Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου αποχωρεί από την διαχείριση του Πάρκου Τσέπης


Με αυτή την ανακοίνωση ενημερώνουμε για την απόφασή μας ως Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου να αποχωρήσουμε από την διαχείριση του Πάρκου Τσέπης, μια ευθύνη που αναλάβαμε από το 2017.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη και προέκυψε μετά από ώριμη σκέψη, αναστοχασμό και αξιολόγηση πολλών παραγόντων και συνθηκών που καθιστούν τη συνέχιση της διαχείρισης μη βιώσιμη. Την απόφαση μας αυτή την έχουμε ήδη κοινοποιήσει στον Δήμο Θεσσαλονίκης από τον περασμένο Απρίλιο.

Το Πάρκο Τσέπης είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα συμμετοχικής δημιουργίας ενός χώρου πρασίνου και κοινωνικοποίησης, που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και διαχειριστήκαμε για 6 χρόνια, επενδύοντας αμέτρητες ώρες εθελοντικής εργασίας, χωρίς καμία θεσμική εξωτερική χρηματοδότηση. Φιλοξενήσαμε πολλές συλλογικότητες και εκατοντάδες ανθρώπους από τη γειτονιά μας και την ευρύτερη πόλη, προσφέροντας έναν χώρο ανοιχτό για όλους και όλες, με σημαντικές και ποικίλες δράσεις κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Παρά τη μεγάλη μας αφοσίωση στο εγχείρημα αυτό, όμορφες και άσχημες στιγμές και αναγνωρίζοντας πληθώρα περιορισμών, η συνέχιση της διαχειριστικής ευθύνης δεν είναι πλέον εφικτή ή ωφέλιμη, ούτε για το Πάρκο, ούτε για τη Γειτονιά μας. Ανάμεσα στους παράγοντες που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση περιλαμβάνονται η έλλειψη επαρκών πόρων, όπως χρόνος και ανθρώπινο δυναμικό, για τη σταθερή συντήρηση και φροντίδα του χώρου. Επίσης, οι ανάγκες συντήρησης του πράσινου, η φροντίδα των αδέσποτων ζώων (όπως οι γάτες) και οι συνεχείς απαιτήσεις καλλωπισμού και συντήρησης των υποδομών του καθιστούν το εγχείρημα δύσκολο να υποστηριχθεί με τις παρούσες συνθήκες.

Η αποχώρησή μας σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός σημαντικού κεφαλαίου για εμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύουμε να ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του Πάρκου. Αντίθετα, παραμένουμε σε ανοιχτό διάλογο, προκειμένου να εξετάσουμε πιθανές λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του και τη διατήρηση της κοινωνικής του αποστολής. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με τον Δήμο και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του Πάρκου και την περαιτέρω εξέλιξή του ως έναν ζωτικό χώρο για τη Γειτονιά μας.

Το Πάρκο Τσέπης αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα διαχείρισης αστικών κοινών και ένας ζωντανός χώρος δημόσιας έκφρασης και συμμετοχής. Είμαστε πεπεισμένοι και πεπεισμένες ότι, μέσα από ένα εποικοδομητικό και ανοιχτό διάλογο, μπορούν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν στο Πάρκο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της πόλης μας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διατήρηση και αναβάθμισή του, με σκοπό να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός, προσβάσιμος και λειτουργικός για όλους και όλες.

Με εκτίμηση,
Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ