Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ Η ΙΚΕΑ (γκαρίζει, κανείς...:)

Μετά τα σουηδικά κεφτεδάκια, ο όμιλος ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα λουκάνικα τύπου Βιένης που πωλούνταν στα καταστήματά της στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Επίσης σταματά τις πωλήσεις δύο παραδοσιακών σουηδικών φαγητών, του βαλενμπεργκάρε και του κααλπούντινγκ, που περιέχουν κιμά λόγω του διατροφικού σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας που συνεχίζει να διογκώνεται στην Ευρώπη.

Όπως και τα κεφτεδάκια, τα λουκάνικα αυτά, που κανονικά περιέχουν ένα μίγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, παρασκευάζονταν από το σουηδικό όμιλο Dafgaard ο οποίος την Τρίτη επιβεβαίωσε ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν εντοπίστηκε κρέας αλόγου στα προϊόντα του.

"Λάβαμε τα αποτελέσματα από πολλούς εκατοντάδες ελέγχους (...) σε λίγους από αυτούς εντοπίστηκε αλογίσιο κρέας στα κεφτεδάκια", είπε μια εκπρόσωπος της Ikea, η Ίλβα Μάγκνουσον, προσθέτοντας ότι η απόσυρση των υπόλοιπων προϊόντων γίνεται για "προληπτικούς λόγους". "Δεν βρέθηκαν ίχνη αλογίσιου κρέατος στα λουκάνικα", τόνισε, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και εντείνονται. Τα αποτελέσματά τους αναμένεται να γίνουν γνωστά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Προϊόντα που περιείχαν ίχνη από κρέας αλόγου εντοπίστηκαν σήμερα για πρώτη φορά και στη Ρωσία και τη Λετονία. Στη Ρωσία, βρέθηκαν 20 τόνοι λουκάνικων που είχαν εισαχθεί από την Αυστρία και σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές προέρχονταν από την πόλη Λιντς. Η εταιρεία που τα παράγει διαγράφηκε από τον κατάλογο των εταιρειών που επιτρέπεται να εισάγουν προϊόντα τους στη Ρωσία ενώ το φορτίο κατασχέθηκε και θα καταστραφεί ή θα επιστραφεί στον αποστολέα. Στη Λετονία, ίχνη αλογίσιου κρέατος εντοπίστηκαν σε τέσσερα σφαγεία και σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στα οποία έγιναν έλεγχοι. Σύμφωνα με τον Μάρις Μπαλόντις, της υπηρεσίας ελέγχου τροφίμων, υπολογίζεται ότι 500-900 κιλά προϊόντων κρέατος με λανθασμένη σήμανση διανεμήθηκαν σε καταστήματα της χώρας.

Οι πορτογαλικές αρχές εξάλλου κατάσχεσαν 79 τόνους προϊόντων που περιείχαν κρέας αλόγου και ταυτόχρονα ξεκίνησαν δικαστική έρευνα για πέντε υποθέσεις απάτης. Το κρέας βρέθηκε σε "βιομηχανίες επεξεργασίας, συσκευασίας και διανομής", όπως ανέφερε η Αρχή για τη Διατροφική και Οικονομική Ασφάλεια (ASAE) σε ανακοίνωσή της. Η υπηρεσία αυτή, που πραγματοποιεί ελέγχους εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει κατασχέσει επίσης 18.839 συσκευασίες προμαγειρεμένων φαγητών --όπως λαζάνια, χάμπουργκερ, κανελόνια και κεφτεδάκια-- που περιείχαν κρέας αλόγου.

AMΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ