Προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αλλά υπάρχουν κάποια εμπόδια στην απώλεια κιλών και ένα απλό λάθος που δυναμιτίζει την όλη διαδικασία.
Οι δυσκολίες ποικίλλουν, όπως η απέχθεια για την άσκηση, η έλλειψη χρόνου, οι ανθυγιεινές συνήθειες ζωής, η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια και τους φίλους.
Ωστόσο, νέα έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι ένα απλό λάθος στην κρίση μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για μερικούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Όσοι κάνουν δίαιτα ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πόσο δύσκολο είναι να πέσει ο αριθμός στη ζυγαριά, αλλά και πόσο εύκολο να ανέβει. Είναι απογοητευτικό όταν κάνετε όλα τα σωστά πράγματα, όπως άσκηση, μείωση των θερμίδων και κατανάλωση υγιεινών τροφών, να μην υπάρχουν αποτελέσματα. Αλλά μια νέα μελέτη μπορεί να έχει την απάντηση και να δείχνει ποιο είναι το ουσιαστικό λάθος που ακυρώνει όλες τις προσπάθειες για να φύγει λίγο βάρος.
Αυτό το λάθος σαμποτάρει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους
Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος συχνά υπερεκτιμούν πόσο υγιεινή είναι η διατροφή τους.
Η Jessica Cheng, PhD, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στην επιδημιολογία στο Harvard TH Chan School of Public Health, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι ενώ οι άνθρωποι γενικά γνωρίζουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά, μπορεί να υπάρχει αποσύνδεση από αυτό που οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε σύγκριση με αυτό που πιστεύει το κοινό ότι είναι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Για τη μελέτη, αναφέρει το bestlifeonline.com οι ερευνητές έλαβαν στοιχεία για 116 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 35 και 58 ετών που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος. Οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με διαιτολόγο για να συζητήσουν τις διατροφικές και διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ό,τι έφαγαν και έπιναν για ένα χρόνο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή FitBit ενώ ζυγίζονταν καθημερινά και φορούσαν μια συσκευή παρακολούθησης για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας.
Αφού αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων στην αρχή και στο τέλος της μελέτης διάρκειας ενός έτους, οι ερευνητές χορήγησαν σε κάθε άτομο μια βαθμολογία Υγιεινής Διατροφής (HEI)—ένα μέτρο της ποιότητας διατροφής που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί πόσο καλά μια δίαιτα ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τους Αμερικανούς (DGA).
Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν επίσης HEI για να βαθμολογήσουν την ποιότητα της διατροφής τους στο τέλος της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 75% των βαθμολογιών των συμμετεχόντων δεν ευθυγραμμίζονταν με τις βαθμολογίες των ερευνητών και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν υψηλότερος. Επίσης, κατά την αξιολόγηση του πόσο βελτιώθηκε η διατροφή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης, μόνο το 10% των συμμετεχόντων υπολόγισε σωστά πόσο βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες.
Γιατί λοιπόν υπάρχει αυτό το χάσμα; “Μέρος της διαφοράς θα μπορούσε να είναι η έλλειψη γνώσης σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά πιο πιθανό είναι η αντίληψη ότι όποιες μικρές αλλαγές γίνονται είναι μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα”, λένε οι ερευνητές.
«Είναι εύκολο να εστιάσουμε σε μια πτυχή της υγιεινής διατροφής, όπως η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, και να αγνοήσουμε άλλες πολύτιμες πτυχές, όπως είναι να κόψουμε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα κορεσμένα λίπη».
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κοροϊδεύουν τον εαυτό τους σχετικά με τη διατροφή τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαφημίσεις διαφημίζουν αμέτρητα προϊόντα διατροφής ως «υγιεινά», ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και άλλα κρυμμένα συστατικά που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.
«Ενώ η παρακολούθηση του φαγητού σε μια εφαρμογή ή σε χαρτί μπορεί να είναι χρήσιμη σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να δημιουργήσει τροφικό άγχος σε άλλους», εξηγούν. “Αντί να παρακολουθείτε κάθε μπουκιά φαγητού, κοιτάξτε τις ομάδες τροφίμων και προσπαθήστε να πάρετε αρκετά από τα υγιεινά πράγματα. Επιδιώξτε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια φρούτα, τρία φλιτζάνια λαχανικά και 140-150 γραμμ.. άπαχη πρωτεΐνη καθημερινά. Λαμβάνοντας αρκετά θρεπτικά συστατικά και υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας, θα έχετε φυσικά λιγότερο χώρο για λιγότερο υγιεινά τρόφιμα χωρίς να παρακολουθείτε κάθε μπουκιά”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ