Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να μετατρέψει γρήγορα μια απολαυστική γευστική εμπειρία σε εφιαλτική δοκιμασία. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ποτών από επιβλαβείς μικροοργανισμούς (παθογόνα), συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών, παρασίτων, δηλητηριωδών τοξινών και μούχλας που παράγουν τις εν λόγω τοξίνες.
Η πιο συχνή αιτία της τροφικής δηλητηρίασης, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες αλλοιώνουν πιο εύκολα και γρήγορα τις τροφές που μένουν εκτεθειμένες εκτός ψυγείου, ή εκείνες που έχουν αποψυχθεί και ξαναψύχονται.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μεταξύ των πιο διαδεομένων παθογόνων, οι περισσότεροι θάνατοι κάθε καλοκαίρι σημειώνονται από σαλμονέλα, τοξόπλασμα και λιστέρια.
Τροφές για πιθανή δηλητηρίαση
Ντρέσινγκ για σαλάτες
Το ντρέσινγκ για σαλάτες που παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με ωμά αυγά είναι ύποπτες και θα πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Από την άλλη οι σάλτσες (ντρέσινγκ) που αγοράζετε από τα καταστήματα και οι οποίες είναι εμφιαλωμένες είναι πολύ ασφαλείς, επειδή είναι παστεριωμένες. Οι σπιτικές σάλτσες είναι εκείνες που θα πρέπει να προσέχετε.
Πράσινες σαλάτες
Εκτός από το ντρέσινγκ, ιδιαίτερη προσοχή επιβάλλεται και για τα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, η ρόκα, το σπανάκι κλπ. Πολλές φορές τα λαχανικά αυτά δεν πλένονται επαρκώς με άφθονο νερό και ακόμα χειρότερα, κόβονται για να μπουν στο πιάτο σας στο ίδιο ξύλο κοπής με το κρέας.
Οστρακοειδή
Τα ωμά οστρακοειδή εμπεριέχουν τον κίνδυνο βακτηρίων όπως τα Vibrio parahaemolyticus και Vibrio vulnificus, τα οποία προκαλούν διάρροια, έμετο και κοιλιακό πόνο σε υγιείς ανθρώπους. Για τα άτομα με ηπατική νόσο, διαβήτη, καρκίνο, διαταραχές του στομάχου, ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το Vibrio vulnificus είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια.
Επίσης υπάρχουν 12 πιθανές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν μια τροφική δηλητηρίαση και σε αυτή τη λίστα είναι:
- Φρούτα και λαχανικά ωμά
- Κοτόπουλο ωμό ή μισοψημένο
- Ωμά ή μισοψημένα κρέατα
- Μη παστεριωμένο (ωμό) γάλα και παράγωγα προϊόντα
- Αυγά ωμά ή κακομαγειρεμένα
- Ωμό ή μισοψημένο ψάρι
- Οστραακοειδή
- Αλεύρι
- Φύτρες
- Φυλλώδη λαχανικά
- Ρύζι
- Αλλαντικά
Τι να φάω μετά από μία τροφική δηλητηρίαση
Τι να προτιμάτε
Φρούτα με χαμηλές ίνες, όπως μπανάνα και μήλο, κατά προτίμηση αλεσμένα, λευκά δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, πλιγούρι, ασπράδια, μέλι, πλιγούρι, πατάτες (και πουρέ), τσάι χωρίς καφεΐνη, σπιτικό ζωμό ή σούπα κοτόπουλο ή/και λαχανικών, τακτική κατανάλωση μικρών γουλιών σε νερό (μπορεί να εμπλουτιστεί με ηλεκτρολύτες), πιπίλισμα παγάκια.
Τι να αποφύγετε αν έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση
Αλκοόλ, καφεΐνη (καφέδες, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά), έντονα μπαχαρικά και πικάντικα φαγητά, φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά προϊόντα (ιδίως τα λιπαρά), τηγανητά φαγητά, ξινούς χυμούς φρούτων.
Να σημειωθεί τέλος, πως κάθε περιστατικό στη τροφική δηλητηρίαση είναι διαφορετικό και κάθε περίπτωση μπορεί να χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ