Πίσω από το αστραφτερό χαμόγελο και τα εκτυφλωτικά ξανθιά μαλλιά, η Μέρλιν Μονρόε, έκρυβε μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα, όσο μονοδιάστατες κι αν μοιάζουν οι στάρλετ στις οθόνες και στο κινηματογραφικό πανί.
Πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, όμως έχουν ανακαλυφθεί ποιήματα, προσωπικές επιστολές και γράμματα που έγραψε η ίδια, τα οποία δεν εκδόθηκαν ποτέ από την ίδια. Όλο αυτό το υλικό, συγκεντρώθηκε και έγινε βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί με τον τίτλο Fragments: Poems, Intimate Notes, Letters . Στο ίδιο βιβλίο, υπάρχει και μια χειρόγραφη συνταγή της Μέρλιν Μονρόε για τη γεμιστή γαλοπούλα που σερβίρουν κατά παράδοση οι Αμερικανοί την ημέρα των Ευχαριστιών.
Γραμμένη με μολύβι σε φύλλα από διαφημιστικό τετράδιο κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας, το οποίο φαίνεται να κυκλοφόρησε το 1965, κατέγραψε τη συνταγή, με όλα τα υλικά της και τα βασικά βήματα για την εκτέλεσή της.
Μεταφράσαμε τη συνταγή ακριβώς όπως ήταν και στο χειρόγραφο της Μέρλιν. Μπορεί να μην είναι πολύ πρακτικά γραμμένη, αλλά ήταν σημειώσεις για την ίδια και όχι συνταγή ολοκληρωμένη, ώστε να την ακολουθήσουμε κι εμείς οι υπόλοιποι. Μπορεί να ήταν μια συνταγή που να έγραψε στο πόδι, τηλεγραφικά, ώστε να είχε έναν «μπούσουλα» κάθε φορά που θα έφτιαχνε το γιορτινό αυτό πιάτο. Σίγουρα, δεν θα μπορούσε να φανταστεί, πώς ένα τέτοιο κομμάτι χαρτί, κάποια μέρα θα θεωρούνταν τόσο σημαντικό ώστε να συμπεριληφθεί σε κάποια έκδοση.
Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις σημειώσεις ως βάση, πάνω στις οποίες θα αφήσουμε τη φαντασία μας και τις μαγειρικές μας γνώσεις να μας καθοδηγήσουν και να δημιουργήσουμε τη δική μας εκδοχή γεμιστής γαλοπούλας, με επίγευση από παλιό Χόλιγουντ. Και όταν θα σερβίρουμε τη γαλοπούλα στο γιορτινό τραπέζι και ακούσουμε τα επιφωνήματα των συνδαιτυμόνων μας που δεν θα αφήσουν μπουκιά να πάει χαμένη, θα πούμε «Ευχαριστώ τον μπαμπά μου, τη μαμά μου, τον γάτο μου, όλους όσους με στήριξαν…», θα απονείμουμε στον εαυτό μας ένα νοερό Όσκαρ Γαστρονομίας, και μετά θα πάμε να πλύνουμε τα πιάτα. Ο μπάτλερ τις γιορτές έχει το ρεπό του.
Η συνταγή της Μέρλιν
Για τη γέμιση
- Όχι σκόρδο
- Προζύμι
- 1 γαλλική μπαγκέτα, μουλιασμένη σε κρύο νερό, στραγγισμένη και τριμμένη
- Εντόσθια κοτόπουλου (συκώτι-καρδιά), βρασμένα σε νερό για 5-10 λεπτά και ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο , 1 ματσάκι μαϊντανού ή 4 σέλερι, ψιλοκομμένα, μαζί με λίγο δεντρολίβανο και τα παρακάτω: Θυμάρι, φύλλο δάφνης, ρίγανη, μιξ μπαχαρικών για κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα.
- 200-250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα (χωρίς λάδι), αναμεμειγμένος με 1 1/2 φλιτζ. σταφίδες (αφού πάρει χρώμα)
- 1 φλιτζ. ξηρούς καρπούς σε κομμάτια (καρύδια, αράπικα φιστίκια, κάστανα)
- 2 αυγά βραστά, ψιλοκομμένα
Για την προετοιμασία του πουλερικού
- Αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα, και απ’ έξω τη βουτυρώνουμε καλά
- Γεμίζουμε το πουλερικό, το ράβουμε και το ψήνουμε στον φούρνο
- Μισή ώρα ανά μισό κιλό, στους 180°C
- Προσθέτουμε νερό αν εξατμίζονται τα υγρά κατά το ψήσιμο
- Στα μισά του ψησίματος, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι ξίδι
- Προσθέτουμε περιμετρικά πατάτες, λευκά μανιτάρια κονσέρβας, φρέσκο αρακά και το ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ