Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς το Ισραήλ κατασκεύασε έναν σύγχρονο «δούρειο ίππο»: Οι βομβητές που εξερράγησαν και σκόρπισαν τον θάνατο στον Λίβανο


Οι βομβητές άρχισαν να χτυπούν λίγο μετά τις 15:30 το απόγευμα της Τρίτης στον Λίβανο, ειδοποιώντας τους πράκτορες της Χεζμπολάχ για ένα μήνυμα από την ηγεσία τους μέσα σε μια χορωδία από μελωδίες και ήχους. Αλλά δεν ήταν οι ηγέτες των μαχητών. Τα μηνύματα είχαν σταλεί από τον εχθρό της Χεζμπολάχ και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι συσκευές άρχισαν να εκρήγνυνται, προκαλώντας χάος και κραυγές πόνου και πανικού σε δρόμους, καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εκρήξεις, οι οποίες προήλθαν από μια μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης που ήταν κρυμμένη μέσα στους μηχανισμούς, έκαναν ενήλικες άνδρες να πέσουν από μοτοσικλέτες και να χτυπήσουν σε τοίχους, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο. Άνθρωποι που είχαν βγει για ψώνια έπεσαν στο έδαφος, σπαρταρώντας από την αγωνία, με καπνό να βγαίνει από τις τσέπες τους.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε αν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Ωστόσο, 12 νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας και των πληροφοριών που ενημερώθηκαν για την επίθεση, υποστήριξαν ότι οι Ισραηλινοί βρίσκονται από πίσω, περιγράφοντας την ως μια μακρά και περίπλοκη επιχείρηση. Οι ίδιοι μίλησαν στους New York Times υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι παγιδευμένοι βομβητές και τα γουόκι-τόκι αποτελούν το πιο πρόσφατο χτύπημα στη σύγκρουση δεκαετιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.


Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, είναι εδώ και καιρό ευάλωτες στις ισραηλινές επιθέσεις που χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνολογίες. Το 2020, για παράδειγμα, το Ισραήλ δολοφόνησε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ υποβοηθούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποία έλεγχαν εξ αποστάσεως μέσω δορυφόρου.

«Θάψτε τα κινητά σας»


Στο Λίβανο όμως, ο ηγέτης τους κατέληξε σε ένα συμπέρασμα: Αν το Ισραήλ κατευθύνεται προς τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, η Χεζμπολάχ θα κατέβαινε χαμηλά. «Με ρωτάτε πού είναι ο πράκτορας», είπε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στους οπαδούς του σε μια δημόσια τηλεοπτική ομιλία τον περασμένο Φεβρουάριο. «Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας, είναι ο πράκτορας. Θάψτε το. Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το».

Ο ίδιος πίεζε εδώ και χρόνια, ώστε η Χεζμπολάχ να επενδύσει σε βομβητές, οι οποίοι, παρά τις περιορισμένες δυνατότητές τους, μπορούσαν να λαμβάνουν δεδομένα χωρίς να προδίδουν την τοποθεσία του χρήστη ή άλλες κρίσιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είδαν μία «ευκαιρία».

Εταιρείες – φαντάσματα

Πριν ακόμη ο Νασράλα αποφασίσει να στραφεί σε ευρεία χρήση βομβητών, το Ισραήλ φαίνεται πως είχε εφαρμόσει σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας – βιτρίνας που θα εμφανιζόταν ως διεθνής κατασκευαστής των εν λόγω συσκευών επικοινωνίας.

Η B.A.C. Consulting, εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία, είχε συμβόλαιο για κατασκευή συσκευών για λογαριασμό της ταϊβανέζικης Gold Apollo. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία τους ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

Οι ίδιοι ανέφεραν ακόμη ότι ιδρύθηκαν τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες – βιτρίνες για να καλύψουν την πραγματική ταυτότητα των κατασκευαστών των βομβητών, δηλαδή των στελεχών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Η B.A.C. συνεργαζόταν με μικρούς πελάτες, για λογαριασμό των οποίων κατασκεύαζε απλούς βομβητές. Ωστόσο, ο μοναδικός πελάτης που είχε σημασία ήταν η Χεζμπολάχ και για λογαριασμό της κατασκεύαζε βομβητές που δεν ήταν καθόλου απλοί και συνηθισμένοι. Παράγονταν ξεχωριστά και περιείχαν μπαταρίες με την εκρηκτική ύλη PETN, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στους ΝΥΤ.

Οι βομβητές άρχισαν να αποστέλλονται στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 σε μικρούς αριθμούς, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε γρήγορα μετά την προειδοποίηση του Νασράλα για τα κινητά τηλέφωνα.

Κάποιοι από τους φόβους του Νασράλα υποκινήθηκαν από αναφορές ότι το Ισραήλ είχε αποκτήσει νέα μέσα για να χακάρει τηλέφωνα, ενεργοποιώντας από απόσταση μικρόφωνα και κάμερες για να κατασκοπεύει τους κατόχους τους.


Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το Ισραήλ είχε επενδύσει εκατομμύρια για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, και μεταξύ της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της διαδόθηκε ότι καμία επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου – ακόμη και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων – δεν ήταν πλέον ασφαλής.

Ο Νασράλα όχι μόνο απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα στις συναντήσεις των στελεχών της Χεζμπολάχ, αλλά διέταξε να μην κοινοποιούνται ποτέ οι λεπτομέρειες των κινήσεων και των σχεδίων της οργάνωσης μέσω κινητών, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών.

Τα στελέχη της Χεζμπολάχ, έπρεπε να φέρουν πάντα βομβητές και σε περίπτωση πολέμου, οι συγκεκριμένες συσκευές θα χρησιμοποιούνταν για να καθοδηγούν τους μαχητές ως προς το πού να κινηθούν.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές των βομβητών στον Λίβανο αυξήθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται σε στελέχη της Χεζμπολάχ και συνεργάτες τους, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Για τη Χεζμπολάχ, ήταν προληπτικό μέτρο άμυνας. Αντίθετα στο Ισραήλ, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναφέρονταν στους βομβητές ως «κουμπιά» που επρόκειτο να πατηθούν όταν η συγκυρία θα είχε ωριμάσει.

Κάτι που, όπως φαίνεται, θεώρησαν ότι είχε συμβεί αυτή την εβδομάδα.

Για να πυροδοτηθούν, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και της άμυνας, το Ισραήλ ενεργοποίησε τους βομβητές. Ήχησαν, στέλνοντας μήνυμα στα αραβικά που φαινόταν να προέρχεται από την ανώτερη ηγεσία της Χεζμπολάχ. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Λίβανος βυθιζόταν στο χάος με χιλιάδες τραυματίες να κατακλύζουν τα νοσοκομεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ