Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Δέκα κανόνες του σπιτιού που πρέπει να υιοθετήσουν γονείς και παππούδες, σύμφωνα με παιδοψυχολόγο


Οι «κανόνες του σπιτιού» είναι πολλά περισσότερα από απλές οδηγίες. Αποτελούν θεμέλιο για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των παιδιών, ενισχύουν την αίσθηση ασφάλειας και θέτουν τα όρια που χρειάζονται για να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και ενήλικες.

Σύμφωνα με τη Dr. Denitrea Vaughan, παιδοψυχολόγος με ειδίκευση στις οικογένειες, η δημιουργία κανόνων όχι μόνο βοηθά στη λειτουργικότητα του σπιτιού αλλά καλλιεργεί δεξιότητες ζωής που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν στον έξω κόσμο.

Η Denitrea Vaughan παρουσιάζει στο Parade δέκα κανόνες για να διατηρηθεί η αρμονία στο σπίτι και να ενισχυθεί η σωστή διαπαιδαγώγηση, προάγοντας τη συνεργασία, την κατανόηση και την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Μέσω αυτών το παιδί αντιλαμβάνεται την ανάγκη τήρησής τους και τις συνέπειες εντός και εκτός σπιτιού, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας.

1. Ποτέ μην εκφοβίζεις άλλους

Ο εκφοβισμός μπορεί να αφήσει σημάδια που διαρκούν μια ζωή. Είναι κρίσιμο να διδάξουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να αντιδρούν σε φαινόμενα εκφοβισμού, είτε ως θύματα, είτε ως παρατηρητές.

2. Ενημέρωσε αν χρησιμοποιήσεις το τελευταίο

Είτε πρόκειται για το χαρτί υγείας είτε για το γάλα, είναι σημαντικό τα παιδιά να αναφέρουν πότε τελειώνει κάτι. Αυτό τα βοηθά να κατανοήσουν τη διαχείριση του σπιτιού και να συμβάλλουν στη μείωση του χάους στο νοικοκυριό.

3. Κάθε αντικείμενο έχει τη θέση του

Χρησιμοποιούμε κάτι και το επιστρέφουμε εκεί που το βρήκαμε, χωρίς να το καταστρέψουμε. Αυτό διδάσκει σεβασμό για την περιουσία των άλλων και περιορίζει τα προβλήματα που προκαλεί η ακαταστασία.

4. Καθάρισε μετά από κάθε ακαταστασία

Η συνήθεια αυτή, που χτίζεται από μικρή ηλικία, ενισχύει την οργάνωση και αποτρέπει την εξέλιξη ενός παιδιού σε έναν ακατάστατο και ανεύθυνο ενήλικα. Αν και οι γονείς μπορούν να βοηθούν στο συμμάζεμα, η ενίσχυση αυτής της νοοτροπίας είναι σημαντική.

5. Ζήτα άδεια πριν δανειστείς κάτι

Ο σεβασμός προς την περιουσία των άλλων είναι θεμελιώδης. Η μη τήρηση αυτής της αρχής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα εμπιστοσύνης, τόσο στο σπίτι όσο και στον έξω κόσμο. Εάν αυτό δεν διδάσκεται και δεν ενισχύεται στο σπίτι, τα παιδιά θα πιστεύουν ότι είναι εντάξει να παίρνουν οτιδήποτε από άτομα έξω από το σπίτι χωρίς να ρωτούν.

6. Διατήρησε την υγιεινή σου

Η καλή υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι η φροντίδα του εαυτού τους είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την πίεση της καθημερινότητας, την κόπωση και τις δυσκολίες.

7. Να είσαι ευγενικός και να δείχνεις σεβασμό

Αυτή η αρχή περιλαμβάνει απλές πράξεις, όπως να λες «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», αλλά και να σέβεσαι την άποψη και τα συναισθήματα των άλλων.

8. Απάντησε όταν σου μιλούν

Η απουσία αντίδρασης μπορεί να εκλαμβάνεται ως αγένεια. Η εκπαίδευση πάνω σε αυτό το σημείο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα να επικοινωνούν με σεβασμό, ακόμα και όταν είναι θυμωμένα ή ενοχλημένα.

9. Να λες πάντα την αλήθεια

Η ειλικρίνεια ενισχύεται μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια. Αυτό μειώνει την τάση να αποκρύπτουν σημαντικά γεγονότα ή να καταφεύγουν στο ψέμα.

10. Χτύπα πριν μπεις σε ένα δωμάτιο

Η διατήρηση προσωπικών ορίων είναι σημαντική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Μαθαίνοντας να σέβονται τον προσωπικό χώρο, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία του και για τον εαυτό τους.

Πώς να Εφαρμόσετε και να Ενισχύσετε τους Κανόνες
  1.  Συζήτηση και συμμετοχή των παιδιών: Κρατήστε τους κανόνες απλούς και κατάλληλους για την ηλικία των παιδιών. Εξηγήστε γιατί είναι σημαντικοί, ενώ μπορείτε να τους αναρτήστε και σε ένα εμφανές σημείο του σπιτιού, όπως στο ψυγείο.
  2.  Θετική ενίσχυση: Ενισχύστε τη σωστή συμπεριφορά με λόγια επιβράβευσης και ποιοτικό χρόνο αντί για υλικά αγαθά.
  3.  Λογικές συνέπειες: Όταν παραβιάζονται οι κανόνες, οι συνέπειες πρέπει να είναι ανάλογες με την παράβαση. Εξηγήστε γιατί έχει σημασία η εφαρμογή τους, εστιάζοντας στη λάθος συμπεριφορά και όχι με επικρίσεις για τον χαρακτήρα του παιδιού.
  4.  Συνέπεια στις συνέπειες: Τηρήστε τις αποφάσεις σας για τις συνέπειες ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά ότι οι κανόνες ισχύουν πάντα. Εάν είπατε πως δεν πρόκειται να παίξει βιντεοπαιχνίδια για μια εβδομάδα, τότε εφαρμόστε το χωρίς εκπτώσεις.
  5.  Ευκαιρίες για διόρθωση: Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να διορθώσουν τη συμπεριφορά τους και να μάθουν από τα λάθη τους.
  6.  Να είστε πρότυπα: Εφαρμόστε τους κανόνες και εσείς οι ίδιοι. Όταν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες δίνουν το σωστό παράδειγμα, τα παιδιά ακολουθούν με μεγαλύτερη προθυμία.
Με αυτούς τους κανόνες μπορείτε να διαμορφώσετε ένα περιβάλλον που καλλιεργεί την υπευθυνότητα, τον σεβασμό και την προσωπική ανάπτυξη, προετοιμάζοντας τα παιδιά για έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ