομολογητή σου, ώστε να βγαίνεις κερδισμένος.

Η πέμπτη αιτία είναι οι ρυθμίσεις ασφαλείας, οι οποίες όσο πιο ισχυρές είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεάσουν την ταχύτητα σου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να "χαλαρώσεις" τις ρυθμίσεις σου και να κινδυνεύεις να μπλέξεις με ιούς κι όλα τα κακόβουλα λογισμικά που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Άλλωστε, αφορά μόνο παλαιούς δρομολογητές που καλούνται να μεταβούν από το παλιό WEP (Wireless Encryption Protocol) στο νεότερο κι ασφαλέστερο WPA. Αυτή η μετάβαση μπορεί να "κοστίσει" σε ταχύτητα.

Η έκτη και τελευταία αιτία είναι η υγρασία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, άσε που ο βαθμός επηρεασμού των επιδόσεων του δρομολογητή σου είναι τόσο μικρός που το πιθανότερο είναι να μην το προσέξεις καν.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα έχεις θέμα με την ταχύτητα της Wi-Fi σύνδεσής σου, πριν χάσεις την υπομονή σου, κάνε έναν έλεγχο να δεις τι φταίει. Ίσως, τελικά, η λύση να είναι πιο απλή απ" όσο νομίζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ