Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΑΛΑΝΙΑΡΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ... ΣΠΗΛΑΙΩΝ!


Βρε, τις αλανιάρες!
Στην εποχή των σπηλαίων οι άνδρες... κάθονταν στο "σπίτι" και οι γυναίκες τριγύριζαν έξω για να ζευγαρώσουν με άλλα αρσενικά, ενδεχομένως και για να βρουν τροφή. Φαίνεται μάλιστα πως οι περισσότερες κυρίες δεν είχαν μόνιμη κατοικία, αλλά περιπλανούνταν από τόπο σε τόπο για να διαιωνίσουν το είδος όσο τους επέτρεπαν οι βιολογικές τους αντοχές!
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι κυνόδοντες και οι φρονιμίτες ανθρώπινων οστών ηλικίας 1,7-2,4 εκατομμυρίων χρόνων, που βρέθηκαν σε δύο διαφορετικά συμπλέγματα σπηλαίων κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ - σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Nature", ο ένας πληθυσμός ανήκε στον μακρινό μας πρόγονο, τον Αυστραλοπίθηκο, και ο άλλος στον Pananthropus Robustus, ένα εξαφανισμένο παρακλάδι του δέντρου της ανθρώπινης εξέλιξης.

Αναλύσεις
Μολονότι οι δύο κοινότητες πρωτανθρώπων έζησαν με διαφορά 700.000 χρόνων, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι αναλύσεις στο σμάλτο των δοντιών τους με ραδιενεργό ισότοπο στροντίου έδειξαν πως το 90% των αρσενικών έμενε όλη του τη ζωή στον ίδιο τόπο, ενώ πάνω από το 50% των θηλυκών βρισκόταν σε διαρκή μετακίνηση. Το προδίδουν με βεβαιότητα τα υπολείμματα τροφών στις οδοντοστοιχίες τους, αλλά και η εξέταση με ραδιενεργό στρόντιο ζώων και φυτών που υπάρχουν σήμερα κοντά στις σπηλιές.

Εν κατακλείδι η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της Οξφόρδης, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική, οδηγεί σε πλήρη αναθεώρηση των macho στερεοτύπων της προϊστορίας, με τον "άγριο που σέρνει τη γυναίκα στη σπηλιά με το ρόπαλο".

"Αποκτήσαμε την πρώτη άμεση εικόνα για τις μετακινήσεις των πρώτων ανθρωπίδων. Φαίνεται πως οι γυναίκες εγκατέλειπαν συχνότερα τη γενέθλια ομάδα τους", τόνισε η Σάντι Κόπλαντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

ΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ
Παραδείγματα της... άστατης συμπεριφοράς των θηλυκών συναντάμε και σε άλλα πρωτεύοντα. Π.χ. οι θηλυκοί χιμπαντζήδες εγκαταλείπουν την ομάδα τους όταν ωριμάσουν. Αντιθέτως στους γορίλες η τάση... "ξεπορτίσματος" μοιράζεται ισότιμα στα δύο φύλα."Είναι λάθος να συγκρίνουμε πρωτόγονες κοινωνίες με τον σημερινό πολιτισμό, που διέπεται από σχετικά πρόσφατες πολιτισμικές σταθερές, όπως ο γάμος και η ιδιοκτησία", τόνισε η καθηγήτρια Κόπλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ