Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Χαμός! Όλα... ξώφαλτσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Κορυφαία στελέχη, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, αμφισβήτησαν ευθέως τις αποφάσεις της κυβέρνησης και εξέφρασαν επισήμως τη διαφοροποίησή τους.

Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μηλιός, Αλέκος Καλύβης, Αντώνης Νταβανέλος και άλλοι έδειξαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, άλλος σε χαμηλότερους τόνους κι άλλους με πιο σκληρές εκφράσεις.

Η συνεδρίαση έγινε σε βαρύ κλίμα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία επι της πολιτικής απόφασης, ώστε να καταγράψει και επίσημα τη διαφοροποίησή της.

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης προσπάθησαν ν εξηγήσουν τα της συμφωνίας τονίζοντας: '«Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Αυτή ήταν η Γερμανία...Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια...Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει....Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός....Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο». Ενώ εντύπωση προκάλεσε η ατάκα του για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα: «Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακομα ομοσπονδία».

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε: «Ειναι θετικό οτι η Bουλη δεν θα κυρώσει στη Βουλη τη χρονική επέκταση μίας δανειακης σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακα χαρακτηριστικά. Η συμφωνια με τη λιστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε απο την κυβερνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβληματα.

 Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά από Λαφαζάνη, Μηλιό - Ρουκέτα από Δραγασάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνια αυτή χρειάζεται το επόμενο διαςτημα να κινηθεί με κεντρικο στοχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή ειναι η πρόκληση με την οποια είμαστε αντιμέτωποι και απο την οποια θα κριθούμε».

Ο Αντώνης Νταβανελος τόνισε: «Τον Ιούνιο θα πρεπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκαμε να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιως η προοπτική ειναι η ανατροπή της κυβερνησης».

«Δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση. Θα γράψει η ιστορία οτι ο πράγματος κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρια στην κυβερνηση ειναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδευονται πάντα με συμβιβασμούς», είπε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

«Να συγκροτήσουμε επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και να κάνουμε μια συγκροτημένη πολιτικη διεκδίκησης γι αυτο. Δεν ειναι ωρα για να καταμερισουμε ευθύνες ή να δουμε ποιος δικαιώνεται και ποιος οχι. Το μεγάλο πρόβλημα, η κρίσιμη διαπραγματευση ειναι μπροστά μας», ανέφερε ο Νίκος Χουντής.

«Η αποδοχή στην τακτική της κυβερνησης ειναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα», είπε ο Νίκος Παππάς. «Αυτο που ειναι εξω απο την κουλτούρα μας ειναι η ανθρωποφαγια, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Ολα αυτά που η ιστορία εχει αποδείξει οτι έχουν κοντά ποδάρια», τόνισε ο Γ. Μηλιός.

«Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», είπε ο Αλέκος Καλύβης. Αλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατα τις ομιλίες τους έθεσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα μπορεί να απειλεί θεμελιώδη συμφέροντα των πιστώσεων και των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης. Ζήτησαν επίσης σε καθε περίπτωση πριν τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ