Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα παρουσιάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όπου θα δώσουν δυναμικό παρών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται στη ΔΕΘ να παρουσιάσουν νέες δυνατότητες και προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στο ευρύ κοινό, το οποίο μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από τα εξειδικευμένα στελέχη για τα προγράμματα, μεταξύ άλλων, των μαχητικών Rafale και F-35 αλλά και των υπερσύγχρονων φρεγατών FDI – HN, γνωστές και ως Belharra.
Σε κεντρικό σημείο του περιπτέρου, στην πρώτη του παρουσία, θα βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας που θα ιδρύθηκε πρόσφατα και ο σχεδιασμός του αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ της χρηματοδότησης, των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.
Στη συνέχεια, η παρουσίαση των δυνατοτήτων του ΥΕΘΑ με έναν κυκλικό τρόπο όπως θα εισέρχονται οι επισκέπτες στον χώρο. Αρχικά, αριστερά κινούμενοι, θα έχουν μια εμπειρία που θα περιλαμβάνει το σύνολο των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων με στελέχη τους να βρίσκονται σε διαρκή διάδραση με το κοινό αλλά μια και τεχνολογική επαφή που θα γίνεται μέσω ειδικών οθονών για μικρούς και μεγάλους.
Ακόμα, ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει την εμπειρία χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών όπως συσκευές Εικονικής Πραγματικότητας (VR) της λειτουργίας όλων των Γενικών Επιτελείων αλλά και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Εκεί θα παρουσιάζονται όλες οι δυνατότητες των Όπλων, οι νέες αφίξεις συστημάτων όπως τα νέα μαχητικά 4++ Γενιάς Viper και Rafale και 5ης Γενιάς F-35, οι νέες φρεγάτες FDI HN, τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R Seahawk Romeo, τα νέα συστήματα του Ελληνικού Στρατού και της Αεροπορίας Στρατού αλλά και οι διακλαδικές, ειδικού τύπου δυνατότητες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που από το 2020 δημιουργήθηκε με στόχο την ενίσχυση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Από το περίπτερο του ΥΕΘΑ στην 88ης ΔΕΘ δεν θα λείπουν και πολλαπλοί εξομοιωτές και προσομοιωτές με τους οποίους εκπαιδεύεται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι το κοινό θα μπορεί έχει εμπειρία από πρώτο χέρι της χρήσης προσομοιωτή (mission simulator) μαχητικών που έχει αναπτυχθεί από ελληνικά μυαλά στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), χρησιμοποιείται από εν ενεργεία χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας και έχει ενθουσιάσει τα τελευταία δύο χρόνια αποστολές ξένων Πολεμικών Αεροποριών.
Πρόκειται για την τελευταία έκδοση ενός προσομοιωτή που ετοιμάστηκε με μικρό κόστος και χρησιμοποιείται για την προσομοίωση προετοιμασίας αποστολών, τις εικονικές αποστολές μάχης, αλλά και την απενημέρωση μετά από αποστολές, σύστημα που θα μπορέσουν να απολαύσουν οι επισκέπτες με Έλληνες χειριστές μαχητικών F-16 να είναι παρόντες. Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν και εξομοιωτής που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση πληρωμάτων τεθωρακισμένων αλλά και προσομοιωτής ελικοπτέρου σε ειδική αίθουσα.
Στον εξωτερικό χώρο, προσωπικό του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), των ειδικών στρατιωτικών μονάδων του όπλου του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού, θα διαδρά μέσω εικονικών επιδείξεων το κοινό, ενώ οι επισκέπτες της 88ης ΔΕΘ θα μπορούν να δούνε το ειδικό όχημα Polaris που μεταφέρεται από μεταφορικά ελικόπτερα και αεροσκάφη και λειτουργεί ως εργαλείο μετακίνησης μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων, για πρώτη φορά μια ειδική μηχανή για τις Ειδικές Επιχειρήσεις, παρουσία στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων αλλά και, σε πρώτη παρουσία σε ΔΕΘ, παρουσίαση του τεθωρακισμένου οχήματος M1117 Guardian.
Σημειώνεται ότι ο ελληνικός Στρατός παραλαμβάνει δωρεάν και σε μεγάλους αριθμούς τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Μ1117 από τις ΗΠΑ και πρόκειται για ένα σχετικά νέας κατασκευής όχημα, ικανό να εκτελέσει διαφόρων ειδών αποστολές, ενώ στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου θα τοποθετηθεί η νυν έκδοση του σε υπηρεσία για τον Στρατό Ξηράς.
Πηγή OnAlert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ