Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Παρουσίαση Έργων MATAROA Street Contest


MATAROA Street Contest:
μία δράση της Πολιτιστικής Εταιρείας που μεταμορφώνει
τον Κήπο της Μεσογείου σε υπαίθριο «μουσείο» Street Art

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η σειρά παρεμβάσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με στόχο την ουσιαστική αισθητική αναβάθμιση της Νέας Παραλίας, που είναι σημείο αναφοράς και μοναδικό στοιχείο της πόλης, τόσο για τους πολίτες της όσο και για τους επισκέπτες.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης στα 133 παγκάκια του παραλιακού μετώπου και της απομάκρυνσης της βάρβαρης οπτικής ρύπανσης σε ιδιαίτερα επιβαρυμένα σημεία, σειρά έχει το MATAROA Street Contest, μία πρωτότυπη δράση που πρόθεσή της είναι να αναδείξει το street art/graffiti σαν μορφή τέχνης και επικοινωνίας.

Περισσότεροι από 60 δημιουργοί ανταποκρίθηκαν στην πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού, που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της πρωτοβουλίας αλλά και το ενδιαφέρον των δημιουργών για συνδιαλλαγή με τον δημόσιο χώρο και τα αντανακλαστικά τους σε πρωτοβουλίες που προκύπτουν από ειλικρινές ενδιαφέρον για την πόλη. Οι 12 street artists που αναδείχθηκαν από τη διαδικασία αξιολόγησης (ASHOS, Dem, DIMI, Jasone, John Patelias, ONEBRAN, Shuen, Sissy, Smartie, Think, ΘΕΟΦΙΛΟΣ Τεο ΔΜΦ, 3ΜΚ), ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες επί τόπου τη δημιουργία των πρωτότυπων έργων τους σε ειδικά πάνελς που εγκαταστάθηκαν στον Κήπο της Μεσογείου, συνθέτοντας μια πρωτότυπη υπαίθρια έκθεση και ένα «μουσείο» για αυτή τη μορφή τέχνης στον δημόσιο χώρο. Αποκορύφωμα όλων των παρεμβάσεων αποτελεί το κτίριο του Αντλιοστασίου, το οποίο μεταμορφώνεται και αυτό σε ένα έργο τέχνης, μία αφαιρετική σύνθεση μορφών της Θεσσαλονίκης, που φιλοτεχνείται από street artists που είναι μέλη της επιτροπής και σύμβουλοι στο Mataroa Street Contest: οι Apset, Κωστής Δαμουλάκης και Ορέστης Πάγκαλος.

Το αποτέλεσμα της δράσης, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στον χώρο του Κήπου της Μεσογείου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, παρουσία μελών της Πολιτιστικής Εταιρείας και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Προσκεκλημένος της Πολιτιστικής Εταιρείας, στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο εικαστικός/συγγραφέας Θανάσης Λάλας, ο οποίος θα παρέμβει με τον δικό του μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο στον χώρο της έκθεσης.

Τα έργα θα φιλοξενηθούν στον δημόσιο χώρο της Νέας Παραλίας για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ θα προβληθούν στις έντυπες εκδόσεις και ψηφιακές πλατφόρμες της Πολιτιστικής Εταιρείας και του MATAROA Project.

Οι δράσεις αποτελούν μία πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που υλοποιούνται με την επιπρόσθετη υποστήριξη των μελών της Πολιτιστικής Εταιρείας Ν. ΓΛΕΟΥΔΗΣ ΚΑΒΕΞ Α.Ε., Γιώργου και της Ζωής Παπαγεωργίου, FRIGO STAHL A.E και ISOMAT A.B.E.E., και σε συνεργασία με την εταιρεία KARCHER.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ