Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Πώς θα απολαύσουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκάτα χωρίς ενοχές


Η περίοδος των Χριστουγέννων πλησιάζει και τα παραδοσιακά γλυκά έχουν την τιμητική τους στις προθήκες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων. Αν και τα γλυκά των Χριστουγέννων φτιάχνονται κατά βάση από αγνά υλικά ή κατανάλωσή τους προσδίδει αρκετές θερμίδες. Πάμε λοιπόν να δούμε τι κρύβεται μέσα στα πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Κουραμπιέδες

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βούτυρο θεωρούνται τα πιο επιβλαβή γλυκίσματα των εορτών. Έχουν αρκετή ζάχαρη η οποία δίνει κενές θερμίδες στον οργανισμό. Περιέχουν όμως και αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο αλλά και αυγά τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D , φυλλικού οξέος και Β12. Ένας μέτριος κουραμπιές ( 40γρ. ) περιέχει 240 kcal και 9,2γρ λιπαρών κυρίως κορεσμένων.

Μελομακάρονα

Θεωρούνται καλύτερα από τον κουραμπιέ, καθώς η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Ε και μονοακόρεστων λιπαρών που βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL. Επίσης, το μέλι που περιέχουν είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Περιέχουν επίσης καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε, η οποία τους δίνει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και σε ω3 και ω6 λιπαρά. Τέλος, τα μπαχαρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή τους, όπως είναι η κανέλα ή το γαρύφαλλο έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία καθώς περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, που αν συνδυαστούν με ξύσμα πορτοκαλιού που περιέχει βιταμίνη C βοηθούν στην πιο γρήγορη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ένα μέτριο μελομακάρονο (35γρ) περιέχει 190 Kcal και 8γρ λιπαρών.

Δίπλες

Αν και είναι τηγανιτό γλύκισμα, περιέχει τα λιγότερα λιπαρά. Καλό θα ήταν κατά το τηγάνισμα τους να χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο το οποίο περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Οι δίπλες περιέχουν ακόμα και μικρή ποσότητα καρυδιών τα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε. Μία μέτρια δίπλα (45γρ) περιέχει 170 kcal και 4,5γρ. λιπαρών.

Βασιλόπιτα

Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει, διαμορφώνονται και οι θερμίδες. Είναι γλύκισμα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου που περιέχει και αυτό συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης. Όμως αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη αντί για βούτυρο, θα μειωθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Η ζάχαρη επίσης είναι σε αφθονία κάτι το οποίο σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά περιέχει ασπράδια και γάλα τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας . Αν προστεθεί πορτοκάλι στην βασιλόπιτα εμπλουτίζεται με βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιοξειδωτική δράση. Ένα μέτριο κομμάτι 100γρ περιέχει περίπου 300-350 kcal & αρκετά γρ. λιπαρών

Πανετόνε

1 κομμάτι (110-120γρ) περιέχει περίπου 410-460 θερμίδες ανάλογα τα υλικά της συνταγής. Συνήθως, είναι τσουρέκι με γέμιση από φρούτα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Απόλαυση χωρίς τύψεις

Για να απολαύσουμε τα γλυκά των Χριστουγέννων χωρίς τύψεις και βέβαια να προσέξουμε την υγεία μας οι ειδικοί συστήνουν την προσεκτική κατανάλωση τους.
  • Καταναλώνουμε το γλυκό σε κάποιο από τα κυρίως γεύματα της ημέρας και όχι ενδιάμεσα στην ημέρα ενώ είμαστε νηστικοί. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε καλύτερα την ποσότητα.
  • Αποφεύγουμε να υπάρχουν τα γλυκά σε άμεση θέα και εύκολα προσβάσιμα σε σημεία του σπιτιού.
  • Δε σταματάμε την άσκηση την περίοδο των γιορτών καθώς έτσι κρατάμε το μεταβολισμό μας σε εγρήγορση και μπορούμε να “κάψουμε” το πλεόνασμα των θερμίδων από τα γλυκά των Χριστουγέννων.
  • Να θυμάστε πάντα πως το “μέτρο” και η ισορροπία είναι ο καλύτερος φίλος για να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας υγιή και δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ