Εικόνες που δεν είχε ζήσει για περίπου οκτώ χρόνια, βιώνει εκ νέου το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Συρίας, από χθες το μεσημέρι, με την αιφνιδιαστική εισβολή των τζιχαντιστών ανταρτών και των συμμάχων τους.
Οι μάχες με τον κυβερνητικό στρατό του Άσαντ ήταν σκληρές και πολύωρες, ενώ οι συριακές αρχές υποχρεώθηκαν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, να κλείσουν το αεροδρόμιο του Χαλεπιού καθώς και όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη, όπως δήλωσαν τρεις στρατιωτικές πηγές στο Reuters.
Οι μαχητές της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιχείρηση σάρωσης των πόλεων που ελέγχονται από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα και έφτασαν στο Χαλέπι σχεδόν μια δεκαετία αφότου εκδιώχθηκαν από τον Άσαντ και τους συμμάχους του. Όπως υποστηρίζουν, έχουν φτάσει στην καρδιά της πόλης.
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε μη κυβερνητική οργάνωση το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν κυριεύσει χονδρικά το μισό Χαλέπι, φτάνοντας ως το ιστορικό φρούριο της πόλης. «Η μισή πόλη του Χαλεπιού βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της (τζιχαντιστικής οργάνωσης) Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ και οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως στη δεύτερη φάση των εχθροπραξιών, τα στρατεύματα της Δαμασκού αποσύρθηκαν δίχως να πέσει ούτε τουφεκιά, «χωρίς μάχη».
🚨BREAKING: Syrian opposition forces/rebels have advanced into Aleppo from the west, encountering no resistance in New Aleppo—Assad's biggest military defeat in 13 years of civil war. Syria. pic.twitter.com/dWXSyo2Hku
— AJ Huber (@Huberton) November 29, 2024
Στις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 277 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις από το 2020 στον τομέα της Συρίας όπου η επαρχία του Χαλεπιού, που ελέγχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, γειτονεύει με την Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών.
Η Ρωσία, ένας από τους βασικούς συμμάχους του Άσαντ, υποσχέθηκε στη Δαμασκό επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για να αναχαιτίσει τους αντάρτες, δήλωσαν δύο στρατιωτικές πηγές, προσθέτοντας ότι το νέο υλικό θα αρχίσει να φθάνει μέσα στις επόμενες 72 ώρες.
Ο συριακός στρατός έχει ενημερωθεί να ακολουθήσει τις εντολές «ασφαλούς απόσυρσης» από τις κύριες περιοχές της πόλης στις οποίες έχουν εισέλθει οι αντάρτες, δήλωσαν τρεις πηγές του στρατού.
Οι αντάρτες άρχισαν την εισβολή τους την Τετάρτη και μέχρι αργά την Παρασκευή ένα κέντρο επιχειρήσεων που οργανώνει την επίθεσή τους δήλωσε ότι σαρώνουν διάφορες συνοικίες του Χαλεπιού.
Η επιστροφή τους στο Χαλέπι έγινε για πρώτη φορά από το 2016, όταν ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του, Ρωσία, Ιράν και περιφερειακές σιιτικές πολιτοφυλακές την ανακατέλαβαν, με τους αντάρτες να συμφωνούν να αποσυρθούν μετά από μήνες βομβαρδισμών και πολιορκίας.
Πηγές της αντιπολίτευσης που βρίσκονται σε επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, είχε δώσει το πράσινο φως για την επίθεση.
Όμως ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ονκού Κετσέλι τόνισε την Παρασκευή ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποφύγει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή και είχε προειδοποιήσει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις υπονομεύουν τις συμφωνίες αποκλιμάκωσης.
Επίσης χθες, τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν την πόλη στρατηγικής σημασίας Σαρακέμπ, νότια του Χαλεπιού, όπου τέμνονται δυο αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τη Δαμασκό αντίστοιχα με το Χαλέπι και με τη Λαττάκεια, πάντα κατά τις πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ