Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς γίνεται ασφαλής ο συνδυασμός… παιδιά και μαστορέματα


Αν έχετε αποφασίσει να ανακαινίσετε το σπίτι σας ή αν το σπίτι σας χρειάζεται κάποια εκτεταμένη επισκευή, εκτός από τις δουλειές και την αναστάτωση που συνεπάγεται αυτό, πρέπει να φροντίσετε και για ακόμα ένα πολύ σημαντικό θέμα: την ασφάλεια των παιδιών.

Φανταστείτε το σπίτι σας με μάστορες και εργαλεία, με θόρυβο και σκόνη. Η φυσιολογική ενόχληση από αυτό είναι πραγματικά «τίποτα» μπροστά στην πιθανότητα ένα παιδί να τραυματιστεί μόνο και μόνο επειδή βρέθηκε σε σημείο όπου δεν έπρεπε. Αν δεν γίνεται τα παιδιά να μείνουν σε άλλο σπίτι για όσο διαρκούν οι εργασίες, κάποια συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένα.

Για τα παιδιά μεγάλης ηλικίας, το πρόβλημα είναι σχετικά μικρότερο. Οι γονείς θα πρέπει να τους μιλήσουν, να τους εξηγήσουν την κατάσταση και να θέσουν συγκεκριμένους κανόνες για το πού μπορούν να πάνε στο σπίτι και τι μπορούν να κάνουν. Επειδή η αναστάτωση είναι εξίσου μεγάλη και γι’ αυτά, είναι χρήσιμο να τους περιγραφεί η εικόνα ενός πιο ωραίου σπιτιού ή ενός σπιτιού χωρίς προβλήματα. Για τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, όμως, αυτή η αναστάτωση μπορεί να μοιάζει με παιχνίδι και η πειθαρχία που πρέπει να τους επιβληθεί γίνεται πιο δύσκολη.
  • Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να συνηθίσουν τα παιδιά σε αυτές τις καταστάσεις, είναι να αλλάξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν το σπίτι τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν οι δουλειές γίνονται σε δωμάτιο που χρησιμοποιούν τα παιδιά καθημερινά, όπως η κουζίνα, το σαλόνι ή το μπάνιο. Σ’ αυτό το σημείο, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν ώστε συγκεκριμένες δραστηριότητες να μπορούν να γίνονται έστω πρόχειρα σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού. Προφανώς είναι πιο εύκολο να μεταμορφωθεί σε σαλόνι ένα υπνοδωμάτιο, πιο δύσκολο να μεταμορφωθεί σε κουζίνα (μεταφέροντας λ.χ. κάποιες συσκευές μαγειρικής όπως ο φούρνος μικροκυμάτων) και μάλλον αδύνατο σε μπάνιο. Αν δεν γίνεται αυτό, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να θυμούνται να μένουν έξω από αυτούς τους χώρους, είτε κλειδώνοντας τις πόρτες είτε τοποθετώντας «φυσικά» εμπόδια (λ.χ. καρέκλες και πολυθρόνες).
  • Πολύ σημαντικό είναι να θυμάστε ότι κάθε είδους μαστόρεμα αφήνει σκόνη και σωματίδια στον αέρα. Έτσι, η ποιότητα του αέρα που αναπνέετε εσείς και τα παιδιά σας είναι προτεραιότητα -πολύ περισσότερο αν υπάρχει ζήτημα αλλεργιών. Αν υπάρχει η δυνατότητα, κρατάτε κλειστούς τους χώρους όπου γίνονται οι δουλειές κλείνοντας την πόρτα ή, αν δεν γίνεται αυτό, περιορίστε τη διαφυγή σκόνης κρεμώντας στις πόρτες σεντόνια. Επίσης αξιοποιήστε… εντατικά την ηλεκτρική σας σκούπα: σκουπίζετε τακτικά, ώστε η σκόνη που επικάθεται, να μην μπορεί να «ανακυκλωθεί» στον αέρα.
  • Προσοχή, επίσης, και σε τυχόν «παρατημένα» εργαλεία. Αν και κανένας μάστορας δεν το κάνει ή δεν το θέλει αυτό, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αφηρημάδας. Ασφαλώς δεν θέλετε να βρείτε το παιδί σας με κάποιο τρυπάνι στο χέρι. Αν πάλι οι δουλειές απαιτούν να μένουν κάποια εργαλεία στον χώρο, ελέγχετε πού είναι αυτά και κλειδώστε το συγκεκριμένο δωμάτιο για να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά.
  • Ανάλογη προσοχή χρειάζεται και ένας «μισοτελειωμένος» χώρος εργασίας. Μπορεί λ.χ. ένα δωμάτιο να έχει βαφτεί και να εκκρεμεί δουλειά ηλεκτρολόγου. Δεν πρέπει να ρισκάρετε κάποιο παιδί να μπει στον χώρο και να εξερευνήσει αυτά τα κενά στους τοίχους. Απλώς κλειδώνετε το δωμάτιο.
  • Είναι κουραστικό και χρονοβόρο, αλλά είναι επιβεβλημένο: φροντίζετε να πετάτε κάθε μέρα τα σκουπίδια από τις εργασίες. Κουτιά μπογιάς, σακούλες από τσιμέντο, οτιδήποτε έχει μείνει και δεν χρησιμοποιείται, πρέπει να φεύγει από το σπίτι.
  • Στην περίπτωση που γίνεται χρήση χημικών προϊόντων, πρέπει να ελέγχετε ότι τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στον χώρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και ότι δεν υπάρχουν εκτεθειμένες συσκευασίες. Επίσης, ενημερωθείτε για τη σύνθεση των προϊόντων αυτών στην περίπτωση που υπάρχει ζήτημα αλλεργιών.
  • Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώνετε τους μάστορες και τους εργάτες για την ύπαρξη παιδιών στο σπίτι. Αυτοί θα πρέπει από την πλευρά τους να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να μην απειληθούν τα παιδιά και εσείς θα φροντίσετε να μην μπερδεύονται στα πόδια τους: αφενός για να τελειώσουν στην ώρα τους, αφετέρου για να απαλλαγείτε από τις πιθανότητες ατυχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ