Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

6 εκφράσεις προσώπου που σημαίνουν ότι κάποιος λέει ψέματα


Οι εκφράσεις του προσώπου λένε τα πάντα, αποκαλύπτουν τα συναισθήματα, ακόμα και αν κάποιος λέει ψέματα. Το να αντιμετωπίζεις κάποιον που δεν είναι ειλικρινής είναι περίπλοκο. Πρώτον, πρέπει να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα και δεύτερον, πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση γιατί είναι ανέντιμος.

Οι φίλοι και οι συνεργάτες μπορεί να αποκρύψουν την αλήθεια για πολλούς λόγους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίλυση της ερώτησης «γιατί». Αλλά ακόμα κι αν κάποιος δεν παραδεχτεί ότι λέει ψέματα, ορισμένες εκφράσεις του προσώπου μπορεί να τον προδώσουν-αν ξέρετε τι να δείτε.

Σημάδια της γλώσσας του σώματος και εκφράσεις του προσώπου που σημαίνουν ότι κάποιος λέει ψέματα

«Τα σημάδια του προσώπου ενός ατόμου που λέει ψέματα μπορεί να είναι πολύ διακριτικά και, μερικές φορές, δύσκολα ανιχνεύσιμα», λέει στο Best Life η Colleen Wenner, LMHC, MCAP, LPC, ιδρύτρια και κλινική διευθύντρια της New Heights Counseling & Consulting, LLC . «Προσέξτε να μην βγάλετε συμπέρασμα με βάση ένα σημάδι, αλλά ψάξτε για πολλά σημάδια εξαπάτησης».

Οι περισσότεροι ψεύτες δίνουν ένα σημάδι μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα.

Οι 6 εκφράσεις του προσώπου που οι θεραπευτές λένε ότι μπορεί να υποδηλώνουν πως κάποιος σας λέει ψέματα.

1. Κοιτάζοντας μακριά

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί σας, είναι σαφές σημάδι ότι δεν σας λέει την αλήθεια, σύμφωνα με την Emily Kurlansik, ψυχολόγο, θεραπεύτρια, νευροψυχολόγο και επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο State University of New York (Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης).

“Αν κάποιος λέει ψέματα, μπορεί να στρέψει τα μάτια του από εσάς σε μια κρίσιμη στιγμή”, λέει η Kurlansik. «Η κίνηση των ματιών θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καθώς σκέφτονται τι θα πουν στη συνέχεια».

Παρομοίως, η Wenner λέει ότι τα μάτια τους μπορεί να «τρελάνουν» όταν λένε ψέματα. «Το να γουρλώνουν τα μάτια ή το τρεμόπαιγμα των ματιών είναι επίσης ενδείξεις ότι ένα άτομο λέει ψέματα», λέει. «Μπορεί να συμβεί υποσυνείδητα, αλλά εξακολουθεί να είναι αισθητό».

2. Σφιγμένο σαγόνι και μέτωπο

Οι ψεύτες τείνουν επίσης να σφίγγονται όταν δεν είναι ειλικρινείς, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το σφίξιμο του σαγονιού και του μετώπου. Και τα δύο συνδέονται με την «διανοητική προσπάθεια και το άγχος» που συνδέονται με το να πεις ένα ψέμα.

«Συγκεντρώνονται περισσότερο σε αυτό που λένε παρά στην αλήθεια», εξηγεί. “Πρέπει να σκεφτούν τι θα πουν, πώς θα ακούγεται και αν η ιστορία τους έχει νόημα. Οι μύες του μετώπου, επομένως, τεντώνονται.”

3. Σφιγμένα ή στεγνά χείλη

Από το στόμα μπορεί επίσης να φανεί ένα ψέμα, αλλά διαφορετικοί άνθρωποι εμφανίζουν διαφορετικά σημάδια. Σύμφωνα με την Kurlansik, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ψέμα «πυροδοτεί αυτόματο το νευρικό σύστημα του σώματος».

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα στο στόμα, λέει, η οποία μπορεί να κάνει έναν ψεύτη να γλείφει ή να δαγκώνει τα χείλη του για να ελέγξει την έλλειψη υγρασίας. Εάν το στόμα τους είναι και στεγνό και σφιχτό, μπορείτε να είστε ακόμα πιο σίγουροι ότι έχετε να κάνετε με κάποιον που δεν είναι ειλικρινής.

«Τα στόματα των ψευτών σφίγγουν όταν προσπαθούν να ελέγξουν τι πρόκειται να πουν με τα χείλη σφιγμένα και ελαφρώς κουλουριασμένα προς τα κάτω», λέει η Wenner. «Η αυτόματη αντίδραση είναι να κρατάς το στόμα κλειστό και να καταπιέζεις την αλήθεια».

Τα σφιγμένα χείλη μπορεί να υποδηλώνουν ότι θέλουν να αποφύγουν εντελώς το θέμα της συζήτησης. Είναι ένα αντανακλαστικό ένστικτο, που δείχνει ότι δεν θέλουν να μιλήσουν.

4. Τρεμοπαίζουν τα μάτια

Όπως το ψέμα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα στο στόμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρότητα στα μάτια, λένε οι ειδικοί. Η Kurlansik επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ψεύτες να βλεφαρίζουν «υπερβολικά» για να ελέγξουν την ξηρότητα, αλλά η Wenner προτείνει ότι μπορεί να ανοιγοκλείνουν τα μάτια για να φαίνονται πιο άνετα στη συζήτηση.

«Το να τρεμοπαίζουν τα μάτια είναι συνήθως ακούσιο και ασυνείδητο», λέει η Wenner. «Ωστόσο, οι ψεύτες τείνουν να τα τρεμοπαίζουν πιο συχνά από τους απλούς ανθρώπους επειδή θέλουν να φαίνονται ήρεμοι και χαλαροί».

Από την άλλη πλευρά, εάν κάποιος δεν τρεμοπαίζει καθόλου τα μάτια, πάλια είναι ανησυχητικό σημάδι. «Αν μπορούν να πουν την ιστορία τους χωρίς να κουνηθεί το βλέφαρο ή να μιλήσουν χωρίς συναισθήματα, τότε μπορεί να λένε ψέματα», λέει.

5. Πλήρης αλλαγή έκφρασης

Να είστε σε εγρήγορση εάν η έκφραση του προσώπου κάποιου αλλάζει εντελώς κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, λέει η Wenner, ιδιαίτερα εάν το πρόσωπό του «αλλάζει από ουδέτερο σε αρνητικό» και αναζητά σημάδια θυμού, φόβου, λύπης ή αηδίας.

«Οι εκφράσεις του προσώπου ενός ατόμου αλλάζουν ανάλογα με το τι σκέφτεται, την αλήθεια και τα ψέματα», εξηγεί. “Το μυαλό και το σώμα τείνουν να επικοινωνούν μέσω του προσώπου. Αν δείτε το πρόσωπο ενός ατόμου να μετατοπίζεται από ουδέτερο σε αρνητικό συναίσθημα όταν το ρωτάτε αναζητώντας την αλήθεια, τότε ξέρετε ότι κάτι έχει αλλάξει και μπορεί να είναι έτοιμος να πει ψέματα.”

Επιπλέον, το πρόσωπό τους μπορεί να γίνει πιο χλωμό αν αισθάνονται ότι τους έχουν πιάσει. “Έχετε δει ποτέ το δέρμα κάποιου να γίνεται λευκό σαν φάντασμα όταν μιλάει; Δεδομένου ότι αυτό δείχνει ότι φεύγει αίμα από το πρόσωπο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λέει ψέματα”.

6. Εφίδρωση προσώπου

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το ψέμα συνδέεται με την εφίδρωση, αλλά μπορεί να είναι διακριτικό με έναν καλά έμπειρο ψεύτη. Θα θελήσετε να δώσετε προσοχή σε συγκεκριμένες περιοχές στο πρόσωπό τους που μπορεί να υγρανθούν όταν αποφεύγουν την αλήθεια. Παρόμοια με την ξηρότητα, αυτό σχετίζεται με τις διακυμάνσεις στο νευρικό σύστημα.
Ο ιδρώτας μπορεί να συσσωρευτεί στη ζώνη Τ – η οποία περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος και το πηγούνι. Όπως με όλα αυτά τα σημάδια, μπορεί πάντα να υπάρχει μια άλλη εξήγηση (όπως μια ζεστή μέρα), επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε για πολλές ύποπτες εκφράσεις του προσώπου πριν κατηγορήσετε κάποιον ότι είναι ψεύτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ