Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Από κόσκινο περνούν 1 στις 5 συντάξεις

Έλεγχο στις συντάξεις που βγάζει το Δημόσιο από διπλάσιο δείγμα αποφάσεων που φτάνει στο 20% αντί 10% που ήταν άλλες χρονιές προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Από κόσκινο περνά το 3% ως 20% όλων των συντάξεων Δημοσίου, που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν (λόγω γήρατος και αναπηρίας) ή που μεταβιβάστηκαν και θα μεταβιβαστούν (λόγω θανάτου) από 1/1/2017 ως και 31/12/2017.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», πι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι πάγια πρακτική και διενεργούνται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδίδει.

Η φετινή απόφαση όμως που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Χουλιαράκης, έχει μια ουσιαστική διαφορά, καθώς προβλέπει ότι θα ελεγχθούν ως και διπλάσιες συντάξεις από άλλες χρονιές και όσοι πιαστούν με σύνταξη που δεν βγήκε νόμιμα, θα την επιστρέψουν στο Δημόσιο.

Η απόφαση

Η περσινή απόφαση Χουλιαράκη όριζε το δείγμα κατά περίπτωση σε 2% και 10%, ενώ η φετινή που βγήκε χθες ορίζει τα αντίστοιχα ποσοστά σε 3% και 20%.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος πιάνει σχεδόν τη 1 από τις 5 συντάξεις που βγήκαν και θα βγουν μέσα στο 2017, ενώ το 2016 ο έλεγχος αφορούσε 1 στις 10!

Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μέχρι 31-12-2017 θα ελεγχθούν:

* Το 3% ως 20% (αντί 2% και 10% πέρυσι) από τις συνταξιοδοτικές πράξεις, που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων, Συντάξεων Υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Ειδικών Κατηγοριών καθώς και από τις συνταξιοδοτικές πράξεις Στρατιωτικών και Πολεμικών Συντάξεων για τις οποίες έχει δοθεί εντολή πληρωμής από 1/1/2017. Το 3%, των αποφάσεων θα επιλεγούν τυχαία ανά Διεύθυνση και Τμήμα Κανονισμού Συντάξεων και ανά είδος συνταξιοδοτικής πράξης (κανονιστικές, τροποποιητικές, μεταβιβάσεις λόγω θανάτου), ενώ το 20% θα είναι επιλεγμένο βάσει παραγόντων κινδύνου (πράξεις εκτός σχεδιασμού Πληροφοριακού Συστήματος, απόλυση λόγω καταδίκης ή απόταξης).

* Οι μεταβολές που διενεργήθηκαν στις καταβαλλόμενες συντάξεις (δηλαδή και σε συντάξεις πριν από το 2017), σε ποσοστό 3% από τυχαίο δείγμα αποφάσεων, 3% από επιλεγμένο δείγμα με κριτήριά όπως το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, αλλά και το ύψος των αναδρομικών που χορηγήθηκαν στο ίδιο πρόσωπο από άλλες μεταβιβάσεις συνταξιοδοτικών παροχών που έβγαλαν οι ίδιοι εισηγητές-υπηρεσιακοί.

* Το 20% των συντάξεων που δόθηκαν ως προκαταβολή-προσωρινή σύνταξη και για τις οποίες εκδόθηκαν τελικά απορριπτικές πράξεις συνταξιοδότησης ή πράξεις με μελλοντική ημερομηνία πληρωμής. Ο έλεγχος θα γίνει ως προς την αναζήτηση και επιστροφή του ποσού της προκαταβολής.

Αγωνία

Η αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων επί συνταξιοδοτικών πράξεων του Δημοσίου, και μάλιστα στο 20% των περιπτώσεων αντί 10% πέρυσι, δείχνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Εργασίας τρέχουν και δεν φτάνουν για να πιάσουν στόχους που τους έβαλε η τρόικα και δεν είναι άλλοι από το να βγαίνουν λιγότερες συντάξεις.

Για φέτος, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά τη δαπάνη να κλείνει στα 25,6 δισ. ευρώ, για τις κύριες και στα 3,8 με 4 δισ. για τις επικουρικές, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 29 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το 16% του ΑΕΠ, ενώ οι δανειστές θέτουν τον πήχυ όχι πάνω από το 11% ποσοστό που αντιπροσωπεύει τα 20 από τα 29 δισ. ευρώ που δαπανώνται στις συντάξεις.

Για να μειώσουν λοιπόν τη δαπάνη, αύξησαν και το ποσοστό των συντάξεων που θα περνούν από κόσκινο, ώστε να καθυστερούν και τις μελλοντικές αποφάσεις, λόγω αυστηρότερων ελέγχων.

Το 20% δε των προκαταβολών σύνταξης που θα επανεξεταστούν και όσες δεν είναι νόμιμες θα επιστραφούν θα έχει ανάλογη εφαρμογή και με «αρνητικές συντάξεις» σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ που πήραν προσωρινή σύνταξη 768 ευρώ, ενώ η οριστική βγαίνει στα 600 ή 550 ευρώ και θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά, όπως διαπιστώνουν ήδη αρμόδια στελέχη του πρώην ΟΑΕΕ και νυν ΕΦΚΑ που βγάζουν τις νέες συντάξεις.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ