Το φερμουάρ το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, στα παντελόνια, τα φούτερ και τα μπουφάν μας. Ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν πως λέγεται στα ελληνικά.
Η λέξη “φερμουάρ” είναι η πιο διαδεδομένη και χρησιμοποιείται συνήθως στην καθημερινή ομιλία. Ο πιο σωστός τρόπος όμως να αποδοθεί στα ελληνικά είναι με τη λέξη τορμοσυνάπτης.
Η λέξη τορμοσυνάπτης χρησιμοποιείται ως πιο λόγιος ή τεχνικός όρος για να περιγράψει το φερμουάρ στα ελληνικά. Εξηγείται από τη λειτουργία του φερμουάρ και τη σύνθεση των λέξεων:
Τορμός: Υποδηλώνει το άνοιγμα ή τις υποδοχές που υπάρχουν στα “δόντια” του φερμουάρ.
Συνάπτω: Υποδηλώνει τη διαδικασία σύνδεσης ή ένωσης αυτών των “δοντιών” καθώς το φερμουάρ κλείνει.
Συνεπώς, τορμοσυνάπτης περιγράφει τη λειτουργία του φερμουάρ: ενώνει και συνδέει τις δύο πλευρές ενός υφάσματος μέσω των “δοντιών” του μηχανισμού.
Στην ουσία, τορμοσυνάπτης αναφέρεται σε έναν μηχανισμό ή εξάρτημα που συνδέει ή εφαρμόζει σε μια υποδοχή, τρύπα ή άνοιγμα, για να δημιουργήσει μια σύνδεση ή να κρατήσει κάτι σταθερό.
Παρόλο που αυτός ο όρος είναι τεχνικά σωστός, η λέξη φερμουάρ, που προέρχεται από τη γαλλική λέξη fermoir (κλείσιμο), είναι αυτή που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην καθημερινή γλώσσα. Ο όρος τορμοσυνάπτης χρησιμοποιείται περισσότερο σε επίσημα ή τεχνικά συμφραζόμενα.
Και για όποιον αναρωτιέται τι σημαίνουν τα γράμματα YKK πάνω στα περισσότερα φερμουάρ πρόκειται για το όνομα της εταιρίας YKK co., (Yoshida Kogyo Kabushililaisha) η οποία ιδρύθηκε στο Τόκιο από τον Tadao Yoshida το 1934 – 1935 και είναι ο πρωτεργάτης στο χώρο.
Αυτή η εταιρεία είναι ο πρώτος κατασκευαστής φερμουάρ στον κόσμο, κατασκευάζοντας περίπου το 90% όλων των φερμουάρ σε περισσότερα από 206 εργοστάσια σε 52 χώρες. Στην πραγματικότητα, δεν φτιάχνουν μόνο τα φερμουάρ, αλλά και τις μηχανές που κάνουν τα φερμουάρ.
Πηγή: e-howto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ