Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

H «νόσος των Κανιβάλων»: Η ασθένεια που έχει ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 100%


Η φυλή των Φόρε στην Παπούα Νέα Γουινέα πλήρωσε βαρύ τίμημα για τα παράξενα ταφικά της έθιμα: Μια θανατηφόρα επιδημία εγκεφαλοπάθειας.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ασθένειες σε όλο τον κόσμο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα.

Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί για μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες του κόσμου, πολλές εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλά ποσοστά ακόμη και σήμερα.

Στην πραγματικότητα, μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο έχει ποσοστό θνησιμότητας κοντά στο 100% - κάτι ανήκουστο στις μέρες μας.

Η ασθένεια kuru, λοιπόν, είναι μία σπάνια και θανατηφόρος νόσος του νευρικού συστήματος. Κυριάρχησε κυρίως κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960 στη φυλή Φόρε (Fore) στα υψίπεδα της Νέας Γουινέας. Η φυλή Φόρε μολύνθηκε από αυτή την ασθένεια όταν πραγματοποιούσε κανιβαλιστικές πράξεις σε πτώματα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών.


Ενώ η πρακτική της κατανάλωσης των εγκεφάλων σταμάτησε τη δεκαετία του 1960, τα κρούσματα κούρου συνέχισαν να εμφανίζονται για πολλά χρόνια μετά, με ανθρώπους να συνεχίζουν να πεθαίνουν από τη θανατηφόρα ασθένεια.

Το όνομα “kuru” σημαίνει «τρεμάμενος από φόβο». Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν μυϊκούς σπασμούς και απώλεια συντονισμού. Άλλα συμπτώματα είναι η δυσκολία στη βάδιση, οι ακούσιες κινήσεις, οι αλλαγές της συμπεριφοράς και της διάθεσης, η άνοια και η δυσκολία σίτισης Ωστόσο, μόλις εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, το άτομο συνήθως ζει για μόνο έναν ή δύο μήνες.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο άτομο που πέθανε από kuru ήταν το 2005, ενώ άλλες είπαν ότι ήταν στην πραγματικότητα το 2009.

Ωστόσο, η ασθένεια είναι αρκετά αδρανής στις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ