Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

«Τραβάει το σκοινί» η Άγκυρα: Στέλνει το Barbaros στη Μόρφου

Συνεχίζει η Άγκυρα τον «πόλεμο νεύρων» με στόχο να εκνευρίσει την Λευκωσία, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στη γεώτρηση της γαλλικής εταιρίας TOTAL στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε νέες παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Μόρφου.

Ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις του τούρκου αξιωματούχου, το τουρκικό ερευνητικό φέρεται να ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης. Η τουρκική Milliyet, σε άρθρο της, κάνει μάλιστα λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, η Άγκυρα έστειλε χθες στην Ανατολική Μεσόγειο φρεγάτα για να... παρακολουθεί τις γεωτρήσεις. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει στείλει άλλο ένα πλοίο και ένα υποβρύχιο στην περιοχή.

«Παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Ε/κ διοίκησης οι οποίες διεξάγονται μονομερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ε/κ διοίκησης'. Είναι καθαρό ότι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διάσκεψης για την Κύπρο, παρόλες τις προσπάθειες καλής πρόθεσης της τουρκικής πλευράς είναι η αντίληψη της Ε/κ πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Νωρίτερα, την ίδια στιγμή, ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων επικαλέστηκε τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας προβαίνοντας σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την ΚΔ.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί. “Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC

Εκνευρισμό προκαλεί στην Άγκυρα η έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Την Πέμπτη, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως στέλνουν μια τουρκική φρεγάτα στην περιοχή για να... παρακολουθεί τις γεωτρήσεις, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά.

Το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει να ανεβαίνει τις τελευταίες ώρες καθώς μια σειρά πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Εκτός από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, αλλά και δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου «Φρεν», στο σημείο βρίσκεται και μια κορβέτα του Ισραήλ αλλά και το ελληνικό κανονιοφόρο «Νικηφόρος».

Ο τουρκικός εκνευρισμός φαίνεται να οφείλεται εν πολλοίς στην προσεκτική προετοιμασία που έκανε την προηγούμενη περίοδο η Κύπρος, τους καρπούς της οποίας δείχνει να απολαμβάνει σήμερα. Η Λευκωσία προχώρησε αθόρυβα στη δημιουργία πολύ σημαντικών συμμαχιών με μεγάλους διεθνείς παίκτες πριν προχωρήσει στη διαδικασία των γεωτρήσεων. Τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση για γεωτρήσεις στα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης περιλαμβάνουν το γαλλικό κολοσσό ΤΟΤΑL, την ιταλική ΕΝΙ και την αμερικανική ExxonMobil. «Έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακοτρύπης

Η έναρξη της γεώτρησης στην Κύπρο αποτελεί το πρώτο σημαντικό crash-test της νέας τουρκικής πολιτικής που διαμόρφωσε η αυταρχική στροφή Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένη Ιουλίου. Απομένει, λοιπόν, να φανεί εάν η Άγκυρα θα επιδιώξει να εξάγει τις εσωτερικές της εντάσεις. Στη Λευκωσία, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας πως προκλήσεις για αντίστοιχα θέματα υπήρξαν και στο παρελθόν.

Όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στόχος των τελευταίων τουρκικών κινήσεων (υψηλοί τόνοι, αποστολή φρεγάτας στην περιοχή) είναι κυρίως η πρόκληση ενόχλησης ή εκνευρισμού, χωρίς να διαφαίνεται πρόθεση της Άγκυρας να προβεί σε ουσιαστικές παραβιάσεις. Και υπενθυμίζουν το παράδειγμα του 2011 όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες της πλατφόρμας Noble Homer Ferington. Τότε, το τουρκικό ναυτικό είχε στείλει πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν το ερευνητικό Πίρι Ρέις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ρεπορτάζ του Νικόλα Ζαννέτου για τον Alpha Κύπρου, τα τουρκικά πλοία τότε έφτασαν σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από την εξέδρα και μετά αποχώρησαν αιφνιδίως. «Το μυστήριο λύθηκε όταν διέρρευσαν τα emails της τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον. Συγκεκριμένο email ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου του 2011, με αποστολέα σύμβουλο της Υπουργού, αναφερόταν στις τουρκικές ενέργειες κοντά σε πλατφόρμα που εργάζονταν αμερικανοί πολίτες και ανήκε στην εταιρεία Noble Energy. Συγκεκριμένα ζητείτο η έντονη παρέμβαση της Κλίντον προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου καθώς όπως τόνιζε οι τουρκικές ενέργειες “απειλούν την ασφάλεια Αμερικανών πολιτών» αναφέρει το ρεπορτάζ του Alpha Κύπρου και προσθέτει:

«Στις προηγούμενες προκλήσεις τους οι Τούρκοι κινήθηκαν στην κίτρινη και πορτοκαλί ζώνη χωρίς να πλησιάζουν την κόκκινη ζώνη, σε μια προσπάθεια να ενοχλήσουν χωρίς να είναι εκτεθειμένοι νομικά. Στις συγκεκριμένες δύο ζώνες γίνονται προειδοποιήσεις δια ασυρμάτου όμως δεν θεωρείται παράνομη η διέλευση πλοίων».

Γράφημα: Αlpha Κύπρου

Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογεί η Λευκωσία την κλιμάκωση που επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η Άγκυρα, κυρίως δια των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο τελευταίος ανέφερε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ