Όλοι έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση: Μια ρινική συμφόρηση και καταρροή που μας βασανίζει και η έντονη επιθυμία να αναπνεύσουμε ξανά ελεύθερα. Ενστικτωδώς η πρώτη μας κίνηση είναι να φυσήξουμε δυνατά τη μύτη μας με την ελπίδα πως αυτό θα βελτιώσει το μπούκωμα. Ωστόσο αυτή η συνηθισμένη κίνηση μπορεί τελικά να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Ποια είναι η σωστή τεχνική και ποιες εναλλακτικές λύσεις μπορούν να σας προσφέρουν ανακούφιση χωρίς κινδύνους.
Η μύτη μας παράγει καθημερινά 1 με 2 λίτρα βλέννας. Όταν αρρωσταίνουμε, η βλέννα γίνεται πιο παχύρρευστη για να παγιδεύσει τους ιούς. Όπως επισημαίνει στο CNN ο Peter Filip, ρινολόγος και χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, το υπερβολικά δυνατό φύσημα μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τι μπορεί να πάει στραβά με το δυνατό φύσημα
Οπισθοδρομική πίεση
Το υπερβολικά δυνατό φύσημα δημιουργεί πίεση που μπορεί να σπρώξει τη βλέννα προς τα πίσω, στα ιγμόρεια. Μελέτη έχει δείξει ότι το φύσημα της μύτης με δύναμη προκαλεί μια οπισθοδρομική πίεση, η οποία ενδεχομένως να επιδεινώσει τη λοίμωξη.
Πόνος στα αυτιά
Η έντονη πίεση από το φύσημα μπορεί να ωθήσει υγρά μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας που συνδέει τη μύτη με το αυτί. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ρήξη του τυμπάνου ή και μόλυνση στο αυτί.
Ρινορραγίες
Το συχνό φύσημα με δύναμη επιδεινώνει τον ερεθισμό στο εσωτερικό της μύτης και μπορεί να προκαλέσει ρήξη στα αιμοφόρα αγγεία της μύτης, οδηγώντας σε ρινορραγίες. Η χρήση σκληρών χαρτομάντιλων ή το συνεχές τρίψιμο της μύτης επιδεινώνουν την κατάσταση.
Βακτηριακές μολύνσεις
Η συνεχής τριβή και πίεση μπορεί να δημιουργήσουν μικροεκδορές στη ρινική κοιλότητα, ανοίγοντας τον δρόμο σε βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, τα οποία προκαλούν μολύνσεις.
Κάταγμα οφθαλμικής κόγχης
Αν και εξαιρετικά σπάνιο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υπερβολική πίεση από το φύσημα έχει προκαλέσει κατάγματα στην περιοχή της οφθαλμικής κόγχης, οδηγώντας σε πρήξιμο και προβλήματα στην όραση.
Πονοκέφαλοι
Η πίεση που ασκείται στα ιγμόρεια κατά το δυνατό φύσημα μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει πονοκεφάλους.
Η σωστή τεχνική και οι καλύτερες λύσεις τη ρινική συμφόρηση
Για να αποφύγετε τις παραπάνω παρενέργειες, ακολουθήστε τη σωστή τεχνική:
- Κλείστε απαλά το ένα ρουθούνι με το δάχτυλό σας.
- Φυσήξτε με ήπια δύναμη από το ανοιχτό ρουθούνι.
- Χρησιμοποιήστε μαλακά, ενυδατωμένα χαρτομάντιλα (ιδανικά με καταπραϋντικές ουσίες όπως αλόη και μενθόλη) για να μειώσετε την ερεθιστικότητα στο δέρμα.
Οι ειδικοί προτείνουν επίσης να αντικαταστήσετε το φύσημα με πιο ήπιες και αποτελεσματικές μεθόδους:
- Αλατούχα διαλύματα για να καθαρίσετε τη βλέννα και να απομακρύνετε τα βακτήρια.
- Αποσυμφορητικά για άμεση ανακούφιση, αλλά μόνο για τρεις ημέρες ώστε να αποφύγετε το αποκαλούμενο «φαινόμενο ανάκαμψης». Δημηιουργείται μια ανοχή στο φάρμακο και χρειάζεστε διαρκώς μεγαλύτερες δόσεις. Όταν σταματήσετε τη χρήση, η συμφόρηση επιστρέφει άμεσα και μάλιστα επιδεινώνεται.
- Ζεστές κομπρέσες και ατμός, που χαλαρώνουν τη βλέννα και βοηθούν στη φυσική απομάκρυνσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ