Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Μαρία Τσιομπάνου στο ΙTC 2024: Η απαρέγκλιτη τήρηση των Θεσμών σηματοδοτεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας


Στα θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και στην επόμενη μέρα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΣΕΔΕ κ. Μαρία Τσιομπάνου στο πάνελ συζήτησης: «Οι μεγάλες προκλήσεις στα έργα – Πώς θα βελτιωθεί η ωρίμανση και θα θωρακιστεί η εύρυθμη υλοποίηση στις κατασκευές», το οποίο παρουσιάστηκε στο 7° Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024.

Η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ εστίασε στα κενά της νομοθεσίας, στις καθημερινές προκλήσεις που καλούνται οι επαγγελματίες του κλάδου να αντιμετωπίσουν, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να υπάρξει βιωσιμότητα με διάρκεια.

Ανέλυσε ζητήματα όπως η αναθεώρηση των τιμών, η ανενεργή Εταιρεία προδιαγραφών και τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών, η μη τήρηση της Οδηγίας 2011/7 της Ε.Ε περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Στη συνέχεια εξέφρασε τις απόψεις της για τα μέτρα αναδιάρθρωσης που πρέπει να παρθούν, προκειμένου να επέλθει η κανονικότητα.

Κλείνοντας η κα Τσιομπάνου υποστήριξε ό,τι για να υπάρξει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα από τους πόρους που σήμερα διατίθενται για τις υποδομές, θα πρέπει η Δημόσια Διοίκηση να στελεχωθεί με μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων και να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της. Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, να σταματήσει η στρέβλωση που διακρίνεται στη διάρθρωση του κλάδου, η οποία τείνει να χαρακτηριστεί μονοπωλιακή με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και την υγιή λειτουργία του κλάδου.

Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης - Πρόεδρος ΣΑΤΕ, η κα Δέσποινα Καλλιδρομίτου - Πρόεδρος ΣΕΓΜ, ο κος Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος - Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ, η κα Αθανασία Οικονόμου - Τομεάρχης Υποδομών, Νέα Δημοκρατία.

Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Ηλίας Παλιαλέξης, δημοσιογράφος, ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ