Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Βάσεις 2017: Πότε θα ανακοινωθούν. Σε ποιες σχολές εκτοξεύονται, πού πέφτουν

Μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των μηχανογραφικών δελτίων, που υπέβαλλαν οι υποψήφιοι των εφετινών Πανελληνίων Εξετάσεων, προκειμένου να κατανεμηθούν οι θέσεις των εισακτέων στους μελλοντικούς φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος στην αγωνία των υποψηφίων θα δοθεί με την ανακοίνωση των βάσεων, αλλά και της σχολής επιτυχίας των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που αναμένεται μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου.

Ας θυμίσουμε ότι πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 24 Αυγούστου, ημερομηνία που φαίνεται ιδιαίτερα βολική και φέτος, προκειμένου αφενός να γίνουν εγκαίρως οι ηλεκτρονικές προεγγραφές στα ΑΕΙ και αφετέρου να ξεκινήσουν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές για όσους δεν κατάφεραν να εξεταστούν τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι βάσεις του Αυγούστου θα αφορούν και τους υποψηφίους του Σεπτεμβρίου, που θα εισαχθούν στη συνέχεια με ποσοστό 0,5% επιπλέον των εισακτέων των ΑΕΙ (ένας εισακτέος ανά τμήμα ή σχολή επιπλέον, εκτός από ορισμένα τμήματα, όπως οι Νομικές Σχολές).

Ποιες σχολές εκτοξεύονται ως και 1.500 μόρια

Παρά τις κακές αποδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι σχολές υψηλής ζήτησης στα Πολυτεχνία κρατάνε τις βάσεις τους, το ίδιο και οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές, ενώ αυξάνονται και οι βάσεις στα ΤΕΙ που αφορούν σε παραϊατρικές και πολυτεχνικές ειδικότητες καθώς εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.

Την ίδια ώρα στην περιφέρεια φαίνεται ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα φαίνεται με βάση την εκτίμηση των βάσεων να εκτινάσσονται στα ύψη ανεβαίνοντας ως και 1.500 μόρια. Μικρότερη μεταβολή αναμένεται στο τμήμα του ΕΚΠΑ με τη βάση να ανεβαίνει κατά 630 μόρια, ενώ σε Ιωάννινα η σχολή Νηπιαγωγών αναμένεται να εκτιναχθεί 1.200 μόρια και το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Ρόδου περισσότερα από 1.300 μόρια.

Οι οικονομικές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να έχουν νέα πτώση, όπως αυτή του ΟΠΑ με πτώση άνω των 600 μορίων, ενώ η Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του ΠΑΠΕΙ αναμένεται να πέσει πάνω από 700 μόρια.

Οι σχολές πληροφορικής σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά αναμένεται να έχουν πτώση άνω των 450 μορίων.

Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να έχουν μικρή άνοδο μεταξύ 80 και 100 μορίων, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Στα Πολυτεχνία, στην Αθήνα η σχολή Αρχιτεκτόνων αναμένεται να έχει πτώση περί τις 250 μονάδες, ενώ η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα έχει πτώση λίγο πάνω από 100 μόρια.

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας, ωστόσο οι βάσεις δεν δείχνουν να μειώνονται πολύ. Για παράδειγμα οι σχολές Ηλεκτρολόγων σε Πάτρα, Χανιά και Ξάνθη αναμένεται να έχουν πτώση από 280 ως 350 μόρια.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη είναι:

1. Ο αριθμός των εισακτέων, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, στις 14 Μαρτίου. Ενώ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων είναι λίγο μεγαλύτερος από τον περσινό, είχαμε μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές σχολές.

2. Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που εξαρτώνται από τη δυσκολία των θεμάτων των εξετάσεων. Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών και των μορίων των υποψηφίων, που ανακοινώνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας αποδεικνύουν πόσο δυσκολεύτηκαν οι υποψήφιοι να πετύχουν τις επιδόσεις που πέτυχαν. Ξεχωρίζει φέτος η πολύ χαμηλή επίδοση στα Μαθηματικά Προσανατολισμού των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής με το 84% των υποψηφίων να γράφει βαθμό μικρότερο από 10.

3. Ο τελευταίος παράγοντας, που καθορίζει τις βάσεις, είναι οι επιθυμίες των υποψηφίων, που εκφράζονται με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Ο παράγοντας αυτός είναι πάντα άγνωστος, όταν γίνεται η μελέτη της διαμόρφωσης των βάσεων. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων ανακοινώνονται μαζί με τις βάσεις στα τέλη Αυγούστου. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας, δεν γίνεται να μετρηθεί, γιατί βλέπουμε, για παράδειγμα, τους υποψηφίους να μειώνουν τη ζήτηση προς τις σχολές των Πολιτικών Μηχανικών, αλλά δεν μπορούμε να μετρήσουμε το μέγεθος της μείωσης της ζήτησης.

Οι ιδιαιτερότητες

Φέτος είχαμε την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 3.934 υποψηφίους, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε θεαματική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα με σκοπό να δηλώσουν τις σχολές δύο Πεδίων. Προφανώς δεν γνωρίζουμε τη σειρά με την οποία δήλωσαν τις σχολές αυτοί οι υποψήφιοι, αυτή η σειρά, όμως, θα επηρεάσει και την τελική διαμόρφωση των βάσεων, αποτελώντας ένα ακόμη καθοριστικό, αλλά άγνωστο παράγοντα.

Οι σχολές που δηλώνονται από υποψηφίους δύο ή περισσότερων Επιστημονικών Πεδίων και οι κοινές σχολές σε περισσότερα Πεδία δημιουργούν πρόσθετη δυσκολία στον προσδιορισμό της βάσης τους. Τα ΤΕΦΑΑ, για παράδειγμα, δηλώνονται από τους υποψηφίους και των 5 Πεδίων, που έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα, έχουν μη συγκρίσιμα μόρια και το σημαντικότερο, δεν γνωρίζουμε πόσοι υποψήφιοι από το κάθε Πεδίο δήλωσαν τα ΤΕΦΑΑ. Άρα η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές κοινές σχολές σε περισσότερα από ένα Πεδία. Αυτό έγινε μετά την περσινή πρώτη εφαρμογή του συστήματος, όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός υποψηφίων στις σχολές του 3ου πεδίου ενώ οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου πέρασαν όλοι. Έτσι, αμέσως μετά τις εξετάσεις ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Φίλης υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία αυξήθηκαν σημαντικά οι σχολές που δηλώνονται από περισσότερα από ένα πεδίο.

Τι πρέπει να προσέξετε

* Να σημειωθεί ότι οι σχολές που ανήκουν σε περισσότερα από ένα Πεδία, στον παρακάτω Πίνακα αναφέρονται μόνο στο ένα Πεδίο, για προφανείς λόγους μεγέθους του αρχείου. Πρέπει να αναφέρουμε ότι βασική μας αρχή είναι η δημοσιοποίηση της μελέτης μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, για να μην επηρεαστεί κανείς υποψήφιος από τις εκτιμήσεις. Το υπουργείο Παιδείας με την παράταση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων μας ανέτρεψε τον προγραμματισμό, αλλά ευτυχώς κατάλαβαν στο υπουργείο ότι η προθεσμία ήταν μικρή. Να θυμάστε ότι η εκτίμηση της διαμόρφωσης των βάσεων δεν είναι οι βάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ