Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Τελικά μπορούμε να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι; Ειδικοί απαντούν


Η πεποίθηση ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου βοηθά στην απομάκρυνση πιθανών βακτηρίων και μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης είναι ευρέως διαδεδομένη.

Το κοτόπουλο αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά μενού παγκοσμίως. Όταν προετοιμάζεται σωστά, είναι μια θρεπτική και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης, αλλά όταν αντιμετωπίζεται λανθασμένα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, για τους οποίους οι τροφιμογενείς ασθένειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Στην Αυστραλία, ένα εκπληκτικό 49% των ανθρώπων αναφέρει ότι πλένει το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει. Όμως είναι πράγματι ασφαλές το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου; Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και διαιτολόγοι έχουν τοποθετηθεί σχετικά με αυτή την κοινή πρακτική για να λύσουν τη συζήτηση μια για πάντα.

Η πεποίθηση ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου βοηθά στην απομάκρυνση πιθανών βακτηρίων και μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης είναι ευρέως διαδεδομένη. Για πολλά χρόνια, το βήμα αυτό συμπεριλαμβανόταν ακόμη και στις οδηγίες μαγειρέματος για την προετοιμασία του κοτόπουλου. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου ήταν απαραίτητο μέρος της προετοιμασίας των τροφίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, η απάντηση στο κατά πόσο είναι ασφαλές να πλένετε το ωμό κοτόπουλο είναι ένα ηχηρό όχι.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν καταστήσει σαφές ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου δεν αποτελεί ασφαλή πρακτική. Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σαλμονέλας ή άλλων επιβλαβών βακτηρίων που συνήθως ζουν στα ωμά πουλερικά. Στην πραγματικότητα, το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση βοηθώντας τα βακτήρια να εξαπλωθούν σε όλη την κουζίνα.

Όταν το ωμό κοτόπουλο ξεπλένεται κάτω από τρεχούμενο νερό, μικροσκοπικά σταγονίδια μπορούν να πιτσιλιστούν και να ταξιδέψουν έως και ένα μέτρο μακριά, μολύνοντας δυνητικά τον νεροχύτη της κουζίνας, τους πάγκους, τα σκεύη, τον περιβάλλοντα εξοπλισμό, ακόμη και τα ρούχα ενός ατόμου.


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων στο κοτόπουλο είναι το σχολαστικό μαγείρεμά του. Η θερμότητα σκοτώνει τη σαλμονέλα και άλλα παθογόνα που μπορεί να υπάρχουν στο ωμό κοτόπουλο. Το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε θερμοκρασία 75°C εξασφαλίζει ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση και απαλλαγμένο από επικίνδυνα βακτήρια.

Συμπερασματικά, ενώ το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου μπορεί να φαίνεται μια σωστή πρακτική, στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης επιβλαβών βακτηρίων. Το σωστό μαγείρεμα του κοτόπουλου, αντί για το πλύσιμό του, είναι το κλειδί για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ