Οι γονείς με ναρκισσιστικές διαταραχές συμπεριφέρονται συνήθως με τον ίδιο τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν τροποποιήσεις στη συμπεριφορά που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της προσωπικότητας του καθενός, αλλά εδώ είναι ο ψυχολόγος σήμερα για να μοιραστεί μαζί μας τα 6 τοξικά χαρακτηριστικά των νάρκισσων γονέων.
Οι νάρκισσοι γονείς δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να είναι επιτυχημένοι γονείς, όπως η αυτογνωσία, η συμπόνοια, η υπομονή και η ενσυναίσθηση.
Η ψυχολόγος δρ. Ramani Durvasula που μελετά τον ναρκισσισμό, έχει διαπιστώσει ότι τα παιδιά τέτοιων γονέων μπορούν να εξελιχθούν σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αυτοκατηγορία, την αυτοαμφισβήτηση και το συνεχές αίσθημα ότι δεν αρκούν.
Έξι τοξικά χαρακτηριστικά
1. Είναι υποστηρικτικοί δημοσίως, αλλά κριτικοί ιδιωτικά.
Στον αγώνα ποδοσφαίρου υποστηρίζουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, θα τα κριτικάρουν ή θα τα υποβαθμίζουν στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι: «Γιατί δεν προσπάθησες πιο πολύ; Θα μπορούσες να βάλεις δύο ακόμα γκολ».
Ένα παιδί μπορεί να νιώθει ένοχο για κάθε αρνητικό συναίσθημα, γιατί για τους υπόλοιπους, φαίνεται ότι ανατρέφεται από τον «ιδανικό γονέα».
2. Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μη εμπιστοσύνης.
Για να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία στην οικογένεια, οι ναρκισσιστικοί γονείς θα μοιράζονται φήμες με τα παιδιά τους (π.χ. «Μην πεις στην αδερφή σου, αλλά έμαθα ότι ο ξάδερφός σου πιάστηκε να κλέβει χρήματα») για να ενισχύσουν το αίσθημα του «εμείς έναντι αυτών». Έτσι το παιδί μπορεί να νιώθει ιδιαίτερο εάν του επιτράπηκε να μάθει ένα μυστικό, δημιουργώντας ένα ανθυγιεινό προηγούμενο ακούγοντας φήμες και υπαινιγμούς ως ένδειξη αγάπης και επιδοκιμασίας από τον γονιό.
3. Μεταχειρίζονται διαφορετικά τα αδέλφια.
Οι νάρκισσοι γονείς έχουν προτιμήσεις και ξεχωρίζουν τα παιδιά. Εάν αγαπούν την ακαδημαϊκή επίτευξη, για παράδειγμα, ενδεχομένως να παραβλέψουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο, υπέρ του παιδιού που παίρνει άριστα.
Αυτό μπορεί να υπονομεύσει όχι μόνο τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, αλλά μπορεί επίσης να τα αφήσει να αγωνιούν για την προσοχή και τον χρόνο του γονέα.
4. Θεωρούν τα παιδιά τους επέκταση του εαυτού τους.
Εάν το παιδί κάνει αυτό που ο γονέας θέλει να κάνει, τότε αυτό το παιδί θα επαινεθεί και θα εκτιμηθεί. Εάν δεν το κάνει, μπορεί να αγνοηθεί ή να κριθεί.
Πολλά παιδιά, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσουν τους νάρκισσους γονείς, θα θυσιάσουν κομμάτια από τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντά τους ή τις προτιμήσεις τους για να ταιριάξουν με το πρότυπο που τους έχουν θέσει.
5. Αναμένουν από ένα παιδί να κατοχυρώσει τα συναισθήματά τους.
Σε ένα υγιές σύστημα γονεϊκής φροντίδας, ο γονέας κατοχυρώνει τα συναισθήματα του παιδιού του, επειδή είναι αρμόδιος για αυτά. Όταν παρατηρούν ότι το παιδί τους είναι λυπημένο, θα ρυθμίσουν τον τόνο τους και θα τους ρωτήσουν πώς αισθάνονται.
Αλλά για έναν νάρκισσο γονέα, εάν το συναίσθημα του παιδιού είναι αντίθετο με το δικό τους (π.χ., το παιδί είναι λυπημένο όταν ο γονέας είναι χαρούμενος), μπορεί να το θεωρήσουν προδοτικό. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί μπορεί να σταματήσει να εμπιστεύεται τα δικά του συναισθήματα.
6. Κατακρίνουν ένα παιδί για τις ανάγκες ή τις εκφράσεις του.
Οι νάρκισσοι γονείς συχνά αμελούν τις ελπίδες, τις προτιμήσεις ή τις πεποιθήσεις των παιδιών τους. Ενδεχομένως να κάνουν υπονοούμενα σχόλια όπως «Δε θέλεις πραγματικά να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα, έτσι;» ή «Γιατί νομίζεις ότι θα είσαι καλός σε αυτό;».
Τι κάνει ο σωστός γονέας
Δώστε προσοχή στο παιδί και ρωτήστε το για πράγματα που το ενδιαφέρουν.
Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορεί να μοιράζεται τα συναισθήματά του χωρίς ντροπή ή κρίση.
Ενημερώστε το ότι αξίζει για το σύνολο του εαυτού του και όχι μόνο ως κάποιος που ικανοποιεί τις ανάγκες κάποιου άλλου.
Εάν είστε το παιδί ενός νάρκισσου γονέα
Η ύπαρξη ενός νάρκισσου γονέα μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα άγχους, ανεπάρκειας ή έλλειψης αυτοπροσωπογραφίας. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται ότι θα συνεχίσουν τα πρότυπα της παιδικής τους ηλικίας, ειδικά όταν έχουν οι ίδιοι παιδιά.
Ωστόσο, πολλοί ενήλικες παιδιά νάρκισσων γονέων έχουν τρομερή ενσυναίσθηση και είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στο να κάνουν το σωστό για τα δικά τους παιδιά. Δείξτε ενσυναίσθηση για το παιδί σας και να είστε ευαισθητοποιημένοι και συναισθηματικά παρόντες μαζί τους.
Δείξτε συμπάθεια, ευγένεια και σεβασμό όταν αλληλεπιδράτε με άλλους ενήλικες επίσης. Τα παιδιά παρατηρούν τι βλέπουν.
Η δρ. Ramani Durvasula είναι ψυχολόγος, καθηγητής ψυχολογίας στο California State University, Los Angeles, και ιδρυτής της LUNA Education.
Είναι επίσης συγγραφέας των βιβλίων «Δεν Ξέρετε Ποιος Είμαι: Πώς να Παραμείνετε Σε Εύθυμη Ψυχική Κατάσταση στην Εποχή του Ναρκισμού, της Εγκληματικότητας και της Αναιδείας» και «Να Μείνω Ή Να Φύγω: Επιβίωση σε Μια Σχέση με Ναρκισσιστή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ